Grizzly82 Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Witam wszystkich. Potrzebuje porady doryczacej hamulcow. Niedawno sprawilem sobie rower Scott Scale 760 2015. Tarcza z przodu tarla o klocek, w serwisie powiedzieli mi, ze klocki musza sie dotrzec i po przejechaniu ok 500km bedzie ok. Przejechalem juz jakies 2 tysie i po zmudnej i czasochlonnej regulacji udalo mi sie je wyregulowac, ze sa w miare ok. Problemem jest teraz tylko dzwoniacy dzwiek przy skrecie lub przechyleniu roweru na prawa strone. Czy to normalne? Mnie osobiscie przeszkadza ten dzwiek, w szczegolnosci, ze troche kasy na niego wylozylem. Co polecacie zrobic? Pozdrower.
tobo Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 1. Powiedziec serwisantom/wlascicielowi sklepu zeby sie douczyl. 2. Zmienic sklep/serwis. 3. Zdemontowac kolo. 4. Wepchnac tloczki do pozycji wyjsciowej. 5. Zobaczyc na yt filmy o ustawianiu zaciskow hamulcow tarczowych. 6. Ustawic ponownie hamulec. 7. Sprawdzic czy tarcza jest prosta. 8. Sprawdzic luz lozysk piasty. Te hamulce nie maja tendencji do ocierania klockami o tarcze. Przerwa miedzy klockami a tarcza jest calkiem duza.
seraph Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Co do dzwonienia na zakrętach to dzwoni tarcza, bo wygina się widelec i klocek, który jest za blisko postukuję o nią. Aczkolwiek nie ma co zwalać na wiotkość widelca, bo niby to tylko XC30, ale tak jak napisał przedmówca te hamulce powinny mieć na tyle luzu między klockami a tarczą, że problem nie powinien występować po regulacji takiej jak bóg przykazał.
Classified Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Ktoś mógł nacisnac klamkę przy wyjętej tarczy, albo są też dodatkowo zapowietrzone. Tłumaczenie serwisanta bezcenne.
zadra1965 Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Jesli chodzi o dzwonienie tarczy to sprawdź zacisk kola, miałem podobny objaw dzwonienia tarczy i ustapił po zmianie zacisku na bolt-on.
Root Admin Mieciu Napisano 8 Stycznia 2016 Root Admin Napisano 8 Stycznia 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.