majster Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 witam sprawa pilna więc zaczynam od konkretów:) dwa hamulce na przód, podobna cena, tej samej firmy: 1. hope mono mini, nowe, tarcza 180mm, przeznaczenie xc enduro 2. hope m4, używane, tarcza 200mm, przeznaczenie wg. producenta fr dh + nowe klocki no i który wybrać? z jednej strony mini wydaje się być idealny, z drugiej za podobną (a nawet niższą!) cenę mogę mieć hamulec o znacznie lepszej sile hamowania. martwi mnie jedynie tarcza 200, w przyszłości zamierzam zmienić amortyzator na coś do all mountain, ale do tego czasu będę jeździł na pilocie. poza tym tarcza nie jest idealnie prosta. proszę o rady. jeśli pomysł z tarczą 200mm jest zły to mi go wybijcie z głowy
Iron Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 oczywiscie ze hope mono mini lżejszy, tarcza i tak juz spora jak do xc ... siła spokojnie wystarczy. Tarcza 200 zakatuje tego pilota w czasie bardzo szybkim wyjaw prosze, jakie to promocyjne ceny
tobo Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 z tego co wiem to wogole hope to nienajlepszy pomysl. mini to juz wogole kiepski wynalazek. m4 ma slaba sile hamowania. ale to twoj wybor. na pewno nie mini. tak samo jak nie tarcza 200 mm do takiego widelca bo go wykonczysz.
Iron Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 tobo, a miales kontakt z mini ? jakikolwiek ? czy jestes czysto teoretycznym znawcą ? mini są leciutkie, i całkiem niezłe do xc wystarcza, nie wiem na jakies podstawie Twoja opinia. m4 z tarcza 200 do xc? wogole bym nie rozwazal nawet takiego rozwiazania. mono mini zamontowalbym jednak z tarcza 160 powinno wystarczyc a bedzie to leciutkie rozwiazanie.
majster Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 zdania bardzo podzielone, tak samo jak na mtbr.com . jedna poprawka: skłaniam się ku enduro, nie tylko xc. mimo wszystko te 200mm mnie przeraża , a nie mam ochoty zwiększać mojego doświadczenia w lataniu przez kierę . więc chyba skłonię się ku mini. jakieś alternatywy? może JUICY 5 ? adres podam, ale dopiero kiedy sam kupię
Iron Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 nie mowie o adresie tylko o cenie juicy 5 hmm, jeszcze nie uzywalem ale kilka osob na forum ma, wiec pytaj co chcesz wiedziec
wookie Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Jesli mowa o M4 nie Mono M4 to zdecydownie M4 bije na glowe wiekszosc hamulcow na rynku , wiem bo mialem , mini jak widac po opiniach sa slbsze i ogolnie ludzieska na niej mocno narzekali , sam mialem kupowac i zrezygnowalem jednak bo cene spora a opinie slabe. No do Pilota 200 moze byc spora ale jak planujesz wymiane . tobo chyba nie jezdziles na zadnym hopie ;]
tobo Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Jesli mowa o M4 nie Mono M4 to zdecydownie M4 bije na glowe wiekszosc hamulcow na rynku , wiem bo mialem , mini jak widac po opiniach sa slbsze i ogolnie ludzieska na niej mocno narzekali , sam mialem kupowac i zrezygnowalem jednak bo cene spora a opinie slabe. No do Pilota 200 moze byc spora ale jak planujesz wymiane . tobo chyba nie jezdziles na zadnym hopie ;] jezdzilem. bleeee. jak dla mnie.
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 ja sie wypowiem jako uzytkownik juicy 5 plusy: - silne - doskonala modulacja - bardzo wygodna klamka - dzieki CPS ustawianie zacisku jest proste jak drut minusy: - tylni zaczyna delikatnie popiskiwac
majster Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 m4 to chyba mono, tak wygląda: http://www.allegro.pl/item122448606__hope_...lny_okazja.html chociaż w opisie tego nie ma. ale waga jest odrobinę za duża, więc najważniejsze dla mnie teraz pytanie to: Hope Mono Mini (470zł) vs. Avid Juicy 5 (420zł) cena też jest ważna (jak zwykle) . edit: chyba, że macie inne propozycje ~450 zł
szakq Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 u mnie to samo jak wyzej tylnia popiskuje ale jak wyczyscisz klocki szmatka jest cicho jakis czas co innego w deszczu gdy sa cale mokre piszcza jak talala i slabna minimalnie(wracaja do mocy po kilku obrotach kola)mam z przodu 180 z tylu 160 tarcze,dobrze czyszcza sie z blota,sily maja dosc modulacja tez spoko po blotnych trawersach lubie sie bawic i jechac na granicy uslizgu tylu maly uslizg i znow powrot na tor jazdy i tak w kolko kupilem komplet za 790zł co do mini to alvaren je mial ale krotko i nie zostawi na nich suchej nitki szybko sie ich pozbywajac
skrzynia Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 tylnia popiskuje ale jak wyczyscisz klocki szmatka jest cicho jakis czas co innego w deszczu gdy sa cale mokre piszcza jak talala i slabna minimalnie Na oryginalnych klockach? Bo u mnie w Magurze jest podobnie, ale od momentu jak kupiłem zamienniki Jagwire.
wookie Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Hamulec jest " bleee " ? bardzo ciekawa wypowiedz , oryginalna... :034:
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Na oryginalnych klockach? Bo u mnie w Magurze jest podobnie, ale od momentu jak kupiłem zamienniki Jagwire. na orginalnych. szakq: zmieniles 160 na 180 czy od razu miales? poczyniles jakies obserwacje?
szakq Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 u mnie na orginalnych tarcze od poczatku takie sobie kupilem i o ile przod nigdy nie piszczal ot tak(tzn na sucho)to tylni ma to caly czas dopiero szmatka idzie w ruch to jest cicho lub gdy sie rozgrzeja nieco np ze dwa hamowania ze 30-35km do 0km na dwa kola
majster Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 avid juicy 5, to już prawie postanowione. jeśli ktoś ma coś przeciwko, niech mówi teraz lub zamilknie na wieki (żart)
Schwefel Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Dobry wybór. M4 miał Alvaren ale ciekł mu i sprzedał chyba za ~400zł więc Twoja aukcja wcale nie jest okazją.
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 jesli uda mi sie w domu znales szmatke, ktora nie jest upackana smarem, to sprobuje twojej metody.
majster Napisano 24 Sierpnia 2006 Autor Napisano 24 Sierpnia 2006 może to http://www.allegro.pl/item120809314_formul...treme_shop.html była lepsza oferta, ale kupiłem juicy 5 z tarczą 185mm. powinno być w sam raz . dzięki wszystkim za opinie.
Mod Team Lookas 46 Napisano 24 Sierpnia 2006 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2006 Alvaren wlasie mial mono m4 i nie byl z niego zadowolony i sprzedal. Hope mini sobie odpusc bo jest poprostu kiepski.
szakq Napisano 25 Sierpnia 2006 Napisano 25 Sierpnia 2006 napisz jak wrazenia z uzytkowania juicy 5 i czy tylnia tarcza rownierz lubi piskac
Jacke Napisano 25 Sierpnia 2006 Napisano 25 Sierpnia 2006 Jezdze na jucy 5 i wiem cos na temat mini. Mini odradzam. Jucy bylyby idealne gdyby nie to piszczenie :/ Troche lepiej jest na klockach bbb. Jeszcze hayesy sa dosyc fajne. 200mm na pilota to zdecydowanie za duzo - zajedziesz amora w mig. 180 to juz sporo
majster Napisano 31 Sierpnia 2006 Autor Napisano 31 Sierpnia 2006 kupiłem tylko przedni, z tyłu mam m525 i... z początku lepiej działał niż juicy . ale z oceną jeszcze zaczekam, klocki się jeszcze nie dotarły i wytdaje mi się, że jest lekko zapowietrzony :/
szakq Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 a gdzie i za ile kupiles przedni juicy 5 z jaka tarcza??
macrianus2 Napisano 1 Września 2006 Napisano 1 Września 2006 m525 to deore? bo wlasnie chcialem w ramach lekiego ot zapytac, jak Ci sie sprawuja. skoro sie wyzbywasz to wnioskuje, ze nie najlepiej...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.