killgore Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Cześć, mam zamiar zakupić swój pierwszy kask. Ponieważ najwięcej kilometrów robię w drodze do pracy (w ubraniu biurowym) i i tak jest mi zwykle gorąco, chciałbym kupić coś, co zapewni naprawdę dobrą wentylację. Właściwie tym, co dotychczas powstrzymywało mnie od kupna kasku była obawa, że będę przyjeżdżał do pracy z mokrymi włosami. Z tego co widzę większość firm specjalizujących się w kaskach ma ofertę w przedziale 150-600 zł, a te mniej znane - odpowiednio niższym. Zdaję sobie sprawę, że w najdroższych modelach płaci się głównie za niewielką wagę, ale chciałbym się dowiedzieć od kogoś, kto miał do czynienia z kaskami z różnych grup cenowych danego producenta (wszystko jedno czy będzie to Giro, czy B'twin) czy różnice w chłodzeniu są rzeczywiście zauważalne? I czy da się nie zapocić w kasku w gorący letni dzień? Pozdrawiam i z góry dzięki.
grande1970 Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 I czy da się nie zapocić w kasku w gorący letni dzień? racze nie, inaczej: mi się to nigdy nie udaje bo o ile przód jest suchy to tył już nie ale wszystko jest zależne od tego jak szybko jedziesz, jeśli wolno niema problemu
seraph Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Mam kask za 120 zł, więc raczej niska półka cenowa i szczerze mówiąc to nie zauważyłem różnicy w poziomie pocenia się podczas jazdy w nim i dawniej gdy jeździłem bez. Jak jest gorąco to się człowiek poci tak czy siak, a jak jest chłodno to kask nie stanowi żadnej izolacji - ja poniżej 10 stopni zakładam opaskę pod kask, bo mi wieje po głowie.
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 7 Stycznia 2016 Ponieważ najwięcej kilometrów robię w drodze do pracy (w ubraniu biurowym) Słaby pomysł, no ale jak kto lubi... Ja tam wolę się przebrać. Portki zostawiam w pracy, koszulę i Qurwacik wożę ze sobą, codziennie świeży. Szacunek... I.
Globciu Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Żaden kask nie da ci takiego przewiewu i "suszenia" jak jazda bez niego. W jakimkolwiek kasku zawsze będziesz bardziej mokry niż bez niego. Proponował bym jednak przymiarki i wybór najlzejszego i takiego który nie będzie ograniczał zbytnio swobody.za 150-160 można śmiało dostać juz lekkie kaski do których szybko można się przyzwyczaić i wyciągać same kozyscia z jeżdżenia w nich. Osobiście aktualnie nie wyobrażam sobie juz jazdy bez kasku który tak naprawdę ma wiele zalet pomijając bezpieczeństwo. - większość kasków ma wyściółki w środku które zatrzymują pot wewnątrz i dzięki temu w bardzo gorące dni albo przy bardziej energicznej jezdzie nie trzeba co chwile wycierać czoła z potu - chronią przed słońcem- modele z oczepiny daszkiem - podczas jazdy w śniegu oraz deszczu bez okolarów przy odpowiednim nachyleniu głowy można śmiało jechać przed siebie bez obawy "ze pada ci w twarz"
Fenthin Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Zasadnicze różnice są między kaskami do 100zł a, powiedzmy od 150-200zł w górę (wyłączając nieliczne wyjątki). Zarówno w jakości wykonania, jak i samym projekcie. Kask z tej wyższej półki będzie nieco lepiej wentylowany, gdyż najzwyczajniej w świecie najtańsze kaski mają jedynie kilka malutkich, wąskich otworów. Dochodzi do tego też lepsza wyściółka w droższych modelach. Natomiast nie licz na to, że kupując kask nawet za 700zł będzie on na tyle "dziurawy", by mieć na głowie przeciąg.
tobo Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Mokre włosy to problem? Ręcznik z materiału albo rolka papierowych. Wyjazd 10 minut wcześniej żebyś po dotarciu zdążył przestygnac. Wysokie lekkie modele mają zmniejszona powierzchnię styku żeber z głową - nie na całej długości tylko punktowo. Tak robi się w celu zredukowania wagi kasku. Mniejsza styczność z głową = lepszy przewiew. Ale i tak cudu nie będzie. Wysokie lekkie modele mają zmniejszona powierzchnię styku żeber z głową - nie na całej długości tylko punktowo. Tak robi się w celu zredukowania wagi kasku. Mniejsza styczność z głową = lepszy przewiew. Ale i tak cudu nie będzie.
killgore Napisano 8 Stycznia 2016 Autor Napisano 8 Stycznia 2016 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że jednak przeważają głosy, iż moje oczekiwania są nieco nierealistyczne. A może mimo to macie jakieś szczególnie godne polecenia modele? ale wszystko jest zależne od tego jak szybko jedziesz, jeśli wolno niema problemu No właśnie wolno mi się jakoś nie udaje ☺. A poważnie to jak jadę wolno to mam wrażenie, że jest mi jeszcze goręcej. Słaby pomysł, no ale jak kto lubi... Ja tam wolę się przebrać. Portki zostawiam w pracy, koszulę i Qurwacik wożę ze sobą, codziennie świeży. Ja za bardzo nie mam się gdzie przebierać (to nie korpo tylko mała firma z ciasnym kibelkami). Poza tym nie chce mi się wozić ciuchów w mojej niewielkiej torbie na ramię. No i ja nie chodzę pod krawatem więc rękaw mogę mieć krótki. ☺ Jak jest gorąco to się człowiek poci tak czy siakNiby tak, ale jednak głowa to bardzo efektywny "radiator". Pozdrawiam
tobo Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Jeśli nie chcesz się przebierać to musisz zwolnić tempo jazdy. Wtedy unikniesz spocenia się. Co do zalecanych modeli - przede wszystkim te które są dziełem znanych producentów. Opinie o nich znajdziesz tu w dziale na forum.
woojj Napisano 8 Stycznia 2016 Napisano 8 Stycznia 2016 Z kaskami to tak jak z butami. Musisz przymierzyć. Zdarza się że kaski jednego producenta będą leżeć lepiej niż drugiego. Kształt czaszki lubi być nieregularny. Liczy się również estetyka i jakość wykonania, wygoda i dopasowanie. Fajny kask kupisz 150-300 zł.
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 8 Stycznia 2016 Ja za bardzo nie mam się gdzie przebierać (to nie korpo tylko mała firma z ciasnym kibelkami). Poza tym nie chce mi się wozić ciuchów w mojej niewielkiej torbie na ramię. No i ja nie chodzę pod krawatem więc rękaw mogę mieć krótki. ☺ Bez jajeczek... Ja też się w kiblu przebieram i jakoś daję radę. O ile nie jest to coś mniejszego od zafajdanego po sam dach tojtoja to nie widzę problemu. No ale jak Ci się nie chce, to tak jak napisano. Łyda z "gazu" i statecznie toczysz się do tyry aby nie zawilgotnieć. Możesz to nadrobić wracając na pełnym spidzie Szacunek.. I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.