souljah209 Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, Chciałbym zacząć przygodę z XC (w celach treningowych oraz dla przyjemnosci - nie dla wyścigów) i nie mogę zdecydować sie jaki rower wybrać. Prosiłbym o kilka wskazówek. W przedziale cenowym ok 700/750 euro, do wyboru mam: 1. Cube Analog 2016 2. Scott Aspect 740 3. Giant Talon 3 4. Lapierre Raid 327 5. Scott aspect 730 Zastanawiam sie również, czy nie warto troche dopłacic i w przedziale cenowym 850euro do wyboru mam: 1. Scott Aspect 720 2. Lapierre Raid 527 3. Cube Acid 2016 (960 euro - warto? )Wygląda na to, że w za niską cene najlepsze specyfikacje ma Cube Analog 2016 tylko nie znam sie na ramach i ich geometri i nie wiem jak to wygląda z cubem. Czy warto? Chciałbym rower 27.5 natomiast dostępny rozmiar ramy to 18 cali (moj wzrost 182/183 cm). Odpowiedni rozmiar ramy wedlug informacji znalezionych w internecie to 20 cali, jeżeli chodzi o strone producenta cube, podają oni ze na przedzial wzrostu 180-185 cm najlepiej 18-19cali. Chciałbym podkreślić że na XC czas bede mial wiosna i latem, a przez reszte roku rower będzie używany tylko jako transport do pracy natomiast jest to tylko ok 15min drogi. Czy w tym przypadku warto kupic 29 cali (jest dośtępna rama 19 cali, która byłaby idealna na mnie) Z góry dziękuję za wskazówki.
Alsew Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 A gdzie chcesz kupować ten rower że przeliczasz ceny w euro? Najciekawiej wypada w tym zestawieniu Cube Acid ale mało nie kosztuje a jest trochę 'archaiczny'. Do tego Cube ma krótka ramę i przy 18 calach będzie ci za mały. Poszukaj może jeszcze rowerów gdzie mniej płacisz za nalepki na ramie jak w Scott ach. Zerknij na Krossa B7 lub R7 na 2016 rok ... porządny rower za 4000 zł.
souljah209 Napisano 13 Stycznia 2016 Autor Napisano 13 Stycznia 2016 Mieszkam w Irlandii i dlatego ceny w euro. Z Acidem sie mi pomylilo, niestety cena wysoka. Rower biore na takzwany Cycle to Work scheme i moge użyc kilku sklepów, lista rowerów które wymieniłem to prawie wszystkie dostępne na chwile obecną pomijając te ponizej wartości 600e i powyzej 1000.Głownie to jest do wybory pare scottow, cube, lapierre i canondale trail 6/7.
qazy Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Ja mam aspecta 710 z ramą 19cali przy wzroście 178 cm. Radziłbym Ci najpierw usiąść i przejechać sie na każdym z rowerów z listy. Mi sprzedawca wyciągnął 6 różnych w moim przedziale cenowym i wybór padł dopiero jak subiektywnie stwierdziłem który mi najbardziej pasuje. Wcale scotta nie chciałem wchodząc do sklepu bo np. najcięższy był. Nie patrz na nalepki tylko na to co ci ciało podpowie. Tylko taki test da ci odpowiedź co wybrać. Każdy inny element jak będziesz chciał to wymienisz a geometrii nie zmienisz.
Alsew Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Jeśli ten Acid odpada to reszta w zasadzie jest bardzo porównywalna. Z pozostałych rowerów najlepiej wypada Lapiere Raid 527 ale faktycznie wybór najwygodniejszego bedzie najlepszym pomyslem.
souljah209 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Napisano 14 Stycznia 2016 Dziękuję za odpowiedźi, próbowałem kilka z tych rowerów i sam nie wiem, który najwygodniejszy. Na chwile obecną używam jakiegoś cube 26'' z ramą 17.5 i jestem do niego przyzwyczajony a jest zdecydowanie za mały wiec teraz ciężko mi ocenić. Również problem w tym ze np. lapierre są w jednym sklepie, cube w drugim, scott w trzecim i tak jak sprawdze scott i jade na moim 26'' - 17.5'' sprawdzić cube to już ciężko mi porównać. Praktycznie, dużej różnicy nie odczuwam. Może dlatego własnie że zawsze jezdzilem na zbyt małym rowerze. Pójdę do nich raz jeszcze, i poświęce temu więcej czasu. Niestety Acid odpada bo pomylił mi się z Attention, który kosztuje 959e, Acid więc juz ponad klocka. Sprawdzę Lapierre 527 i może to będzie mój wybór, jeżeli będzie wygodny. Raz jeszcze dzieki wszystkim!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.