Dandalinho Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Witam, posiadam rower Romet Rambler 26" 1.0 taki jak na tej aukcji http://allegro.pl/rower-meski-duzy-mtb-gorski-romet-rambler-1-0-2015-i5909091626.html Zamontowana w nim korba to delikatnie mówiąc dziadostwo. Zamierzam wymienić caly napęd. Problem mam z korbą bo chciałbym taką ze zintegrowaną osią od Shimano ale nie wiem czy będzie pasować do tej ramy a kompletnie się nie znam na tym. Krobę dla przykładu chciałbym taką http://allegro.pl/shimano-korba-deore-fc-m590-170mm-44t-z-suportem-i5733021156.html Pomoże ktoś?
Dandalinho Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 czyli w moim rowerze jest suport typu BSA i większość dostępnych na rynku korb mi podejdzie ?
modrzew Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 A nie bardziej się opłacało kupić od razu rowerek wyposażony w sensowniejszy osprzęt? Ta korba to ponad 1/3 ceny tego Ramblera, a chcąc ją wymienić trzeba będzie najprawdopodobniej zmienić też przerzutkę, a chcąc cały napęd na coś sensownego to niebawem zostanie sama rama, wideł, rurki, hamulce i przednie koło. Jakby się nie napinał to dużo z tego i tak nie wyciśniesz. A w teren i tak strach tym pojechać.
Dandalinho Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 Ja mam takiego ramblera tylko model z 2013 roku, który przejechał już ponad 8000 km i napęd powoli się sypie. Rower służy mi jako główny środek transportu do szkoły czy też wycieczki rowerowe, praktycznie wszędzie na nim śmigam. Nie potrzebuję niewiadomo jakiego sprzętu ale jak już wymieniam napęd to chcę wziąć chociaż średnią półkę żeby było wytrzymałe i zejść troszkę z wagi roweru. Mój budżet to ok 500-600 zł. Oprócz korby Deore planuję kupić też przerzutkę deore, łańcuch i kasete pewnie alivio wezmę żeby było troszkę taniej i jakieś pedałka na łożyskach maszynowych. Tych droższych ramblerów wg mnie się nie opłaca kupować, no może jedynie ten najtańszy model z piastami gdzie można tarczówki wsadzić, bo kosztują sporo te rowery a osprzęt wcale szału nie robi i w ramblerze z 3000 zł jest gorszy napęd niż ja będę mieć ...
beskid Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Fajnie, że chcesz zejść z wagi ale z tą wytrzymałością to nie tak do końca jest w przypadku korb zintegrowanych. Na pewno za to ładniej wyglądać to będzie. Zrobisz jak uważasz ale ja bym jednak zalecił jakąś Alivio na mocowanie octalink.
Dandalinho Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 z tego co słyszałem to w tych korbach zintegrowanych szybciej padają łozyska czy to prawda ? ja w teren praktycznie w ogóle rowerem nie wjeżdżam tylko miasto i ewentualnie szosa wydaje mi się że w takich warunkach spokojnie ta korba deore pociągnie kilka lat
Root Admin Mieciu Napisano 12 Stycznia 2016 Root Admin Napisano 12 Stycznia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.