Skocz do zawartości

[rower] SCOTT Aspect 910 vs ROMET RAMBLER R-LINE 5.0

globoos

SCOTT Aspect 910 vs ROMET RAMBLER R-LINE 5.0  

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. który rower bybrałbyś dla siebie

• SCOTT Aspect 910
    • ROMET RAMBLER R-LINE 5.0
    • siebie warte :)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Prośba  do znawców tematu.

Który rower waszym zdaniem jest ciekawszą propozycją i dlaczego.

Obydwa są praktycznie w tej samej cenie.

Wiem że Scott to marka, ale nie o markę mi chodzi, a o rower.
Moja wiedza nie pozwala ocenić dokładnie zestawienia tych rowerów, choć na pierwszy rzut oka są podobne.

Proszę o sugestie co jest kosztem czego.

Romet

Rama Alu 6061 T6, Tapered 1 1/8" - 1,5" headtube,

Widelec Rock Shox Recon Silver RL 29 Solo AIR Remote Lock Out 100mm Travel, Tapered Alloy Steerer

Piasty Shimano Deore FH-M615 Centre Lock / Deore HB-M618 Centre Lock, 15 mm Axel

Przerzutki    Back: Shimano XT RD M786 SGS Shadow Plus / Front: Deore FD-M610 Top Swing

Manetki Shimano Deore M610 3x10 Speed Trigger Shifter I-Spec

Kaseta Shimano CS-HG62-10 11-36 T

Mechanizm Korbowy   Shimano SLX FC-M672 40-30-22T HOLLOWTECH II

suport Shimano SM-BB70 HOLLOWTECH II

Hamulce Shimano DEORE BR-M615 Hydraulic Disc, Rotor F: 180 R: 160 mm, Metal Pads

Obręcze Rodi Excalibur XC 29” Disc

Opony Schwalbe Rocket Ron Perf. 29x2,25

Pedała VP-467

Mostek ITM Alcor 80

Kierownica ITM Alcor 80 MTB 680mm

Stery VP, tapered, Semi-Cartridge bearings 1-1/8" - 1,5"

Siodełko San Marco Era Dynamic Protek, Sztyca ITM Alcor 80

Łańcuch KMC X

Waga 12,8 KG

SCOTT

rama Aspect 700/900 Series Alloy 6061 Performance geometry Internal cable routing

Skok: Front: 100mm

Widelec: Rock Shox 30 Silver TK Solo Air, Alloy steerer PopLoc Lockout / reb. Adj., 100mm travel

Stery: GW 1SI110 OE integ.

Przerzutka (Tył): Shimano XT RD-M781 SGS Shadow Type 30 Speed

Przerzutka (Przód): Shimano Deore FD-M610 / 31.8mm

Manetki: Shimano Deore SL-M610 Rapidfire plus 2 way release w/gear indicator

Klamki hamulca: Shimano BL-M445

Hamulce: Shimano BR-M447 Hydr. Disc 180F/160Rmm SM-RT54 CL Rotor

Korbowód: Shimano FC-M622 2-piece Design 40Ax30Ax22

Oś korbowodu: Shimano Cartridge 68mm shell

Kierownica: Syncros M3.0 720mm, black, 31.8mm 12mm rise 9°

Mostek: Syncros M3.0 HL-D507A

Pedały: Wellgo M-248DU

Sztyca: Syncros M3.0, 27.2mm

Siodło: Syncros M2.5

Piasta (Przód): Formula CL51

Piasta (Tył): Shimano FH-M3050-CL

Łańcuch: KMC X10

Kaseta: Shimano CS-HG50-10 11-36 T

Szprychy: 14 G, stainless, black

Obręcze: Syncros X-39 Disc 32H, black

Opony: Kenda Slant 6, 30TPI 29x2.2

Waga: 13.90 kg

Napisano

Jeśli nie przywiązujesz wagi do napisu na ramie to wybieraj Rometa bo :

- ma amor z goleniami 32mm + sztywna oś

- tapperowaną główkę ramy

- korba SLX z Hollowtech

- tylna przerzutka ze sprzęgłem

- lepsze hamulce

- lepsze opony

- zdecydowanie lżejszy

Weź pod uwagę że ten romet jest po obniżkach w takiej cenie , cena katalogowa wynosiła 4899.

Napisano

Nie zależy mi na "metce" a na rowerze.

Uwagi podane przez "GTB" są bardzo cenne.
Czy ktoś może mi jeszcze coś powiedzieć o obręczach zastosowanych w tym modelu Rometa.

Napisano

Dziwne porównanie. Z jednej strony marka premium z drugiej najbardziej budżetowa. Wiadomo że przy podobnej cenie Romet będzie miał lepszy osprzęt, ale żeby te dwa rowery różniły się tylko metką to się nie zgodzę. Jakośc wykonania ramy, oraz jakość takich elementów jak siodło, chwyty, kiera itd w Romecie pozostawia wiele do życzenia.

Napisano

Tu masz link do moich wypocin ostatni post, jestem mega zadowolony z Rometa i przesiadłem się ze Scotta Scale tylko 26. Przymierzałem się do Scale 960 (29) i Romet bardziej mi spasował.

http://www.forumrowerowe.org/topic/193847-wybor-roweru3000-3500-corratec-superbow-fun-vs-gt-zaskar-sport-vs-bianchi-jab-293-vs-gc-al-39/?do=findComment&comment=1765479

Co do wykonania rami i elementów opisanych wyżej no sorry ale się nie zgodzę. Chwyty są w porządku siodełko też przypadło mi do gustu. Po za tym te elementy albo się wumienia po jakimś czasie w sezonie (chwyty) albo od razu jak siodło bo uwiera w pupe więc nie ma się co rozczulać. Rama faktycznie ma spore spawy ale czy to ważne przy jeździe?

Tu masz test modelu wyżej http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/11594/romet_rambler_29_r_line_6_0_test

Napisano

Tu masz link do moich wypocin ostatni post, jestem mega zadowolony z Rometa i przesiadłem się ze Scotta Scale tylko 26. Przymierzałem się do Scale 960 (29) i Romet bardziej mi spasował.

http://www.forumrowerowe.org/topic/193847-wybor-roweru3000-3500-corratec-superbow-fun-vs-gt-zaskar-sport-vs-bianchi-jab-293-vs-gc-al-39/?do=findComment&comment=1765479

Co do wykonania rami i elementów opisanych wyżej no sorry ale się nie zgodzę. Chwyty są w porządku siodełko też przypadło mi do gustu. Po za tym te elementy albo się wumienia po jakimś czasie w sezonie (chwyty) albo od razu jak siodło bo uwiera w pupe więc nie ma się co rozczulać. Rama faktycznie ma spore spawy ale czy to ważne przy jeździe?

Tu masz test modelu wyżej http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/11594/romet_rambler_29_r_line_6_0_test

To ze Tobie bardziej pasuje geo Rometa o niczym nie świadczy, Scale jest bardziej wyczynowy. Jeszcze mi powiedz że Romet jest lepiej pomalowany! :-) Sorki ale miesiać temu przymierzalem Scotta oraz Rometa i nikt mi nie powie że nie ma różnicy jeśli chodzi o jakość . Wiec wybrałem kompromis między Rometem a Scott em.
Napisano

Troszeczkę zeszliśmy z tematu, Scott wcale jest konstrukcja wyczynową, ale w porównaniu jest inny typ roweru, mianowicie aspect i właśnie ten rower chcę porównać i poznać opinie. Chodzi mi o opinię dotyczące Np. Obręczy bo to ma dla mnie większe znaczenie niż chwyty, choć za te opinie także dziękuję. Natomiast kwestii malowania nie do końca rozumiem, ze w romecie lakier odpada czy chodzi o wygląd

Napisano

Jeśli chodzi o obręcze to Rodi jest takim sredniakiem na rynku, ten model powinien być dosyć wytrzymały skoro Romet montuje go także w swoim fullu. Na necie mozesz kupic kola zbudowane na tej obreczy i piastach Sram za 340zl (komplet), wiec kosmiczna technologia to to nie jest. Obręcze Scott sygnowane logo Syncros defacto z tego co wiem są robione przez Alexrims. Ile ważysz ze tak patrzysz na obręcze ?

Napisano

ważę 80kg. Pytam o koła gdyż jest to element przenoszący duże obciążenia i narażony na uszkodzenia. W poprzednim rowerze mialem alexrims... Miały kilka ładnych latek i kręciły się perfekcyjnie mimo "kilku" poważnych uderzeń Np w kamień czy konar.

Napisano

Porównałem Rometa do scali bo takie porównanie robiłem z aspectem nie mialem do czynienia.

Co do kół nie mam z nimi problemu piasty kręcą się leciutko, krzywizn też nie zaobserwowałem wiec jest ok.

Tak jak pisałem jeździłem też na Scottach i z nimi też nie było problemu, jak masz możliwość to się przymierz do obu.

Napisano

ważę 80kg. Pytam o koła gdyż jest to element przenoszący duże obciążenia i narażony na uszkodzenia. W poprzednim ja mialem alexrims... Miały kilka ładnych latek i kręciły się perfekcyjnie mimo "kilku" poważnych uderzeń Np w kamień czy konar.

80 kg to waga która nie wymaga jeszcze pancernych obreczy ale z papieru tez nie mogą być... Dużo większym problemem są obecnie piasty niż obręcze. W zasadzie przy Shimano na starcie powinno się sprawdzić jak małe chińskie rączki skontrowaly piaste.
Napisano

pierwsza wycieczka będzie do serwisanta, który opiekował się moim poprzednim rowerem i sprawdzi i wyreguluje całość od podszewki. Po tym co piszesz pasty też znajdą się na liście

Porównałem Rometa do scali bo takie porównanie robiłem z aspectem nie mialem do czynienia.
Co do kół nie mam z nimi problemu piasty kręcą się leciutko, krzywizn też nie zaobserwowałem wiec jest ok.
Tak jak pisałem jeździłem też na Scottach i z nimi też nie było problemu, jak masz możliwość to się przymierz do obu.

Dosiąść mogę tylko jednego... Scott'a

Napisano

Osprzętem Romet jest lepszy! Reszta kwestia gustu. Patrząc na stronie Scotta na tego Aspecta  to nie widzę większej różnicy w wykonaniu, spawy itp.
Co do awaryjności to czy Romet czy Scott to kwestia danego egzemplarza. Mi się zerwał niedawno łańcuch ale ja rower użytkuje sportowo jeżdżę XC i maratony i go nie oszczędzam. Kolega ma takiego samego kupił zaraz po mnie i zero awarii ale on bardziej dba ;).

Co moim zdaniem jest na plus:
- Amortyzator
- Tapered 1 1/8" - 1,5" headtube

- hamulce

- korby

- piasty

- opony (przy mojej jeździe)

Ja z czystym sumieniem mogę Ci polecić 5.0 czy Tobie przypadnie do gustu nie wiem.

Romata jak zamówisz przez internet to masz przecież czas żeby odesłać.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dzięki tym użytkownikom którzy zechcieli się wypowiedzieć i tym którzy oddali swój głos w ankiecie.

Wybór padł na Rometa. 

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...