jajcek Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Cześć, wstyd się przyznać, ale nie daję rady napompować opony z wentylem Schradera (dla potwierdzenia: http://images.tinypic.pl/i/00742/5ga5hqx76h5a.jpg), mimo że spuściłem z niej całe powietrze. Posiadam pompkę BETO AutoHead: http://ctbike.pl/beto-ah-101-pompka-mini-alu-uniwersalna.html. Po lekturze internetowej dowiedziałem się, że ma jakąś automatycznie dopasowującą się głowicę do Schradera i Presta, więc nic nie zmieniałem w niej, po prostu nałożyłem ją na wentyl, podniosłem dźwignię i zacząłem cisnąć, ale powietrze uciekało bokami i nie wiem co robię źle. Gdy nie podnoszę dźwigni to nawet jak palcem zatkam pompkę to powietrze gdzieś sobie ulatuje, a jak ją podniosę to z palcem nie da się cisnąć, bo powietrze nie ma gdzie ulatywać, więc wnioskuję, że ma być podniesiona. Rower jest nowy a pompkę dostałem od kogoś (już chyba kilka lat ma, ale chyba nie była aż tak często używana). Poza tym czy w takiej pompce nie powinno być jakiegoś bolca w środku? Bo przecież trzeba jakoś nacisnąć ten zawór w Schraderze, ale tam w tej pompce nic nie ma: http://images.tinypic.pl/i/00742/pn75frxhkpwv.jpg Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Bolca nie musi być. Pod wpływem ciśnienia zawór lekko się ugnie i wpuści powietrze do środka. A czy odpowiednio głęboko wepchnąłeś pompkę na wentyl? Rozumiem, że dętkę masz teraz pustą to może wystąpić lekki problem z odpowiednim założeniem pompki na wentyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Generalnie to mam podobną pompkę i u Ciebie brakuje tego środkowego elementu, który wciska zawór i dociska uszczelnienia. A jak już w sprawie "wajchy" pytasz to przy wkładaniu ma być na dole, a jak już włożysz to pociągnij. Uszczelni sie wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajcek Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Zakładając pompkę docisnąłem sobie jeszcze palcem oponę od góry tak żeby wentyl mi się nie chował, wciskałem pompkę do momentu gdy wentyl już głębiej w pompkę nie wchodził, ale i tak powietrze ulatuje gdzieś bokiem. Poza tym bardzo ciężko jest mi cisnąć pompką po założeniu na wentyl, tak jakby zawór nie chciał się otwierać, ale po pierwsze przecież dętka jest praktycznie pusta a po drugie sam spuszczałem powietrze i czułem że nie trzeba dużej siły żeby zawór wepchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Wg mnie bolec się nie ugnie w zaworze, ciśnienie jest zbyt małe, musiał być centralny element dociskający, być może zginął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Nie ma co dywagować. Pompka jest niekompletna. Nie da się napompować zaworu samochodowego bez wciśnięcia "bolca" w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jajcek Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Czy taka pompka jest już do wywalenia? Czy może bez tego bolca wystarczy aby napompować nią Presta? Nie mam nigdzie takich wentyli żeby sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Wentyl typu presta możesz nią pompować. Presta wciska się pod wpływem ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.