Skocz do zawartości

[buty mtb] karbon - które?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przymierzam się do kupienia pierwszych "trochę poważniejszych" butów. Jeździłem do tej pory na podstawowym modelu shimano, było okej, ale po kilku sezonach but wyraźnie pracuje (zrobił się luźny).

Oglądałem kilka modeli z karbonową podeszwą, ale nie mam osobistych doświadczeń z większością tych marek.

W rozsądnych cenach są:

1. Force devil carbon

2. Diadora Protrail

3. Specialized Pro XC 

Które z nich proponujecie?

Może jakieś sugestie, modele których nie wziąłem pod uwagę?

Spece trzeba zamawiać z UK (u nas nie ma takich wyprzedaży  :teehee: ), ale przesyłka free więc wszystkie z tych butów są w tej samej cenie.

Pozdrawiam!

przy wyborze buta kieruj się raczej preferencjami, większość butów w wyższych cenach jest równie dobra, a trzeba brać pod uwagę np to że szeroka stopa będzie lepiej się czuła w specu.

więc najlepiej przymierzać. ale Shimano też jest dość szerokie, ale skoro piszesz że luźno to może lepiej kupić węższe buty w przedniej części?

Sprawdź sobie ofertę wyprzedażową Canyon: https://www.canyon.com/pl/factory-outlet/#category=clothing-all
Nie wiem jakiego rozmiaru szukasz ale są dwa modele w dobrej cenie, Mavic Chasm i Northwave.

A tak z innej beczki. Pamiętaj, że carbonowe buty będą nieco mniej wygodne w użytkowaniu aniżeli "podstawowy model". :-)

• 2 tygodnie później...

Przymierzałem te spece, shimano xc70 i diadory. Przyznam, że spece zrobiły na mnie najlepsze wrażenie, mega trzymają stopę (nie wiem jak będzie na rowerze). Shimano też były spoko, ale podeszwa jest "wzmacniana karbonem" a nie karbonowa (kilka indeksów sztywności mnie mają) więc wybór padł na speca, normalnej ceny tego modelu bym nie zapłacił, ale są za pół. Nawet zarobić by można na alledrogo  :teehee: Przyszły z UK w 4 dni robocze, z czystym sumieniem polecam cyclestore.co.uk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...