simug Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Witam, tak jak w temacie. Chciałbym zmienić amortyzator przedni z Gila RST na FOX float 32 evolution series. Moje pytanie brzmi co muszę sprawdzić aby wiedzieć czy będzie pasował ? Mój rower to Kellys quartz 2010 . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Przede wszystkim szukać foxa z prostą rurą 1 1/8 ( nie taperowaną ) , z długością taką jaką masz obecnie w Gila .Skok taki jak dotychczasowy amor - czyli 100mm . Ostatnia sprawa to jakie koło masz lub będziesz montował - QR9mm to standardowy zacisk lub 15mm sztywna oś ( w Gili masz QR9 ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Yhym czyli jednym słowem odradzasz mi ten z tapetowana ? Raczej szukać cos z prosta ? Kurde dobrze ze spytałem bo bym sie połakomił bo okazja fajna skok taki sam 100 mm zacis standard był 9 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Yhym czyli jednym słowem odradzasz mi ten z tapetowana ? Raczej szukać cos z prosta ? Nie raczej a NA PEWNO . Twoja rama nie ma taperowanej główki , a więc nie ma możliwości montażu widelca z taperowaną rurą sterowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 No fakt zle to ująłem, przepraszam! dziękuje serdecznie za pomoc bo utopił bym kasę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 8 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 wiem że nie na temat - a musi być od razu Fox? No chyba, że masz okazję kupić używkę od znanej Ci osoby. W dużo niższej cenie kupisz Manitou Tower czy Marvela. W jeszcze niższej znajdziesz SR Epixona. Każdy z nich będzie działał bardzo przyzwoicie i nie widzę potrzeby topienia kasy w widelcu gdzie 50% ceny to naklejka z logo lisa. Z drugiej strony - to Twoja kasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Gila się utrzymała 8lat? A jak tam reszta, ramka się trzyma? Warto tyle w niego inwestować. Jeżeli zmieniasz też koła to możesz rozważyć sztywną oś.Pokaż jakieś foto bajka, mam sentyment quartz to mój pierwszy nie marketowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 No wlasnie z tym fox em to okazja ale oczywiście nie musi:) super ze podałes inne akortyzatory bo szukam, szukam czegoś fajnego dobrego ibw dobrej cenie Wytrzymała tzn rower kupiłem "używany" chodź wg mnie słowo używany to dużo powiedziane bo ja mam go od dwóch lat to mozna powiedziec ze dopiero jest używany. Poprzedni właściciel kupił ale chyba nie pasowała mu jazda na rowerze teraz niestety nie mam żadnych zdjeć ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 A ta okazja to ile to peelenów? Źródło pewne? Nowy Fox kosztuje kilka razy więcej niż ten cały rower, starszy ale wciąż nowy leżak magazynowy także będzie droższy, a za kilka stów to może się okazać zajeżdżone truchło a nie amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Za 900 bez manetki blokady na kierownice To moze podrzucisz jesZcze jakieś ciekawe i dobre, godne uwagi amortyzatory ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Jeszcze się trafiają leżakowe Manitou Drake. Słynne Centuriony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 10 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 no jakbyś trafił na staruszka Drake nawet długo leżakowanego to brać Szybki serwis i masz dobry wideł.Z nowych to jeszcze celowałbym w jakiegoś Suntoura. Jeszcze kwestia - hamulce to jakie miałeś? Bo jeśli v-ki to czeka Cię wymiana piasty(koła) oraz zakup hamulca z racji tego że v-ki to niestety już historia.Np powietrzne Raidony widziałem u Piotrka (Activia) w okolicy sześciu stów(czy może ciut więcej)Uzywane koło z piastą pod tarczę(na przód) to jakieś 100 zł używany hamulec w dobrym stanie - (uderz do Puklusa, coś wygrzebie bo ma cały karton hamulców) myślę że zmieścisz się do 150 zł max Podsumowując - i tak mniej niż Fox którego historii tak naprawdę nie znasz. Jeśli nie znasz się na serwisowaniu "lisów" to oddając do serwisu płacisz na dzień dobry minimum 150 zł...Fox - ja jestem na nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dziękuje Ci ślicznie za wszystko jeszcze będę pytał o amortyzator bo na razie bie chciałem wymieniać ale nowie okazja ... . Ale w przeciągu pół roku powinienem zmieniać koła w sumie kupiłem nowe z Piasta pod tarcze i za miesiąc hamulce bd zmieniał dzięki pozdrawiam http://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/cross-county-marathon/prod/raidon-rl-r26 a co powiesz na cos takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Zdecydowanie lepiej ci wziąć Raidona z nowej kolekcji 2016. Ponadto mógłbym ci coś taniej zaoferować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Amortyzator Fox Model RL F-32 Remote Lockaut Nada sie za moja Gila Rst ? chyba rura sterowa niestety nie ta długość o ile dobrze kojarzę ? Pozdrawiam !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlezaFanatic Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 A skąd mamy wiedzieć jaką długość ma rura sterowa w twoim widelcu a jaką w Foxie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ups! Przepraszam, myslalem ze jest to jakos uogólnione jeśli chodzi o konkretne modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Rurę sterową docina się indywidualnie pod ramę. Weź metrówkę i zmierz w swoim rowerze długość od dolnej krawędzi główki ramy do dolnej krawędzi grzybka i masz wymiar rury sterowej jaki potrzebujesz . Porównujesz go z długością w widelcu jaki chcesz kupić i wiesz czy ci pasuje czy nie. Oryginalnie nie przycina rura ma 250-260 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 kurcze glupie to pytanie ale naprawdę jestem zielony jak trawa w maju jesli o to chodzi .. ;\ czy nalezy zmierzyc ten wyostrzony element ? znac jego długośc i wtedy mozna co kolwiek dzialac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Tak , ten wyostrzony element + wszystko co się znajduje powyżej ( stery , podkładki , mostek ) aż do tej pokrywki na górze która centralnie ma śrubę imbusową - grzybek. W załączniku masz foto odkąd dokąd mierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ogromne dziękuje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 14 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 na marginesie dodam, że warto mieć przynajmniej centymetr - półtora zapasu sterówki. Nadmiar załatwiasz podkładkami. Kiedyś zechcesz zmienić ramę lub sprzedać amorka i lepiej mieć nadmiar niż brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simug Napisano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dziękuje bardzo !! Super ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.