Skocz do zawartości

[Zapięcia rowerowe] Dwa rowery razem

Bonaparte1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Wiem, że temat zabezpieczeń wałkowany był wielokrotnie, ale może ktoś z Was ma doświadczenie w zabezpieczaniu dwóch rowerów razem? Z Waszych wpisów i dyskusji na forum wywnioskowałem, że jednym z lepszych zabezpieczeń rowerowych w rozsądnej cenie powinien być U-Lock Kryptonite Evolution 4 LS. Orientuje się może ktoś czy ten u-lock w wersji długiej, czyli właśnie LS może objąć dwa rowery, przynajmniej w piwnicy, na potrzeby przypięcia do regału (piwnica w bloku na zamkniętym osiedlu, ale przezorny zawsze ubezpieczony...)? Czy w przypadku wspólnych wypadów trzeba zaopatrzyć się w 2 takie u-locki czy np. można sprawę załatwić jakimś jednym zabezpieczeniem, np. łańcuchem? Albo powiedzmy kupić jeden U-lock i jeden łańcuch dla różnorodności i utrudnienia? Co do u-locka to chyba zdecyduję się na ten wspomniany Evo 4, ale nie wiem czy kupować dwa takie same czy może pomyśleć o jakimś łańcuchu. Jeśli tak to o jakim?

Jakby ktoś, coś, będę zobowiązany ;)

Napisano

W piwnicy mało istotny jest typ zabezpieczenia, bo złodziej ma dużo czasu, by przy nim manipulować (włamy zwykle są w nocy). Brałbym gruby łańcuch. Łatwiejszy w użyciu.

Napisano

Ja w tym celu na wyjazdach używam długiego ulocka w zestawie z linką od Kryptonite. Ulock (Kryptonite series 2) spokojnie spina dwa przytulone rowery do stojaka, a linka dodatkowo łapie przednie koła.

W Twoim przypadku zastanowiłbym się jednak nad tym, czy słabym ogniwem nie będzie regał, do którego się przypinasz.

Napisano

O ten regał w piwnicy nie martwię się aż tak bardzo, tzn. to jest piwnica z garażami w bloku na osiedlu zamkniętym z monitoringiem, więc teoretycznie ryzyko powinno być ciut mniejsze niż w standardowej piwnicy w bloku, ale przy zakupie dwóch nowych rowerów będę czuł się pewniej, przypinając je przynajmniej do regałów, bo innych możliwości niestety na ten moment nie mamy. Dlatego szukam czegoś, co mogłoby pomóc spiąć dwa rowery razem w piwnicy, ale też złączyć je na krótkich postojach podczas wspólnych wycieczek. Czy U-lock Kryptonite 4 w wersji LS da radę spiąć dwa rowery? Da się do niego dokupić samą linkę, która dodawana jest do Kryptonite Series 2? A może moglibyście podpowiedzieć jakiś odstraszający i w miarę skuteczny łańcuch w rozsądnej cenie (powiedzmy ok. 150 zł)?

Napisano

@Bonaparte1

swoim u-lockiem 23 cm spiołem dwa rowery: damkę (cienkie rury) oraz rower trekkingowy, trochę się na tym namęczyłem i nie było to zbyt komfortowe.  Uważam że lepszym rozwiązaniem był by zakup łancucha np. oxford heavy duty (zwany także jako oxford HD).  Dokupywanie dodatkowej  linki w tym przypadku mija się z celem, jeśli mimo wszytko się zdecydujesz to kupuj linkę spiralna albo pętle z zamkiem, bo tej co dodawana do u-lockow z łańcuchem nie połączysz.

Napisano

Czekam już na U-locka OnGuard Pitbull 8005 i łańcuch Oxford HD. Mam nadzieję, że będą to rozsądne nabytki. Przyznam szczerze, że byłem blisko zakupu zabezpieczenia Abus Bordo 6000, po rekomendacji Sprzedawcy sklepu stacjonarnego, ale jak zobaczyłem w necie filmik, w którym zabezpieczenie to jest w miejscu złącza nitowego rozwalane przez nożyce w ok. 3 minuty, szybko zrezygnowałem. Dziwi cena tego zabezpieczenia, które już w skali ABUS ma tylko 10/15, a w rankingach podpiętych na profilu @rowerzysta01 wypada gorzej niż zabezpieczenia, na które się ostatecznie zdecydowałem, a które są o ponad połowę tańsze... Może ta pobieżna analiza, wynikająca z porad zaczerpniętych na tym forum (wielki ukłon w stronę @rowerzysta01 ) pomoże kolejnemu poszukiwaczowi zabezpieczeń, a ja oczywiście napiszę kilka słów jak już n wiosnę będĘ aktywnie korzystał z zakupionych zabezpieczeń i przede wszystkim rowerów, wspólnie z Małżonką ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...