Skocz do zawartości

[Koła 26"] Jakie koła kupić

simug

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich !! 

chciałbym wprowadzic kilka zmian w moim rowerku! Kellys quartz 2010.

chciałbym zmienic koła pod hamulce tarczowe z mocowaniem na 6 srub (takie podobno lepsze). i chciałbym spytac co polecanie myslalem o czyms za cene ok 500 zł za komplet. oczywiscie jest opcja zeby doplacic kilka zł :) Jeszcze proźba bo ważne jest dla mnie w jakims stopniu zeby obrecz byla jakiegos innego koloru niz kolor aluminium :) Dziekuje pozdrawiam! 

znalazlem cos takiego ? : 

http://allegro.pl/kpl-26-disc-alexrims-dp17-force-maszyny-i5886112778.html

http://allegro.pl/kola-26-rodi-excalibur-dh-2015-bialy-novatec-d042-i5510196381.html

Napisano

Po pierwsze nieprawidłowo opisany temat, po drugie PROŚBA. Po trzecie te dwa zestawy to raczej diametralnie różne koła, bo szerokość wewnętrzną mają pod kompletnie inne opony.

Co do miejsca zakupu to widziałem w necie w paru miejscach pozytywne opinie na temat Bodźka i jego produktów.

Napisano

Mam tylne koło zaplecione przez Bodźka (novatek 042, dartmoor raider 26" i szprychy pillar) od dwóch lat i wszystko jest oki, na razie nie trzeba bylo centrowac ani razu a i dogadac sie idzie co do cen, rowniez doradzi

Napisano

Hmmm moze to zabrzmi banalnie ale jeżdzę dosłownie wszędzie. Nie jestem jakimś pro tylko amatorem, który po prostu to lubi. Jędze do pracy po mieście, po ściekach leśnych, drogach polnych itp. .. Aktualnie w rowerze mam koło Kellys draft 559x19 32h a pytanie tak juz na marginesie ? Moze ni ktoś w jakis prosty sposób wyjaśnić co oznaczają poszczególne liczby ? :) pozdrawiam dzięki za zainteresowanie i pomoc !

Napisano

Yhym a jaka szerkosc polecacie ?;) jeżdzę tak jak opisywałem wyżej ;) oczywiście dzięki o czekam na dalsze propozycje !;)

Napisano

Szerokość jaką polecamy jest zależna od tego, jakie opony chcesz na to ubrać. Jeśli idziesz w kierunku Detonatorów to szukałbym obręczy 17, jeśli coś szerokiego to 19mm minimum. Np dla opon 2.25 węższej obręczy niż 19mm bym kategorycznie nie wybrał.

Napisano

Od szerokości wewnętrznej obręczy zależy to, jak się będzie układała opona. Im węższa obręcz i szersza opona tym bardziej się ona będzie układała w żarówkę, przez co w zakrętach nie będzie trzymała jak powinna tylko będzie pływała. Jakie masz opony obecnie? Planujesz zmianę na inne?

Napisano

W tych akurat masz wąsko bo 17 , poza tym dopytaj o wagę tych kół bo patrząc na komponenty (  piasty p/t 320g/525g , obręcze 2 x 470g , 64 x szprycha/nypel 6,7g/1g ) wyjdą grubo ponad 2kg a przy takiej wadze to nie koła tylko kotwice.

Napisano

559 - średnica obreczy

19 - szerokość wewnętrzna obręcz

32h - ilość otworów na szprychy

W założonym budżecie masz  http://allegro.pl/mocne-kola-dt-swiss-370-m480-26-wyprzedaz-i5905300807.html lub po dołożeniu http://allegro.pl/kola-mavic-crossone-26-kpl-disc-6-srub-9mm-i5907950445.html

Witam, podepnę się pod temat, równiez szukam kół. Crossone są następcami Crossride?? Jeżdżę w tej chwili na crossridach i przy mojej wadze max 90 kg potrafią poocierac o klocek hamulcowy(zmiana na hamulce tarczowe)Również jak kolega jeżdżę "wszędzie", miasto,hołdy(sląsk), jura, wypad w góry.Opony jakie zakładam to max szer.2.25

Co sądzicie na temat takich kółek

MTB MACH MX DISC / NOVATEC NT-D711/D712

http://allegro.pl/kola-26-mtb-mach-mx-disc-novatec-nt-d711-d712-i5685638049.html 

albo jakieś inne porpozycje w tej cenie??? 720zł

Dzięki za podjęcie tematu i wszelkie odpowiedzi.

Pozdrower

Napisano

Za 720zł tych kół bym nie kupił. Dużo ciekawszą opcją są np. te: Koła DT 370 Straight Pull/DT 533d/DT Competition (5112835429) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Tańsze, a obręcz szersza. Zresztą założycielowi tematu też proponowałbym właśnie to.

Koła te są też dostępne z czerwonymi piastami ;) nie zdążyłem jeszcze ich wystawić, ale cały czas mam je w sprzedaży też w czerwonej wersji ;)

Napisano

kurcze czyli zastanawiam sie chyba jednak nad czyms szerszym niz 19 ... a nie macie jakis kół w np bialym kolorku ? heh :D bardziej by mi pasowaly :D 

fajnie ze temat tak się kręci! Dzieki wielkie :)

Napisano

Ja do tych kół Koła DT 370 Straight Pull/DT 533d mam białe szprychy Pillar P14, ale piasty tylko niebieskie i czerwone, nie wiem jak z białym kolorem będzie się to komponować ;)

Napisano

Super fajnie wiedzieć i to kółko ten nawet spoko chyba ! Dam znać mysle w niedługim czasie dziękuje ślicznie za info !;)

Napisano

Koła te są też dostępne z czerwonymi piastami ;) nie zdążyłem jeszcze ich wystawić, ale cały czas mam je w sprzedaży też w czerwonej wersji ;)

Dzieki za szybką odpowiedź

Ja do tych kół Koła DT 370 Straight Pull/DT 533d mam białe szprychy Pillar P14, ale piasty tylko niebieskie i czerwone, nie wiem jak z białym kolorem będzie się to komponować ;)

Przy białych szprychach, cena jest ta sama?Jestes w stanie "je" pokazać?
Napisano

W sumie podpinam pod kolegę wyżej bo tez jestem ciekawy jak by wyglądały i grubo sie zastanawiam ;) Piasta juz mi obojętnie czy niebieska czy czerwona :)

Napisano

9x100mm z przodu, 10x135mm w tyłu - w 2010 roku to był standard. Wszystkie z podanych w temacie kół posiadają właśnie takie piasty. Czy można zmienić? Powiedzmy tak, oś piasty musi pasować do haków widelca/ramy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...