weland Napisano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 @@tank, są ciężkie ale nie odstają od średniej (zobacz kilka postów wyżej. ja zdecydowanie wolę 1,75 ale to wszystko zależy od tego gdzie jeździsz (jeżeli ponad 80% to asfalt to raczej 1,6). Jeżeli 50% asfalt i 50% drogi nieutwardzone (tak jak ja) to polecam 1,75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsM Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Dołączę tutaj do tematu.. Witam wszystkich miłośników dwóch kółek... no właśnie na czymś trzeba się toczyć.. od tyg siedzę i czytam posty/pytam wujka google i coraz większy mam przez to ból głowy. Posiadam crossowy rower Northtec Caledon na obręczach 28' 700c (e 622x19), obecnie na nich siedzą ogumienie Kenda 700x40c - 28x1 5/6 (e.42-622). Pora na zmiany, co chciałabym zyskać: szybkość, lekkość oponki, bardziej na szosę, z dodatkiem szutru tudzież lekkiego terenu leśnego.. Cena max +/-200zł za kompet. Jest tego mnóstwo na rynku... myślałam o opnach zwijanych - ale cena porażająca w porównaniu do zwykłych drutówek, myślałam nad czymś z nieśmiertelnych: Schwalbe lub Continental. Ostatnio dość mocno zainteresowały mnie https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-28-cali-622/p,opona-hurricane-performance-28x1-6-rg-dual-reflex-drutowa-schwalbe,9119.html proszę o obalenie mojej tezy dużo lepszymi oponkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Do crossa i zastosowań o których wspomniałaś, to będą najlepsze opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsM Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 akurat są jeszcze w promocji i korcą, korcą.. dlaczego opon zwijanych ciężko dostać w takim rozmiarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sotnikov Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Pewnie dlatego, że mało kto ściga się na oponach w tym rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuku83 Napisano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 MsM Sam stoję przed podobnym wyborem co Ty, mało tego, poszukiwania oponynadal są w trakcie, ale na teren w jakim będę się poruszał, czyli również w zdecydowanej większości asfalt, rzadziej utwardzone drogi leśne i szutr, czyli identycznie jak Ty, kusi mnie opona Schwalbe Mondial, zerknij poczytaj opinię może Tobie też spasuje. U mnie dylemat jest taki, że nie wiem jaką szerokość wybrać, na przodzie mam Smart Sama 1.75 w całkiem dobrym stanie i chciałbym ją zostawić i teraz sam nie wiem, czy dokupić szerokość 1.75 zwijaną która kosztuje ok. 170zł. czy brać 1.60 drutówkę która jest zdecydowanie tańsza, na wadzę mi nie zależy i nie staram się odchudzić roweru, no sam nie wiem, mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji zanim rozpocznę sezon, a Wy co byście polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MsM Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 kuku83 też ją brałam pod uwagę, ale zdecydowała waga - bardzo mała różnica, no ale jakaś tam jednak jest ja na razie nie odważyłam się zmienić opon na węższe.. może w przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Trochę nie do końca w moje potrzeby, w wątku poniżej kilka osób pisze, że na piachu tragedia. http://www.forumrowerowe.org/topic/31460-opona-continental-travel-contact-175/ Przeczytałem ów test. Nie bardzo wiem czego gość oczekiwał od opony. Krótki test w warunkach kontrolowanych jak dla mnie nie jest miarodajny. Ja na tej oponce przejechałem kilka tys km przy czym były to trasy szlakowe czyli od asfaltów, przez drogi szutrowe i gruntowe po górskie drogi kamienne z elementami wody, błota i żwiru przy czym wszystkie owe trasy były pod sakwami. O dziwo pod sakwami sprawują się one lepiej niż na luzie więc mogę się zgodzić, że na luźnym piachu oponka będzie nieco kopać. Dlatego to nie jest opona na maratony lecz na turystykę a przecież właśnie o to ci chodzi. Masz na blogu bogatą jej historię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tank Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 @@tank, są ciężkie ale nie odstają od średniej (zobacz kilka postów wyżej. ja zdecydowanie wolę 1,75 ale to wszystko zależy od tego gdzie jeździsz (jeżeli ponad 80% to asfalt to raczej 1,6). Jeżeli 50% asfalt i 50% drogi nieutwardzone (tak jak ja) to polecam 1,75 weland mam proporcje identyczne jak Ty. Jeździłem już na 1,6 i niestety nie czułem się pewnie. Opisywana przez robertrobert1 oponka Continental Travel Contact bardzo mi się podoba ale nie jest dostępna w rozmiarze 1,75. Zgadzam się jednak z opinią iż na polskie warunki najlepszy rozmiar od 2,0 i wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weland Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 @@tank, też na nią myślałem a widziałeś tą: http://www.continental-tires.com/bicycle/tyres/city-trekking-tyres/country-plus ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 continental bicycle Country Plus Jak dla mnie to jest oponka na tereny zdecydowanie lżejsze niż może pokonać Continental Travel Contact. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
weland Napisano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 @@robertrobert1, jak dla mnie też ale wg tego co podaje conti, to już niekoniecznie. Ich zdaniem są do tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.