AxM Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Pewna piękna dama stoi przed poważnym problemem życiowym! Otóż zasmakowawszy wszelkiej maści przejażdżek rowerowych - zarówno tych bliższych jak i dalszych, szybszych i wolniejszych, za dnia i po zmroku, rowerowy głodomorek urósł w siłę. Dotychczasowe wycieczki odbywały się głównie na rowerze typowo miejskim, damskim, choć i "górale" nie są tematem obcym. Apetyt jednak rośnie, a dalszy wyjazd mieszczuchem przestaje być komfortowy i bezpieczny - stąd też narodził się pomysł zakupu nowego roweru. Trasy do poznania biegłyby w większości drogami szutrowymi, polnymi oraz asfaltowymi. Ciężkie terenowe szlaki będą unikane, jednak spokojne wyjazdy w góry to opcja zawsze otwarta.O ile dobór właściwego roweru nie jest problemem, o tyle większą trudność sprawia podjęcie decyzji - szukać typowego XC HT i założyć cienkie opony, czy celować bardziej w rower typowo trekkingowy? Jeśli treking, to co można znaleźć? Studencka kieszeń wymusza budżet "im mniej tym lepiej", (jednak bezpieczeństwo stoi na pierwszym miejscu), a wzrost 168cm nie pomaga w znalezieniu małej ramy na koła 28"?
Alsew Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Jeśli ma to być rower wycieczkowy to w zasadzie tylko trekking. Taki rower ma odpowiednie wyposażenie (błotniki, bagażnik itd) oraz dostosowaną do tego celu geometrię oraz napęd. HT to rower sportowy, gdzie pozycja jest pochylona i na dłuższych dystansach mało komfortowa. Ewentualnie możesz jeszcze popatrzeć za crossem i doposażyc go zgodnie z potrzebami.
jka Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Pewna piękna dama stoi przed poważnym problemem życiowym! Ja co prawda nie dama ale też miałem takie problemy i podobne sytuacje. Dotychczasowe wycieczki odbywały się głównie na rowerze typowo miejskim, damskim, Ja z kolei rowerem miejskim we wrześnio 2014 r. powróciłem do jazdy rowerem Taki miejski BBF Ale już po niecałych 2 miesiącach u mnie pojawiło się chyba to rowerowy głodomorek urósł w siłę. Bo wymieniłem tego BBF-a na taki damski rower. Romet Gazela 4 Disc z 2014 r. rama 18' Po upływie 6 miesięcy dokupiłem sobie 2 komplet kół tylko po to by zrobić sobie rower do jazdy w terenie i na kolach 29' Potworek a wzrost 168cm nie pomaga w znalezieniu małej ramy na koła 28"? Też mam 168 cm. wzrostu i ten Romet Gazela jest dla mnie OK a on ma kola 28' Jednak jeszcze nie minął rok od pierwszego zakupu a ja już kupiłem kolejny rower(lipiec 2015) o taki: Romet Jolena2 z 2013 r. I teraz po przejechani nim 4771 km.napiszę że jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę, Najdłuższa trasę jaka nim przejechałem jednorazowo to 109 km, nie przeszkadza mi geometria, wąskie siedzenie, grube opony itd Przy moim wzroście 168 cm. rama 18' i kola 26" nie sprawiają mi najmniejszego kłopotu. choć i "górale" nie są tematem obcym Po przeczytaniu tego co zacytowałem pozwoliłem sobie napisać jak to u mnie było, może od razu bez pospiechu warto było by kupić coś w stylu tego na ostatniej fotce. jka
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2016 Zbyt duży rozstrzał : może to,a może to... Trzeba się bardziej określić - dziewczyna toczy się spokojnie,czy ostro śmiga Jak nie ma zacięcia sportowego i nie będzie katować ostrych podjazdów i zjazdów w terenie,także w górach,to do zwykłej turystyki przez małe " t " powinna wystarczyć np. taka crossowa damka : http://allegro.pl/rower-28-17-romet-orkan-4-0-d-cross-2015r-wwa-i5785503497.html Chyba,że ma alergię na damki i chce koniecznie męską ramę Trekking ma to do siebie,że ze wszystkimi dodatkami : błotniki,bagażnik itp. jest dość ciężki,więc jeśli mają to być trasy lokalne bez wożenia sakw czy większego bagażu,to cross byłby bardziej odpowiedni.
fotofx Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 @AxM croos będzie najbardziej odpowiedni może właśnie jakiś Romet Orkan np.; Orkan 5.0 , Orkan 4.0 , Orkan 3.0 z 2016 roku mają ramy 17'' co powinno być dla Ciebie optymalnym rozmiarem
Alsew Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 @AxM croos będzie najbardziej odpowiedni może właśnie jakiś Romet Orkan np.; Orkan 5.0 , Orkan 4.0 , Orkan 3.0 z 2016 roku mają ramy 17'' co powinno być dla Ciebie optymalnym rozmiarem Racja. W trekkingu masz błotniki które ograniczają możliwość założenia szerszych opon, a w crossie możesz pokombinować z plastikowymi błotnikimi i szerszą opona wejdzie. Do tego w trekkingu często masz dynamo w piascie, a jak nie masz zamiaru robić jakiś mega dystansow nocą to bateryjne oświetlenie jest dużo lepsze.
jogi109 Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Cześć Jeżeli "młoda dama" ma takie wymagania, to faktycznie cross wydaje się spoko opcją Więc może crossa z Krossa? Bogata paleta barw i fajne wykonanie- na pewno sie spodoba klik Rozmiar DM powinien być okej, ew. S, ale to już trzeba by było napisać do nich i podpytać.
Alsew Napisano 13 Stycznia 2016 Napisano 13 Stycznia 2016 A gdzie się podziała nasz dama? Uwielbiam jak ktoś zakłada temat a później znika... a inni się produkują...
Bukaa Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 A gdzie się podziała nasz dama? Uwielbiam jak ktoś zakłada temat a później znika... a inni się produkują... Wbrew pozorom nigdzie nie zniknęłam - cały czas czytam co piszecie i dziękuję za rady. Byłam w Decathlonie zmierzyć wielkość ramy - wychodzi, że M/L byłoby dobre przy kołach 26'', 46cm (przy dwóch modelach rowerów, w różnych rozmiarach rura podsiodłowa miała taki sam wymiar). Kusi mnie coś z kołami 28'', ale wszystkie rowery wydawały się olbrzymie i nie wiem na ile jazda byłaby komfortowa. Rama musiałaby być naprawdę mała. Chyba,że ma alergię na damki i chce koniecznie męską ramę Nie mam alergii na damki. Po mieście jeżdżę 3-biegową damką i naprawdę ją uwielbiam. Chociaż całe życie jeździłam na góralach. Marnych góralach, niedobranych góralach. Stąd moja konsternacja. Najdłuższe dystanse jakie jeździłam to ~70km na góralu z za dużą ramą, co nie było przy dłuższym czasie jakoś bardzo komfortowe, ale też nie było aż tak niekomfortowe, żeby powstrzymywało mnie od jazdy. Dlatego chciałam poradzić się Was, osób, które mają większe doświadczenie i wprawę. W dalszym ciągu stoję przed wyborem MTB i cieńsze koła 26'' czy bardziej w stronę crossa i kół 28''.
Alsew Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 To już niczego nie rozumiem... Czyli autorki tematu z nami nie ma?
Bukaa Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 To już niczego nie rozumiem... Czyli autorki tematu z nami nie ma? Autor tematu pisał o rowerze dla mnie, bo sama nie miałam konta. Specjalnie dzisiaj założyłam, żeby móc brać aktywny udział w dyskusji.
Alsew Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Autor tematu pisał o rowerze dla mnie, bo sama nie miałam konta. Specjalnie dzisiaj założyłam, żeby móc brać aktywny udział w dyskusji. Ok. Rozumiem. W temacie dylematu między mtb 26 a crossem, to pamiętaj o tym ze do większości cross ów wchodzi opona 1,75 a do niektórych nawet 2,1 czyli możesz wg potrzeby go uterenowic ; co za tym idzie jeśli nie jeździsz ostro w terenie, na granicy bezpieczeństwa, to cross będzie zdecydowanie lepszym wyborem biorąc pod uwagę wycieczkowe aspiracje .
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2016 Byłam w Decathlonie zmierzyć wielkość ramy - wychodzi, że M/L byłoby dobre przy kołach 26'', 46cm Mam 180 cm i rama 18 " na kołach 26 " była dla mnie optymalna ( dość agresywny styl jazdy ). Nie polecam Ci większej ramy, nawet jeżeli będziesz się na niej spokojnie toczyć ( cały czas mówię o ramie na kołach 26 " ). Z tego co pisał Twój kolega, czy partner ( nie wnikam ), to jednak cross wydaje się być bardziej na miejscu.
Bukaa Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Mam 180 cm i rama 18 " na kołach 26 " była dla mnie optymalna ( dość agresywny styl jazdy ). Wiem, wiem, innej ramy w przypadku kół 26'' niż 18 nie planuje. To najlepsza opcja dla mnie. Tutaj niestety bardzo ograniczają mnie fundusze, więc zależy co się znajdzie z lepszym osprzętem, bo to MTB też wsadzę cieńsze koła, co prawda nie 28, ale się nada.
Alsew Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 To jaki max fundusz przewidujesz na zakup roweru? Widzę że jednak się upadłas na mtb 26 na cienkich oponach...
Bukaa Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 oponach Im mniej tym lepiej. Myślę, że 600-700zł to taki max póki co, wolę potem dołożyć i z czasem jakiś osprzęt powymieniać.
Alsew Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Nie żartuj. W tej kwocie nowy rower to padaka na której strach jechać po bułki do sklepu, a co dopiero na jakieś dłuższe wyprawy. Szukaj lepiej jakiejś używki, tym bardziej że mtb 26 przechodzi powoli do lamusa i czasami można kupić naprawdę fajny rower za małą kasę.
Bukaa Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Oczywiście, że szukam jakiegoś ciekawego używanego. Dobrze wiem, że w tej cenie nic nowego sensownego się nie kupi. Aż taka nierozgarnięta to nie jestem.
Alsew Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 No wiesz na tym forum mamy różne kwiatki... Ale ja tak to spoko. Wrzucaj linki do aukcji rowerów które cię interesują a jakoś ci pomożemy coś wybrać. Co do ramy to szukaj 17-17,5 cala.
michidg Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Proponuje rower mtb/atb, rama 17", koła 26", osprzęt Deore, Deore XT, łatwy w serwisowaniu. Mogę wymienić opony na 1.95 Rubena (oczywiście byłoby wtedy taniej). http://www.forumrowerowe.org/topic/195642-rower-mtb-26/?do=findComment&comment=1785752
Danielasty Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 poszukaj używanego hexagona, chodzą często za jakieś 500zł widziałem i za 300 zł do serwisu tupu regulacja hamulców, klocki itp, na początek wystarczy, ewentualnie rockrider z decathlona, fakt ma wolnobieg anie kasetę, nie ma super szpejów, ale na początek wystarczy, mają otwory na bagaznik, tanie sakwy i można coś podbijać po 200-300zł / msc ładować w jakieś części i rower w sumie masz Ja jak chciałem tani rower żeby zacząć jeździć to kupiłem krossa sfxa - tak tego fulla za 300zł , kaseta pełen altus i xcr 100mm. dokupiłem ramę HT, przełożyłem wszystko i a ramę sfxa pogoniłem i wyszedłem na zero, i tak za jakieś 400zł miałem fajny rowerem na altusie PS. To że 26 koło odchodzi do lamusa nie znaczy że jest złe, w końcu przez 20 lat ich używali i było dobre
Bukaa Napisano 17 Stycznia 2016 Napisano 17 Stycznia 2016 Znalazłam używanego rockridera 5.2 za 350zł, zdaje się mieć kasetę (właściciel nie jest pewien) 3x8, amortyzator z przodu, brakuje tylko hamulca przedniego. Przejadę się, zobaczę, może to będzie to. Tak przejrzałam setki tych ogłoszeń i w tej kwocie ciężko znaleźć coś naprawdę sensownego i jeszcze w rozmiarze. ;s
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.