Skocz do zawartości

[rower] Merida 200, Scultura VS Ride

szosowiec1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem prawie zdecydowany że będzie to rower Merida 200 2015r. Rama bardziej podoba mi się w Ride, ale czy nie będzie on dziadkowaty w stosunku do scultura? Będzie to moja pierwsza szosówka, mam 30 lat i nie chcę wyglądać jak emeryt na pelikanie..

Pozdrawiam.

Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu:

Forum Rowerowe - Największe w Polsce  → Forum rowerowe! Sprzęt, rowery, doświadczenia  → Forum szosowe

Napisano

Merida ride 200 to rower typu endurance, będzie bardziej komfortowy(opony 25 mm i geometria endurance) i lepiej się sprawdzi na dłuższych trasach, a scultura to taka scigajka, ja niedawno nabyłem meride ride 300, w trosce o swoje zdrowie i plecy :D musisz zdecydować co bardziej wolisz

Napisano

Jak na razie nie planuje jazdy wyścigowej, bardziej takie dłuższe trasy. Jak za jakiś czas będę chciał pojechać w maratonie to czy rama endurance nie wywoła uśmiechu wśród współzawodników ? ;) Zapewne wygodniej się jeździ na Ride, ale czy osiągane prędkości będą podobne do scultura? widzę różnicę w kasecie, scultura - CS-9S 11-28, Ride - CS-9S 11-32.

Napisano

Prędkość wynika z przełożenia, nie stopniowania kasety. "Szersza" kaseta dodaje kilka bardziej miękkich przełożeń kosztem większych przeskoków pomiędzy kolejnymi.

Napisano

@szosowiec1 nikt normalny w takim maratonie nie będzie się śmiał. Ludzie jadą na tak różnych rowerach, na tak różnym poziomie, że nie masz co się obawiać.

Napisano

Gdyby ktos mial sie smiac z Meridy Ride to rownie dobrze moglby sie smiac z Gianta Defy, Canyona Enduarnace Al 6.0, Tribanow i innych rowerow tego typu obojetnie czy z alu czy na carbonie o tej geo. Dzieki temu w swiecie szosowcow zapanowalby ogolna podejrzana radosc ;)

Rower wybieraj pod siebie bo co ci po rowerze który stanie się narzędziem tortur jesli masz problem z kregoslupem? A i jeszcze jedno : zawsze beda cos krytykowac tylko tych na budztowym sprzecie jakos tak mniej od szosowcow na drogich rowerach bez formy. 

Napisano

Problemów z kręgosłupem nie mam, bardziej wizualnie podoba mi się Ride ze względu na wygląd ramy. W środę przymierze się do Ride i Scultura i mam nadzieje że wybiorę jeden z nich.

Napisano

Ja mam Meride Sculture 904 z 2014. Rower mi sie rewelacyjnie spisuje. Jeden problem to ze nie poczujesz problemow z kregoslupem po zwyklej przymiarce bo takie rzeczy wychodza dopiero po dluzszej jezdzie. Na poczatku moze sie wydawac nawet wygodny. Merida ma dosyc drogie rowery(jak za aluminium) zawsze bedziesz wiec slyszec ze mogles wziasc cos innego i miec wiecej ale rama na alu 6066 musi byc drozsza od 6061. 

Udanego zakupu.

Napisano

Rozmiar XL, mam na razie licznik oraz koszyczek na bidon :) Pedały wziąłem tymczasowe najtańsze jakie były (10zł) z czasem może coś lepszego, myślę o spd ale to na przyszły rok, bo i buty dojdą odpowiednie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...