Skocz do zawartości

[dron] Wybor sprzetu

Rastie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sezon małymi kroczkami zbliża się do naszych drzwi. Mam kilka ciekawych pomysłów na wyprawy, wycieczki czy wypady. Oprócz niezapomnianych wrażeń z powyższych,chciałbym również kolekcjonować zdjęcia czy filmiki (te pierwsze już zbieram). No właśnie - filmiki. Często kręcę je zwykłym telefonem i jest ogólnie w porządku ale pozostaje pewien niedosyt. Chciałoby się zimowym wieczorem zobaczyć siebie mknącego na złamanie karku (tfu tfu) wąską, kamienista, górską ścieżynką, czy tez w pocie czoła mozolnie wspinającego się na szczyty:). Nie jestem fanem zeskakiwania z roweru i ustawiania kamery na kamieniu. SIŁA TECHNIKI W SŁUŻBIE CYKLISTY!!! heheheh... Drony - nie mam o nich pojęcia ale widziałem ze są takie ze mogą latać za tobą (albo krążyć dookoła) i rejestrować wszystko z całkiem spoko jakością. Myślicie ze to ciekawe rozwiązanie? Czy ktoś z was ma pojecie, ewentualnie używa jakiegoś dona i mógłby mi napisać kilka slow? A może coś wartego polecenia? Nie musi być drogi (ogólnie to nawet nie powinien) Jakieś takie niezbędne minimum. Moze jakiś chiński model który znacie i ma niezłe opinie? Na chińskim bazarze (wish.com) jest ich kilka i ceny nawet nie bardzo barbarzyńskie maja.

Napisano

Jakiś czas temu organizowałem wyścig MTB, wyścig jest i będzie organizowany cyklicznie więc razem z klubem postanowiliśmy zainwestować w drona, tym bardziej że obstawa medialna jest dla nas ważna.

Sprawa z dronami wygląda tak że te tanie to lipa, są słabe i mają (jeśli wogóle mają) bardzo słabą kamerkę. Tak naprawdę żeby filmiki były dobre musisz mieć zewnętrzną podczepianą kamerę, np. GO PRO. Jednak tutaj problem jest taki że dron musi być odpowiednio silny aby unieść kamerkę. Owszem większość tanich dronów ją uniesie ale przez bardzo krótki czas i szybko wysiądą silniki (które pewnie da się wymienić w razie czego). Także raczej z dobry dronem, który wytrzyma długo pewnie  1000zł, mam tu na myśli np. PHANTOM-Y , my mamy 2 i jesteśmy z niej mega zadowoleni, w tym roku ujęcia z drona trafiły nawet do telewizji więc jakość filmy była dobra.

Jeśli chodzi o drony, które będą kręcić się same obok Ciebie, droga, bardzo droga zabawka i niestety trochę zawodna, wyobraź sobie takiego drona w lesie, drzewa lubią się przytulać do takich rzeczy.

Jeśli chodzi wogóle o minimum drona to według mnie PHANTOM 1, dron zbiera naprawdę dobre opinie. Jednak żeby coś nagrać i tak musiał byś kogoś zaangażować lub sterować z roweru...

Napisano

Sterować z roweru to raczej się nie da. Sam latam phantomem 1 i nie wyobrażam sobie jechać i sterować chyba że ustawić go na zjeździe i dopiero przejechać

Napisano

No właśnie o tym mówiłem, nie wiem jak ma 1 ale nasz ma kontroler pozwalający na zawiśnięcie w powietrzu. Tyle tylko że ujęcia z góry ale statyczne będą.

Napisano

Sprawa z dronami wygląda tak że te tanie to lipa, są słabe i mają (jeśli wogóle mają) bardzo słabą kamerkę.

Ehhh wygląda na to ze z tanich i solidnych rzeczy to juz tylko czlowiek pozostal.

Dziekuje za odpowiedzi. Chyba pomysle nad inna metoda. Na moje potrzeby nie ma sensu kupować drogiego drona i gopro dodatkowo, które kosztuje konia z rzędem

Napisano

Coptery (drony) to nie jest tania "zabawa". Te które są wstanie nagrać coś sensownego to koszt zaczynający się od 1000zł za i tak podstawowy model. Tym bardziej jeżeli chce się kupić gotowy copter i latać, bez składania samemu takiego z poszczególnych części.

Choć sam model to nie koniec kosztów, trzeba też czymś nagrywać, więc kamera np. mobius, go pro czy xiaomi yi. Ale by nagranie było stabilne trzeba jeszcze mieć gimbala.

A jeszcze by model działał automatycznie i miał gps to kontroler też musi być droższy i lepszy. Do tego jeszcze zapasowe części, akumulatory oczywiście nauka przy której również łatwo coś zniszczyć.

Więc nie jest to tanie i proste szczególnie jeżeli ma być właśnie tanie.

Napisano

Popieram przedmówcę.

Quadrocopter latający za tobą ... zapomnij nie stać cię bo to kasa nawet w dziesiątki tysięcy.

Phantomy są ogólnie dobre ale do czasu aż coś się zepsuje.

Jeżeli masz zacięcie do elektroniki i lutowania to polecałbym quadrocoptera typu 250 z fvp plus kogoś do obsługi tej zabawki.

Koszt drona na częściach z Chin to najbiedniej z apką jakieś 1500 zł plus ogniwa ładowarka i też naleci kilka stówek. Dalej zestaw fvp coś przyzwoitego zacznie się od 1000 zł plus monitorek nawet kilkaset złotych. Kamera typu go pro też kosztuje.

A co najważniejsze do fvp należy mieć odpowiednie papiery i warto zakupić ubezpieczenie. Jeżeli byś chciał zarabiać na tym to następne papiery.

Ogólnie zabawka genialna tylko jeszcze droga, zwłaszcza jak sam nic przy nim nie zrobisz.

• 3 tygodnie później...
Napisano

jest taki pomysł by zrobić drona który leci za tobą ale to na razie śpiew przyszłości. Musiałbyś go zaprogramwoać ewentualnie po trasie gps z daną prędkością ale cieżko by to nadal zgrać.

Jeśli chodzi o drony takie bardziej rekreacyjne to niezłą jakość dysponuje Xblitz. Miałem w ręku i fajnie można z tym spędzać czas. Natomiast ty wymagasz od drona bardzo dużo i musisz mieć budżet ponad 4000 pln.

Napisano

jest taki pomysł by zrobić drona który leci za tobą ale to na razie śpiew przyszłości.

Patrz post wyżej :)

Koszt 819 dolców i masz drona który za tobą podąża przez 20 minut :) The future is now :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...