Skocz do zawartości

[kask] Wentylacja

killgore

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam zamiar zakupić swój pierwszy kask. Ponieważ najwięcej kilometrów robię w drodze do pracy (w ubraniu biurowym) i i tak jest mi zwykle gorąco, chciałbym kupić coś, co zapewni naprawdę dobrą wentylację.

Właściwie tym, co dotychczas powstrzymywało mnie od kupna kasku była obawa, że będę przyjeżdżał do pracy z mokrymi włosami.

Z tego co widzę większość firm specjalizujących się w kaskach ma ofertę w przedziale 150-600 zł, a te mniej znane - odpowiednio niższym.

Zdaję sobie sprawę, że w najdroższych modelach płaci się głównie za niewielką wagę, ale chciałbym się dowiedzieć od kogoś, kto miał do czynienia z kaskami z różnych grup cenowych danego producenta (wszystko jedno czy będzie to Giro, czy B'twin) czy różnice w chłodzeniu są rzeczywiście zauważalne?

I czy da się nie zapocić w kasku w gorący letni dzień?

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Mam kask za 120 zł, więc raczej niska półka cenowa i szczerze mówiąc to nie zauważyłem różnicy w poziomie pocenia się podczas jazdy w nim i dawniej gdy jeździłem bez.

Jak jest gorąco to się człowiek poci tak czy siak, a jak jest chłodno to kask nie stanowi żadnej izolacji - ja poniżej 10 stopni zakładam opaskę pod kask, bo mi wieje po głowie.

• Mod Team
Ponieważ najwięcej kilometrów robię w drodze do pracy (w ubraniu biurowym)

Słaby pomysł, no ale jak kto lubi...

Ja tam wolę się przebrać. Portki zostawiam w pracy, koszulę i Qurwacik wożę ze sobą, codziennie świeży.

Szacunek...

I.

Żaden kask nie da ci takiego przewiewu i "suszenia" jak jazda bez niego. W jakimkolwiek kasku zawsze będziesz bardziej mokry niż bez niego. Proponował bym jednak przymiarki i wybór najlzejszego i takiego który nie będzie ograniczał zbytnio swobody.za 150-160 można śmiało dostać juz lekkie kaski do których szybko można się przyzwyczaić i wyciągać same kozyscia z jeżdżenia w nich. Osobiście aktualnie nie wyobrażam sobie juz jazdy bez kasku który tak naprawdę ma wiele zalet pomijając bezpieczeństwo.

- większość kasków ma wyściółki w środku które zatrzymują pot wewnątrz i dzięki temu w bardzo gorące dni albo przy bardziej energicznej jezdzie nie trzeba co chwile wycierać czoła z potu

- chronią przed słońcem- modele z oczepiny daszkiem

- podczas jazdy w śniegu oraz deszczu bez okolarów przy odpowiednim nachyleniu głowy można śmiało jechać przed siebie bez obawy "ze pada ci w twarz"

Zasadnicze różnice są między kaskami do 100zł a, powiedzmy od 150-200zł w górę (wyłączając nieliczne wyjątki). Zarówno w jakości wykonania, jak i samym projekcie. Kask z tej wyższej półki będzie nieco lepiej wentylowany, gdyż najzwyczajniej w świecie najtańsze kaski mają jedynie kilka malutkich, wąskich otworów. Dochodzi do tego też lepsza wyściółka w droższych modelach. Natomiast nie licz na to, że kupując kask nawet za 700zł będzie on na tyle "dziurawy", by mieć na głowie przeciąg.

Mokre włosy to problem?

Ręcznik z materiału albo rolka papierowych. Wyjazd 10 minut wcześniej żebyś po dotarciu zdążył przestygnac.

Wysokie lekkie modele mają zmniejszona powierzchnię styku żeber z głową - nie na całej długości tylko punktowo. Tak robi się w celu zredukowania wagi kasku. Mniejsza styczność z głową = lepszy przewiew. Ale i tak cudu nie będzie.

Wysokie lekkie modele mają zmniejszona powierzchnię styku żeber z głową - nie na całej długości tylko punktowo. Tak robi się w celu zredukowania wagi kasku. Mniejsza styczność z głową = lepszy przewiew. Ale i tak cudu nie będzie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Widzę, że jednak przeważają głosy, iż moje oczekiwania są nieco nierealistyczne.

A może mimo to macie jakieś szczególnie godne polecenia modele?

ale wszystko jest zależne od tego jak szybko jedziesz, jeśli wolno niema problemu

No właśnie wolno mi się jakoś nie udaje ☺. A poważnie to jak jadę wolno to mam wrażenie, że jest mi jeszcze goręcej.

Słaby pomysł, no ale jak kto lubi...

Ja tam wolę się przebrać. Portki zostawiam w pracy, koszulę i Qurwacik wożę ze sobą, codziennie świeży.

Ja za bardzo nie mam się gdzie przebierać (to nie korpo tylko mała firma z ciasnym kibelkami). Poza tym nie chce mi się wozić ciuchów w mojej niewielkiej torbie na ramię. No i ja nie chodzę pod krawatem więc rękaw mogę mieć krótki. ☺

Jak jest gorąco to się człowiek poci tak czy siak

Niby tak, ale jednak głowa to bardzo efektywny "radiator".

Pozdrawiam

• Mod Team

Ja za bardzo nie mam się gdzie przebierać (to nie korpo tylko mała firma z ciasnym kibelkami). Poza tym nie chce mi się wozić ciuchów w mojej niewielkiej torbie na ramię. No i ja nie chodzę pod krawatem więc rękaw mogę mieć krótki. ☺

Bez jajeczek... Ja też się w kiblu przebieram i jakoś daję radę. O ile nie jest to coś mniejszego od zafajdanego po sam dach tojtoja to nie widzę problemu.

No ale jak Ci się nie chce, to tak jak napisano. Łyda z "gazu" i statecznie toczysz się do tyry aby nie zawilgotnieć. Możesz to nadrobić wracając na pełnym spidzie ;)

Szacunek..

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...