adamtulak Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Zauważyłem, że na forum w większości przypadków forumowicze nieprawidłowo odmieniają rzeczownik pedał, szczególnie często używając w liczbie mnogiej formy "pedała", gdy poprawną jest "pedały". Z czego to wynika? przykład: http://www.forumrowerowe.org/topic/196134-korba-fc-m391-z-suportem/ To jest prawidłowa odmiana rzeczownika pedał w znaczeniu: "dźwignia przeznaczona do obsługi stopą w samochodzie, samolocie, rowerze itp." przypadek liczba pojedyncza liczba mnoga mianownik pedał pedały dopełniacz pedału pedałów celownik pedałowi pedałom biernik pedał pedały narzędnik pedałem pedałami miejscownik pedale pedałach wołacz pedale pedały Natomiast, jeśli chodzi o wulgarne określenie homoseksualisty, to odmienia się to następująco: przypadek liczba pojedyncza liczba mnoga mianownik pedał pedały dopełniacz pedała pedałów celownik pedałowi pedałom biernik pedała pedałów narzędnik pedałem pedałami miejscownik pedale pedałach wołacz pedale pedały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noculak Napisano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Kiedyś był o tym cały wątek (bardzo merytoryczny swoją drogą ): http://www.forumrowerowe.org/topic/166701-przemyslenia-pedala/. Prawda jest taka, że jak ktoś nie chce się nauczyć poprawnej odmiany, to się jej nie nauczy i nadal będzie mówił, że ma w rowerze "pedała". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Odmień jeszcze "hamulce" dla niektórych.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Jestem za odmiana hamulców. No jak widzę "komplet hamulców" to mnie strzela chu*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Root Admin Mieciu Napisano 27 Kwietnia 2016 Root Admin Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 hamulców zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 To miało tak być jako przykład. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.