Skocz do zawartości

[Taśma]jaką taśma do kòł bontragera

qb41

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chcę zrobic bez dętki w swoim treku, zakupiłem taśmę mariposa wentylki rubeny i płyn trezado. Obręcze wyczyscilem i odtluscilem, najlepiej taśmę, zalalem i .... d**pa.

Taśma nie uszczelniania jak należy. Pytanie czy i ewentualnie jaką inna taśmę kupić lepiej do tych obręczy czy może lepszy będzie system bontragera z ich opaskami ale powiem szczerze, że jak zobaczyłem te opaski to mam wątpliwości. Obręcze 19 wew. czy mogę zastosować ciut szersze czy muszą być 19?

Co proponujecie?

Koła mustang elite

Napisano

Koła są w wersji tlr? Jeśli tak to sklep Treka w którym kupiłeś rower powinien móc ściągnąć albo mieć na stanie opaski dedykowane do tych obręczy.

Jeśli mają być to opaski Bonti to muszą być dedykowane do tego modelu obręczy (kształt dna obręczy i jej szerokość), gdyż opaski te "wpasowują" się w profil felgi.

Napisano

Mariposa to dla mnie jedna z najgorszych taśm na rynku. Śliska, klej prawie nie trzyma... i jakby dla żartu wysoka cena. Musisz zakupić opaski Bontragera albo kup taśmę Gorilla Tape. W porównaniu z rowerowymi śmiesznie tania w zestawieniu do zalet. Jest uznawana za jedną z najlepszych na rynku. Sam składam na niej koła dla Klientów i potwierdzam. Minusem jest to, że do wąskich obręczy może zajść konieczność jej przycięcia. 

Napisano

Tak koła tlr. Dokladnie jak pisze Punkxtr mariposa to totalna porażka. Kurde te opaski to myślałem że będą jakieś gumowe. Tobo zakładałeś takie opaski?

Napisano

Jeszcze jedno: czy jak oklejam taśmą to mam oklejać też tak jak idzie to wżłobienie środkiem czy nie muszę tego idealnie profilować?

Napisano

Najpierw odtłuść obręcz,  taśmę przyklejasz od ścianki do ścianki (taśma, którą podałem wyżej idealnie wchodzi w środek)

Najlepiej obręcz zamontować i obrócić rower do góry kołami.

Oklejasz dwa razy dookoła, następnie przebijasz szpilką otwór na wentyl.

Napisano

Generalnie dobrze jest wyprofilować taśmę. Często wszelkie rowerowe odpowiedniki nie dają takiej możliwości ze wzgl. na dużą sztywność czy słaby klej. Wspomniana Gorilla jest bardzo plastyczna (szerokość to 25.4 mm). Nie okleja się 2x całej obręczy bo w niektórych przypadkach może to spowodować wyskoczenie opony z rantu. Podwójnie kleisz tylko okolicę wentyla (zaczynasz kilka cm przed nim i kończysz kilka cm za nim).

Napisano

Nie okleja się 2x całej obręczy bo w niektórych przypadkach może to spowodować wyskoczenie opony z rantu

Dwie warstwy taśmy są cieńsze, niż dedykowana opaska.

U siebie okleiłem 2 zestawy i nic nie wyskakuje.

Zresztą opona zapiera się o rant , trochę wyżej.

.

Napisano

Taśma zakupiona. Jeżeli szerokość wew 19 a taśma ma 25 to jak okleje obręcz dokładnie tak jak idzie profil to powinno styknać idealnie. Problem z tymi obręczami to to, że są asymetryczne i bardzo ciężko jest okleic oba brzegi tak samo

Napisano

U siebie okleiłem 2 zestawy i nic nie wyskakuje

Dużo zależy od opony, taśmy i samej obręczy. Miałem przypadki gdzie opona spadała po napompowaniu przy 2 warstwach. Raz z kolei nakleiłem 2 warstwy (opona za Chiny nie chciała się uszczelnić) i działa do dziś. Jednak nie bez powodu profesjonalne instrukcje podają przytoczony przeze mnie sposób montażu. 

Napisano

Jeżeli szerokość wew 19 a taśma ma 25 to jak okleje obręcz dokładnie tak jak idzie profil to powinno styknać idealnie

Przeczytaj co napisałeś i się zastanów, czy będzie idealnie ;)

20 mm powinno być jak najbardziej wystarczające.

Dwa sezony przejeździłem na taśmie Mariposy zielonej, ichnich wentylach i mleczku też z motylkiem w tle. Złego słowa nie powiem. 

Napisano

Opaski są jednorazowe - pierwszy i jedyny montaż musi być idealny, przede wszystkim trafienie z otworem w otwór obręczy. Jak nie trafisz i będziesz musiał zdjąć i założyć ponownie - opaska do śmieci bo się deformacji przy wyciąganiu.

Opaska musi być do tej obręczy - co do szerokości i kształtu "dna" bo inaczej nie "sądzie " jak należy.

Zakładalem wersję szosowa - montaż opon to wtedy koszmar. Opony mtb są z reguły trochę luzniejsze.

Opaski bontragera są plastikowe.

Napisano
Przeczytaj co napisałeś i się zastanów, czy będzie idealnie ;) 20 mm powinno być jak najbardziej wystarczające.

Jest idealnie, popatrz na obręcz to będziesz wiedział dlaczego.

Oklejałem identyczne obręcze.

Napisano

Przeczytaj co napisałeś i się zastanów, czy będzie idealnie ;)

20 mm powinno być jak najbardziej wystarczające.

Dwa sezony przejeździłem na taśmie Mariposy zielonej, ichnich wentylach i mleczku też z motylkiem w tle. Złego słowa nie powiem. 

Wiem co napisałem chodzi o to,że 19 to jest szerokość wew. ale bez tego wżłobienia a to jest dość spore dodatkowo jest asymetrycznie więc dlatego pytam. Mariposa ma coś koło 21 i powiem szczerze, że musiałem kombinować i tak nie wyszło. Chciałbym aby tylko rantów nie zakleiło. Tak jak napisałem taśma Duct zakupiona i zobaczymy co będzie. Opaski Bontragera to ostateczność. 

Napisano

No Panowie taśma naklejona, koła uszczelniły się za pierwszym razem.

@provid 25 mm taśma dla tej obręczy idealnie, nic nie obcinałem.

Dzięki wszystkim za pomoc☺

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...