Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower z listy do XC?

souljah209

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Chciałbym zacząć przygodę z XC (w celach treningowych oraz dla przyjemnosci - nie dla wyścigów) i nie mogę zdecydować sie jaki rower wybrać. Prosiłbym o kilka wskazówek. 

W przedziale cenowym ok 700/750 euro, do wyboru mam: 
1. Cube Analog 2016 
2. Scott Aspect 740 
3. Giant Talon 3 
4. Lapierre Raid 327 
5. Scott aspect 730 

Zastanawiam sie również, czy nie warto troche dopłacic i w przedziale cenowym 850euro do wyboru mam: 
1. Scott Aspect 720 
2. Lapierre Raid 527 
3. Cube Acid 2016 (960 euro - warto? )

Wygląda na to, że w za niską cene najlepsze specyfikacje ma Cube Analog 2016 tylko nie znam sie na ramach i ich geometri i nie wiem jak to wygląda z cubem. Czy warto? 

Chciałbym rower 27.5 natomiast dostępny rozmiar ramy to 18 cali (moj wzrost 182/183 cm). 
Odpowiedni rozmiar ramy wedlug informacji znalezionych w internecie to 20 cali, jeżeli chodzi o strone producenta cube, podają oni ze na przedzial wzrostu 180-185 cm najlepiej 18-19cali. 

Chciałbym podkreślić że na XC czas bede mial wiosna i latem, a przez reszte roku rower będzie używany tylko jako transport do pracy natomiast jest to tylko ok 15min drogi. Czy w tym przypadku warto kupic 29 cali (jest dośtępna rama 19 cali, która byłaby idealna na mnie) 

Z góry dziękuję za wskazówki.

Napisano

A gdzie chcesz kupować ten rower że przeliczasz ceny w euro? Najciekawiej wypada w tym zestawieniu Cube Acid ale mało nie kosztuje a jest trochę 'archaiczny'. Do tego Cube ma krótka ramę i przy 18 calach będzie ci za mały. Poszukaj może jeszcze rowerów gdzie mniej płacisz za nalepki na ramie jak w Scott ach. Zerknij na Krossa B7 lub R7 na 2016 rok ... porządny rower za 4000 zł.

Napisano

Mieszkam w Irlandii i dlatego ceny w euro. Z Acidem sie mi pomylilo, niestety cena wysoka. Rower biore na takzwany Cycle to Work scheme i moge użyc kilku sklepów, lista rowerów które wymieniłem to prawie wszystkie dostępne na chwile obecną pomijając te ponizej wartości 600e i powyzej 1000.

Głownie to jest do wybory pare scottow, cube, lapierre i canondale trail 6/7. 

Napisano

Ja mam aspecta 710 z ramą 19cali przy wzroście 178 cm. Radziłbym Ci najpierw usiąść i przejechać sie na każdym z rowerów z listy. Mi sprzedawca wyciągnął 6 różnych w moim przedziale cenowym i wybór padł dopiero jak subiektywnie stwierdziłem który mi najbardziej pasuje. Wcale scotta nie chciałem wchodząc do sklepu :) bo np. najcięższy był. Nie patrz na nalepki tylko na to co ci ciało podpowie.

Tylko taki test da ci odpowiedź co wybrać. Każdy inny element jak będziesz chciał to wymienisz a geometrii nie zmienisz. 

Napisano

Jeśli ten Acid odpada to reszta w zasadzie jest bardzo porównywalna. Z pozostałych rowerów najlepiej wypada Lapiere Raid 527 ale faktycznie wybór najwygodniejszego bedzie najlepszym pomyslem.

Napisano

Dziękuję za odpowiedźi, próbowałem kilka z tych rowerów i sam nie wiem, który najwygodniejszy. Na chwile obecną używam jakiegoś cube 26'' z ramą 17.5 i jestem do niego przyzwyczajony a jest zdecydowanie za mały wiec teraz ciężko mi ocenić. Również problem w tym ze np. lapierre są w jednym sklepie, cube w drugim, scott w trzecim i tak jak sprawdze scott i jade na moim 26'' - 17.5'' sprawdzić cube to już ciężko mi porównać. Praktycznie, dużej różnicy nie odczuwam. Może dlatego własnie że zawsze jezdzilem na zbyt małym rowerze. Pójdę do nich raz jeszcze, i poświęce temu więcej czasu.

Niestety Acid odpada bo pomylił mi się z Attention, który kosztuje 959e, Acid więc juz ponad klocka. Sprawdzę Lapierre 527 i może to będzie mój wybór, jeżeli będzie wygodny. 

Raz jeszcze dzieki wszystkim!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...