Pawlos88 Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Z racji, że staram się wszystkie naprawy i konserwacje roweru robić samodzielnie, w ramach dalszego ułatwiania sobie życia, chcę kupić dobry stojak serwisowy. Cena do +-750 zł, dobrze jakby dało go radę w miarę fajnie złożyć, tak nie zajmował horrendalnej ilości miejsca. Myślałem o Tacx T3000, z uchwytem przy suporcie, jednakże, mam tam mocowanie napinacza i obawiam się, że to może go dyskwalifikować: Przy podsiodłówce idzie sobie linka przerzutki i też za wiele miejsca nie ma by chwycić sprzęt: Co z uwzględnieniem powyższych uwarunkowań, ma szansę się sprawdzić? Co polecacie?
modrzew Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 A nie wystarczy Ci stojak z Lidla za całe 120zł na wiosennym rzucie rowerowych gratów? Kilka stów to można dać za narzędzie do pracy, którego zakup się zamortyzuje. W kwestii stojaków Lidl jest bardzo przyzwoity, a po nim długo nic wartego uwagi przy proponowanych cenach (czyli podobne chińczyki tylko drożej), potem to już bardziej profesjonalne stojaki i odpowiednio wycenione.
pablo102425 Napisano 11 Stycznia 2016 Napisano 11 Stycznia 2016 Ja osobiście też polecałbym Lidl'oski. W pracy mamy Park Toll, w domu mam stojak z Lidla. I na obydwóch robi mi się tak samo dobrze.
Pawlos88 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 Bez kitu Panowie, nie wiedziałem, że w Lidlu są takie cuda, tyle, że jak znam życie, to pewnie jest on dostępny w promocji, raz na jakiś czas, a nie jako stały asortyment i trzeba polować?(pytam, bo ja w Lidlu za często nie bywam, ale jak widać to życiowy błąd ) Obejrzałem takie cuś na YT i jestem w szoku Powiedzcie mi jeszcze proszę - ta głowica/element trzymający jest w miarę "delikatna' dla ramy/sztycy i pozwala to pewnie chwycić bez ryzyka jakiegoś porysowania owych elementów?
SovaLTD Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Powiedzcie mi jeszcze proszę - ta głowica/element trzymający jest w miarę "delikatna' dla ramy/sztycy i pozwala to pewnie chwycić bez ryzyka jakiegoś porysowania owych elementów? Mam ten stojak i właśnie poszedłem sprawdzić z jakiego to jest materiału. Jest to taki bardzo miękki plastik, który możesz bez problemu wyginać. Piszę o tych niebieskich końcówkach, które trzymają rower. Nie porysujesz nic na bank. Ja mam ramę matową i nie zauważyłem nigdy żadnej ryski, a na takim lakierze to nawet ślad paznokcia wydaję się sporą rysą Rower trzyma się pewnie i nic się nie rysuje, zresztą nawet jakbyś miał obawy to zawsze możesz coś podłożyć, ale nie ma sensu.
pablo102425 Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 Tak, te stojaki są na promocjach//rzutach rowerowych rzeczy. Trzeba polować ale szczerze warto. Ja wieszam na nim wszystko od ameliniowej zjazdówki po szosy karbony o różnych kształtach ram i naprawdę pewnie trzymają dodatkowo bez obawy o porysowanie czy zbyt mocne ściśnięcie ramy.
Pawlos88 Napisano 12 Stycznia 2016 Autor Napisano 12 Stycznia 2016 Mam ten stojak i właśnie poszedłem sprawdzić z jakiego to jest materiału. Jest to taki bardzo miękki plastik, który możesz bez problemu wyginać. Piszę o tych niebieskich końcówkach, które trzymają rower. Nie porysujesz nic na bank. Ja mam ramę matową i nie zauważyłem nigdy żadnej ryski, a na takim lakierze to nawet ślad paznokcia wydaję się sporą rysą Rower trzyma się pewnie i nic się nie rysuje, zresztą nawet jakbyś miał obawy to zawsze możesz coś podłożyć, ale nie ma sen Dzięki za info, teraz kwestia tego, kiedy znów będą dostępne, będę polował, bo rzeczywiście aż mi głupio, że chciałem wydać 7 x tyle za coś ze sklepu rowerowego. Mam nadzieję, że wytrzymam bez do czasu, aż się znowu pojawią
Mod Team sznib Napisano 12 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2016 Teraz zakup stojaka raczej pewny będzie. Są one na rynku od dawna, rynek już się nasycił, także raczej nie będzie już takiej sytuacji ze wszystkie stojaki znikną w kilka godzi od otwarcia sklepu, jak to dawniej bywało
lucass3 Napisano 12 Stycznia 2016 Napisano 12 Stycznia 2016 W zeszłym roku były dosyć wcześnie bo już w marcu. Miejmy nadzieje, że teraz bedzie tak samo. Stojaki sa zawsze tylko w 1 rzucie na rok więc warto nie przespać okazji
ACTIVIA Napisano 14 Stycznia 2016 Napisano 14 Stycznia 2016 Ja na serwisie używam taki. Jest rewelacyjny gdyż bardzo usztywnia ramę. Jeśli zaczynam dopiero składać ramę (bez kół), to przykręcam tymczasowo zwykłą długą oś z piasty do tylnej części rami i skręcam na tym stojaku http://pro-bike.pl/produkty/item_332_stojak_montazowy_do_rowerow.html
hulajnogaA Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Ma ktoś może któryś z tych stojaków: http://allegro.pl/stojak-serwisowy-do-naprawy-roweru-rower-zr-dg39-i5464475354.html http://allegro.pl/serwisowy-stojak-rowerowy-serwis-naprawa-na-rower-i5197840463.html Pytanie który będzie stabilniejszy i w ogóle mocniejszy, solidniejszy i wygodniejszy w użytkowaniu ?
gtb Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Ani jeden , ani drugi . Miałem bardzo podobny do tego z drugiego linku - konstrukcja mało stabilna a i sam rower bardzo nie pewnie leżał w tym korycie .Teraz mam lidlowski i w końcu jestem zadowolony. Na powyższe szkoda pieniędzy , wiosną ( a to już nie długo ) zawsze się pojawiają w Lidlu - w zeszłym roku były na początku marca po 130 zł. Warto poczekać.
hulajnogaA Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Na pewno Lidlowski jest super ale ja potrzebuję już coś kupić bo mam stertę części i trochę czasu. Nie chcę też inwestować wywrotki kasy w sprzęt, którego będę używał raz na kwartał przez dwie godziny. Te z moich linków mi odpowiadają cenowo, ten z Lidla też ale niestety jest nieosiągalny.
Mod Team sznib Napisano 15 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 15 Stycznia 2016 Nie ma nic gorszego w rowerowych naprawach/konserwacjach niż kiepskie narzędzia. Nieważne czy majsterkujemy raz na rok, dwa czy częściej. Mając dobre narzędzia pracuje się z przyjemnością, mając kiepskie to się ciągle klnie i rzuca czym popadnie. Stojak to też narzędzie. Jak kolega wyżej pisał, te z linków to nic dobrego nie jest, stojak porównywalny z Lidlowskim (w sumie prawie identyczny) to wydatek ok. 200pln http://allegro.pl/serwisowy-stojak-rowerowy-mocny-do30kg-skladany-i5148690827.html
hulajnogaA Napisano 15 Stycznia 2016 Napisano 15 Stycznia 2016 Opierając się na opinii gtb co do większej szajsowatości sprzętu z drugiego linku postanowiłem kupić ten z pierwszego linku. Sprawdzę, przetestuję... Zobaczymy co to jest. Na wiosnę będę polował na Lidlowski może się uda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.