Skocz do zawartości

[podkładki pod tarcze] gdzie kupić i jakie

wojtas7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po zmontowaniu nowego koła okazało się, że jest potrzeba odsunąć tarczę hamulcową na zewnątrz, gdyż klocki trą z jednej strony.

Gdzie i jakie podkładki najlepiej kupić, żeby dać pod tarczę?

Napisano

Niestety regulacja nie pomaga - regulowałem "zwykłymi" sposobami jak i serwis [znają się na rzeczy]. 

Nie wiem dlaczego ale komponenty z górnej półki i tarcza jest zbyt blisko piasty. (piasta Hope, tarcza XT).

• Mod Team
Napisano

Do tarcz Shimano są dostarczane takie bezsensowne płytki pod śrubki ( to w dolnym ,lewym rogu),które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu ( u mnie pomogły, a miałem ten sam problem)

0_0_productGfx_2da79c1789e0cde328a76bbe6

Ewentualnie takie cuś,ale tu płaci się za markę ( Syntace)

http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe-1/mtb/hamulce/tarcze-hamulcowe/podkladki-pod-sruby-do-tarcz-hamulcowych-syntace-31293.html

Napisano

Dzięki za pomysła, dziś sprawdzę - dobrze że ich nie zaginałem jak instrukcja każe, tylko po prostu dam je z drugiej strony tarczy, może pomoże :-)

Tzn u mnie w komplecie były tylko te trzy podkładki, każda na 2 śruby, tej okrągłej do 3 śrub nie ma.

Napisano

Kup sobie w sklepie "żelaznym" stalowe nierdzewne podkładki m5.

Napisano

@up a Ty z choinki wraz z igłami spadłeś..?

po pierwsze stalowe będą dużo grubsze niż potrzeba
po drugie, ciekawe jakbyś utrzymał owe nakrętki pod tarczą (traf przez tarczę w podkładkę i gniazdo śruby
po trzecie takie podkładki są nierówne
po czwarte jak się nie znasz to się nie wypowiadaj..

Napisano

A ja podepne sie pod temat bo mialem podobny przypadek.

Tyle,ze ja wlozylem podkladki miedzy adapter od hamulca a rame

I tu pytanie do bardziej doswiadczonych - jezeli dziala,to mozna jezdzic?? czy lepiej szukac innego rozwiazania??

• Mod Team
Napisano

Mrovka, działa i można jeździć, upewnij się tylko,że śruba mocująca adapter jest wystarczająco długa. Zresztą takie problemy były często widziane w ramach z mocowaniem tylnego hamulca w standardzie IS.

Miałem takie przeboje w legendarnej ramie Accent ElNino.

IMO lepszym jednak rozwiązaniem są takie podkładki

Syntace_Disc-Shim_6-bolt-hub-rotor-alignMożna bardzo dokładnie ustawić hamulce, szczególnie w starszych ramach,lub przy korzystaniu z kilku kompletów kół.

Napisano

A ja podepne sie pod temat bo mialem podobny przypadek.

Tyle,ze ja wlozylem podkladki miedzy adapter od hamulca a rame

I tu pytanie do bardziej doswiadczonych - jezeli dziala,to mozna jezdzic?? czy lepiej szukac innego rozwiazania??

Wydaje mi się, że mrovka ma odwrotny problem, tarcza za daleko od zacisku :)

Napisano

Przecież na jedno wychodzi, czy przesuniesz tarczę do zewnątrz czy zacisk do wewnątrz.

Podepnę się do tematu. Mam aktualnie podobny problem, dobrze dowiedzieć się, że są takie podkładki. Gdyby komuś pałętały się takie blaszki i byłby chętny się pozbyć, proszę o PM.

Napisano

''...upewnij się tylko,że śruba mocująca adapter jest wystarczająco długa...''

No I tu tez mam rozkminke.

Bo wkrecona sruba w otwor adaptera wypelnia mi ten otwor tylko w 70% - I nie wiem,dokupic 3mm dluzsze sruby?Czy moge to tak zostawic?Dodam ze ekstremalnie na tym rowerze nie smigam

Napisano

Po co płacić za "dedykowane" podkładki jak mozna kupić i założyć zwykłe podkładki pod śruby dowolnej grubości w kazdym sklepie metalowym/markecie budowlanym? Z technicznego punktu widzenia różnica jest zerowa. Robiłem tak przy 2 takich wypadkach. Efekt - problem rozwiązany.

Napisano

Dostanie się w Castoramie podkładki grubości 0,1mm czy 0,2mm?

Ja kupiłem w każdym bądź razie te Syntace po 6zeta, 3 sztuki, ciekawe ile będę potrzebował.

A zależy mi na tym bo mam dwa komplety kół i dobrze by było żeby nie trzeba kombinować po każdej podmiance.

Napisano

0,1 czy 0,2 pewnie nie, ale jak się poszuka to pewnie 0,5 dostanie ( ja mam takie w rozmiarze m8). Zresztą, jaki problem jeżeli zamiast 0,1 będzie 0,5? Nie można wyregulować zaciskiem?

• Mod Team
Napisano

Zresztą, jaki problem jeżeli zamiast 0,1 będzie 0,5?

W przypadku niektórych hamulców (Avid,Formula) to może być duży problem. Często szczelina między klockiem a tarczą nie przekracza 1 mm.

Napisano

No ale zaraz zaraz. Autor chce odsunąć tarczę od piasty. Więc jeżeli odsunie np o 1mm to już będzie miał pole manewru.

Napisano

zaczynam zauważać że zbyt dużo niepowołanych osób ma dostęp do forum/klawiatury (wybrać właściwe)

NIE, NIE MOŻE BYĆ TAK GRUBA PODKŁADKA 

w temacie jest mowa o posiadaniu mocowania IS - widziałeś kiedyś takowy na oczy? jak tam niby wyregulujesz hamulec bez podkładek? im drobniejsze tym lepiej-łatwiej uzyskać idealne ustawienie tarczy w hamulcu

Napisano

Mam akurat PM. Ale nie da rady wyregulować hamulca tak żeby nie obcierało. Kupiłem trzy podkładki Syntace, jak dojdą to zdam relację jaki tam jest luz pomiędzy klockami/tarczą. Mam SLX.

Napisano

zaczynam zauważać że zbyt dużo niepowołanych osób ma dostęp do forum/klawiatury (wybrać właściwe)

NIE, NIE MOŻE BYĆ TAK GRUBA PODKŁADKA 

autor w pierwszym poście pisze o posiadaniu mocowania IS - widziałeś kiedyś takowy na oczy? jak tam niby wyregulujesz hamulec bez podkładek? im drobniejsze tym lepiej-łatwiej uzyskać idealne ustawienie tarczy w hamulcu

Sorry, pierwszy Twój post olałem ale kolejnego nie zamierzam. Gdzie autor napisał że ma IS? Gdyby tak napisał, wszystko było by jasne. Widzę że masz straszny "przysłowiowy" ból dupy.

A jeżeli już taki pijesz że niektórzy nie powinni mieć dostępu do forum/ klawiatury, to wyjaśnij dlaczego masz 1700 postów i 55 kliknięć "pomógł", podczas gdy ja ( nie uważając się za eksperta czy znawcę, a jedynie próbujący pomagać) przy około 650 postach 92 "pomógł"? Biciem piany nic nie zdziałasz, nie kompromituj się dalej proszę. Duże litery także pozostaw sobie.

Napisano

durnykot trochę mi zamącił swoim postem na temat IS

sorry, ale jak Ciebie podbudowują "pomogłem" niczym lajki na face, no to szkoda słów..

pomierz sobie proszę kiedyś dokładnie suwmiarką "podkładki z ikeły" a potem proszę proponuj użycie ich w tak newralgicznych miejscach jak regulacja hamulca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...