Skocz do zawartości

[rama] 27.5 19" czy 29 17"

Faq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Potrzebuje pomocy w wyborze ramy nowego roweru. Przymierzam się do roweru 27.5  19" rozmiar M lub 29 17" rozmiar s.

Moje wymiary to 181 wzrostu i długość nogi 84cm. Przekrok mam bodajże w podobnym miejscu co mój kolega o wzroście 175cm

Rowery jakie mierzyłęm to Kross Level z seri r oraz b

Level R3 rozmiar M - Rama prawie dotyka jajek jest niebezpiecznie blisko. Koło mogę unieśc na pare cm aczkolwiek zastanawiam się czy to nie za mało w przekroku.
Level R2 rozmiar S - Zmierzyłem i jest mniejszy dużo obawiam się że za mały. Co stwierdziła nawet moja znajoma z którą byłem mierzyć.
Level B4 rozmiar S - Tutaj koła 29 sprawiają że jest on idealnie pośrodku z tych 3ch rowerów jeśli chodzi o wysokośc górnej rury. Wydaje mi się że ten byłby w porządku. Obawiam się jednak że rama może być za krótka i będzie mi się niewygodnie jeździć.

Roweru zamierzam używać głownie po mieście plus wypady do lasku wolskiego (80-90% trasy asfalt-ścieżka rowerowa- chodnik aczkolwiek chciałbym zachować możliwość jazdy w terenie z tego względu nie proponujcie mi rowerów krosowych proszę ani żadnych innych niż wymieniłem)

Który z tych rozmiarów będzie najlepszy dla mnie ? Oczywiście zamierzam się na każdym z nich przejechać i porównać

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Napisano

Jeśli masz niski przekrok w stosunku do wzrostu to sugeruje to ramę w małym rozmiarze ale z długim TT. Oczywiście co takiego nie do końca istnieje :P Ja mam wzrost 182, większy przekrok i ramę z TT 615mm i przy mostku 75 jest idealnie. W tym krosie B4 w rozmiarze S masz 590. To będzie mało trochę. Może źle się ustawiasz na tych rowerach? Nie mierzysz się przypadkiem blisko główki? Kwesta wielkości kół to już tylko twój wybór co Ci bardziej pasuje. Jeśli dalej będziesz się obawiał o genitalia to poszukaj modeli z niżej prowadzoną górna rurą w danych rozmiarach. 

Napisano

Moje wymiary to 181 wzrostu i długość nogi 84cm. Przekrok mam bodajże w podobnym miejscu co mój kolega o wzroście 175cm

Twój kolega sobie jeszcze raz zmierzy długość nogi ;) Albo jest po prostu nieproporcjonalny bo 84 dla 175 cm to trochę dużo ;)

Ja bym na Twoim miejscu w obydwu przypadkach brał M, 585 mm górnej rury dla S w 27,5 calach to trochę za mało. 29er ma 590 w S i tutaj jest już trochę lepiej, ale wg. mnie to za mało na Twój wzrost, chyba, że preferujesz mniej sportową sylwetkę. Jeśli nie jeździsz agresywnie w terenie to nawet 2-3 cm w przekroku da ci komfort :)

Chyba, że chcesz większy luz w przekroku to wtedy obawiam się, że te ramy są nie dla Ciebie, potrzebujesz czegoś z niskim przekrokiem jak modele 11, 12 i +.

Napisano

90 procent miasto + reszta las i mtb? Ok niech ci będzie, tylko pamiętaj że współczesne mtb sporo różnią się od tych sprzed dekady jeśli chodzi o komfort... żebyś nie był zawiedziony. Co do rozmiaru ,przy takim uzytkowaniu, to M.

Napisano

Ok przeczytałem wasze odpowiedzi. Dzięki za pomoc ;)

fan91 - Jak stoję to dotykam pupą siodełka więc chyba nie za blisko.

MartinH - Nie wiem dokładnie ile ma mój kolega ale ostatnio byliśmy w sklepie i mieliśmy podobny przekrok na podanych modelach rowerow. Oczywiście mierzone w spodniach więc może być nawet mniej niż te 84cm bo wiadomo że nikt nie ma spodni idealnie spasowanych z jajkami że tak to ujmę. Oczywiście mierzyłem długość nogi taką wstążka krawiecką od ziemi przyciskając ją nogą i mierząc stojąc aż do łączenia w pachwinie. Zakładam że mogłem zrobić błąd ok 1cm czyli mieć o tyle więcej.

Alsew - w sensie na korzyść czy niekorzyść ? Hardtaila ostatnio miałem w okresie komunijnym więc już nie pamiętam jak się na tym jeździ obecnie od ponad 8lat mam taki rower:

http://img03.olx.ua/images_slandocomua/246490016_1_644x461_velosiped-mckenzie-hill-500x-chernigov.jpg

Nie moje foto. Obstawiam że rama podobnie jak u mnie mała. Koła 26 cali. Wyjeżdżone mam na tym setki kilometrów nawet nie licze ale w tym roku z kilkaset zrobione. Dodam że wyższy przekrok nie jeden raz uratował mnie z opresji ;) Czy wszystkie z wymienionych rowerów mają dłuższe rury co mi da bardziej sportową sylwetkę ? Jak z komfortem w porównaniu do tego roweru? ;)

Droższe rowery nie wchodzą w grę. Celowałem kiedyś w cube attention sl 29  ale obecnie to i tak ponad mój budżet wiec w stronę droższych rowerów nawet nie patrzę. Gdybym miał więcej $ to pewnie sprawiłbym sobie Gianta Trance 3/ kross soil i pewnie jakaś szosówkę ;)

Napisano

Jak ktoś jest wysoki i ma krótkie nogi to znaczy że ma długi tułów. Wysokość siodełka można regulować, długość górnej rury nie. Bierz nawet większy niż by wynikało z rozmiarówki. Nie bój się o jaja, nie zachaczysz. Ich ratowanie to odruch i wylądujesz na palcach.

Napisano

Dzięki. Dałem wszystkim po plusie.

Czyli 27.5 w wersji s odpada na bank i będę patrzył w kierunku R3 w wersji M.

Kusi mnie to 29 za to musze przyznać ale 29 m jest większa jeszcze niż 27.5 więc ona też odpada. Cóż. Postaram się się przejechac na tych rowerach jak przestanie śnieg padać ;)

Wybaczcie za posta pod postem ale idę dziś przejechać się na rowerach a mam mętlik w głowie. Patrzyłem na Cube z ciekawości i tam Attention SL 29 w rozmiarze M jest jeszcze krótszy niż podane przeze mnie rowery. Co to własciwie dla mnie oznacza ? Pytam z ciekawości

Napisano

Musisz patrzeć za rowerem o stosunkowo długiej i mocno opadającej rurze poziomej jak np Trek X - Caliber w rozmiarze 17,5 cala. Na Twoim miejscu nie ograniczał bym się do Kross, a przymierzyl kilka różnych modeli, różnych producentów i wybrał tego najwygodniejsze go. Tym bardziej że Kross to nic nadzwyczajnego...

Napisano

Ok Panowie byłem w sklepie i czas opisać swoje wrażenia:

Jeździliśmy z kumplem na 4 różnych rozmiarach rowerów Kross w tej kolejności:

- Level R2 koła 27.5 rozmiar S (17")        < Ten Rower dla mnie był zdecydowanie za mały. Koledze się od razu spodobał i ostatecznie go kupił

- Level B? koła 29 rozmiar S (17")           < Tutaj już lepiej choć nie byłem zdecydowany. Podnosiłem koło stojąc nad rowerem i kumpel mierzył telefonem ile jest cm prześwitu ;) było z 15 cm ;)

- Level B? koła 29 rozmiar M (19")           < Straszna kobyła. Nie wiem czy na 2cm podniósłbym przednie koło maks. Fajnie się jeździło ale miałem wrażenie kobyłowatości tego roweru więc odpadł z mojej listy.

- Level R? koła 27.5 rozmiar M (19")       < Tutaj sam nie wiedziałem co miałem myśleć już i powiem szczerze że zgłupłem w tym momencie.

Ostatecznie nie zdecydowałem się na żaden. Nie wiem czy bardziej pasowałby mi 27.5 w rozmairze M czy 29 w rozmiarze S.

Co do treka. Da się taniej kupić teraz ? Najtańszy model widziałem zaczyna się od 2800 jakoś ;)

Mam też inny typ. Cube. Słyszałem wiele dobrego o tych rowerach. Czy to prawda że mają podobne ramy do treków jeśli chodzi o geometrię ?

Podoba mi się ten model. http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/cmpt/cube-analog-29-grey-n-black-n-green-2015/

Jak się ma geometria tego roweru do modelu Attention SL ?

Czy jeśli zdecydowałbym się na rower Trek lub Cube to przy rozmiarze ramy 18.5 jakie koła brać ? Czy bez znaczenia to jest ?

Napisano

Na moje oko ten cube ma normalnie prowadzoną górną rurę, więc będzie to samo co w krossie. Szczerze mówiąc trochę dziwny mi się wydaje twój problem, mam wielu znajomych w twoim wzroście i z podobnym przekrokiem, nawet sam mam podobne wymiary i jeszcze się nie spotkałem z tym, żeby ktoś nie mógł dobrać ramy przez problem z wysokością górnej rury... Ale rozumiem, że może tak być. Uważaj tylko na to, żeby nie kupić za krótkiej ramy w rezultacie, bo pojeździsz trochę i będzie Ci to przeszkadzało i będziesz musiał pakować mostek jak z szosy :P 

Napisano

Co do treka. Da się taniej kupić teraz

Przy zakupie Treka można uzyskać spore upusty.

Kwestia odpowiedniego zagadania i oczywiście sprzedawcy.

Napisano

Zmiana mostka na starcie odpada, rower ma być idealny skoro daje tyle kasy ;)

fan91 - możesz powiedzieć jakie koła i rozmiary ram mają koledzy ? i najlepiej producenta ?

Alsew - Musiało mi się pomylić ze Scottem bodajże. Wiem że byłem kiedyś mierzyć rower Cube ale nie mieli i sprzedawca powiedział mi że bodajże ta marka ma podobne ramy ;)

vpablov - Podoba mi się Trek X Caliber 8 2015. W sklepie we Wrocławiu jest za 3150 a w Krakowie wyczaiłem za 3299. Mógłbym zbić cenę przynajmniej do tego roweru z wrocka  ? (nie chce mi się jeździć a niestety treków nie wysyłają nie wiem czemu) Lub coś niżej ? Mój nowy faworyt jeśli chodzi o rowery to jest i przyznam ze się "podjarałem" trochę na ten rower. Podoba mi się a w zielonym malowaniu to cudo ;)
Jaki rozmiar ramy potrzebuje w tym modelu ? Katalogowo 18.5 co odpowiada 17.5 realnie ?

nemo2009 - Dzięki za propozycję ale merida odpada. Nie podobają mi się te rowery tak samo jak Unbike. Giant (poza Trance 3 ) czy Kellys. Osprzetowo nawet nawet. Ale przyznam się że nie widzi mi się ta rama plus malowanie a na to też patrzę przy wyborze. Jak mówiłem rower ma mi odpowiadać w stu procentach

Panowie pytanie do was. Co oznacza krótka rama w cube ? Bardziej wyprostowana pozycja = niewygodna? Przyznam że jak mierzyłem krossy to rzuciło mi się w oczy to że jeżdżac na nich opierałem ciężar bardziej na rekach niż na tłowiu. Nie miałem nigdy roweru ze sportową geometrią więc nie wiem czy tak ma być czy po prostu jestem przewrażliwiony. Po prostu nie czułem siedzac na rowerze że 'to jest to" choć zakładam że to kwestia przyzwyczajenia do starego roweru ot co. W poniedziałek po pracy przeszedłbym się przymierzyć tego Treka ;)

Napisano

Kurcze, rozmiarów mogę nie pamiętać dokładnie, ale wszystkie wychodzą podobnie do mojej. Więc jest merida, trek, chiński karbon i chyba haibike, ja mam bmc w rozmiarze M, ale to jest odpowiednik L (485mm). Wszystko 29er

Napisano

Zmiana mostka na starcie odpada, rower ma być idealny skoro daje tyle kasy ;)

fan91 - możesz powiedzieć jakie koła i rozmiary ram mają koledzy ? i najlepiej producenta ?

Alsew - Musiało mi się pomylić ze Scottem bodajże. Wiem że byłem kiedyś mierzyć rower Cube ale nie mieli i sprzedawca powiedział mi że bodajże ta marka ma podobne ramy ;)

vpablov - Podoba mi się Trek X Caliber 8 2015. W sklepie we Wrocławiu jest za 3150 a w Krakowie wyczaiłem za 3299. Mógłbym zbić cenę przynajmniej do tego roweru z wrocka  ? (nie chce mi się jeździć a niestety treków nie wysyłają nie wiem czemu) Lub coś niżej ? Mój nowy faworyt jeśli chodzi o rowery to jest i przyznam ze się "podjarałem" trochę na ten rower. Podoba mi się a w zielonym malowaniu to cudo ;)

Jaki rozmiar ramy potrzebuje w tym modelu ? Katalogowo 18.5 co odpowiada 17.5 realnie ?

nemo2009 - Dzięki za propozycję ale merida odpada. Nie podobają mi się te rowery tak samo jak Unbike. Giant (poza Trance 3 ) czy Kellys. Osprzetowo nawet nawet. Ale przyznam się że nie widzi mi się ta rama plus malowanie a na to też patrzę przy wyborze. Jak mówiłem rower ma mi odpowiadać w stu procentach

Panowie pytanie do was. Co oznacza krótka rama w cube ? Bardziej wyprostowana pozycja = niewygodna? Przyznam że jak mierzyłem krossy to rzuciło mi się w oczy to że jeżdżac na nich opierałem ciężar bardziej na rekach niż na tłowiu. Nie miałem nigdy roweru ze sportową geometrią więc nie wiem czy tak ma być czy po prostu jestem przewrażliwiony. Po prostu nie czułem siedzac na rowerze że 'to jest to" choć zakładam że to kwestia przyzwyczajenia do starego roweru ot co. W poniedziałek po pracy przeszedłbym się przymierzyć tego Treka ;)

Kolego, widać po twoim zaangażowaniu że rower chcesz dobrać idealnie pod kątem rozmiaru (w sumie większość chce), jeśli brać tylko te dwa wymiary które podałeś to przeciętna rama o sportowej albo raczej powinienem napisać nie rekreacyjnej geometrii to powinienieś szukać 18' dla 29er.

Krótka rama oznacza złe proporcje pomiędzy rurą podsiodłową (jest stosunkowo za długa), a rurą górną (jest zbyt krótka do wspomnianej wcześniej) i taki jest przeważnie Cube. 

Analizujesz potencjalny zakup pod kątem kątów główki i rury podsiodłowej ?

Tu masz kalkulator:

http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp

Podajesz 8 wymiarów (2 już masz) jak długość przedramienia, ramienia, tłowia itp i w wyniku dostaniesz przedział długości ramy i mostka, a tym samym widełki dotyczące sumy długości rama+mostek oraz wysokość siodełka. Dla mnie wyniki są trafione i za każdym razem jak jestem poza normą to jest po prostu źle i nie jest to autosugestia.

Z typowo sportowych ram to polecam Mondraker (Podium), GT (Zaskar) (nie posiadam chociaż mam w profilu lol), Trek (tu własnie mamy sytuację odwrotą, niekiedy ramy mają ciut za długie stosunkowo), Focus, Grand Canyon, Bulls, Haibike, Silverback, cztery ostatnie mają bdb stosunek cena (katalogowa)/jakość (wyzsza półka osprzętu).

Napisano

vpablov - Podoba mi się Trek X Caliber 8 2015. W sklepie we Wrocławiu jest za 3150 a w Krakowie wyczaiłem za 3299. Mógłbym zbić cenę przynajmniej do tego roweru z wrocka ? (nie chce mi się jeździć a niestety treków nie wysyłają nie wiem czemu) Lub coś niżej ? Mój nowy faworyt jeśli chodzi o rowery to jest i przyznam ze się "podjarałem" trochę na ten rower. Podoba mi się a w zielonym malowaniu to cudo ;) Jaki rozmiar ramy potrzebuje w tym modelu ? Katalogowo 18.5 co odpowiada 17.5 realnie ?

Tak rozmiar wirtualny 18,5 rzeczywisty 17,5, przymierz się też do rozmiaru większego, bo jesteś na granicy rozmiarów.

Ja przy podobnych parametrach wybrałem 18,5 (17,5) sztyca 400 mm do ogranicznika 3, 5 cm.

Wysłałem Ci pw.

Napisano

@Faq. Piszesz że rower musi być idealny i tego się trzymaj. Tylko że po kilku minutowej przejażdżce pod sklepem nie jesteś w stanie tego stwierdzić bo rowerze jest szereg ustawień indywidualnych jak kąt pochylenia siodła czy ustawienie kiery. Mostek możesz ustawić pod kątem na plus i na minus to też wiele zmienia. Wymiana mostka przy zakupie to tez nic nadzwyczajnego. Żeby ustawić rower idealnie pod siebie trzeba trochę pojeździć i się pobawić ustawieniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...