SkulHead311 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Na początku polecam taki: jak zobaczysz w telewizji że arab zabija swoją matkę to też to zrobisz? Widziałeś że robią takie tricki i chcesz zrobić takie same, wiec dla lansu kupujesz rower którego nie będziesz umiał wykorzystać i szybko trafi na śmietnik. Zastanawiałeś się nad używką? Lepiej na tym wyjdziesz finansowo, nim opanujesz podstawy. Zastanawiam się nad kupnem roweru MTB. Jeździłem na bmx'ie, kupiłem oryginalnego i wymieniłem części które się zepsuły lub były słabe.. Przy MTB jestem zielony, dlatego proszę o pomoc Was Dartmoor -> http://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/dartmoor-gamer-26 czy NS Bikes -> http://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/nsbikes-metropolis-3 Być może za te pieniądze polecicie coś w tych pieniądzach, do 2800zł. Napiszcie co może być słabym ogniwem w dwóch wyżej wymienionych rowerach. Z góry dziękuje
pablo102425 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Nie ma czegoś takiego jak MTB do streetu/dirtu :-)
SkulHead311 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Może jest, może nie ma. Nie znam się oglądałem na internecie jak robią różne tricki na podobnych rowerach, dlatego pytam się który lepszy
pablo102425 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Na początku polecam taki: jak zobaczysz w telewizji że arab zabija swoją matkę to też to zrobisz? Widziałeś że robią takie tricki i chcesz zrobić takie same, wiec dla lansu kupujesz rower którego nie będziesz umiał wykorzystać i szybko trafi na śmietnik. Zastanawiałeś się nad używką? Lepiej na tym wyjdziesz finansowo, nim opanujesz podstawy.
SkulHead311 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 pytam się który z tych dwóch jest lepszy, ale widzę, że z Panem nie da się utrzymać poziomu, dlatego proponuje wyjście z tego tematu jak zobaczysz w telewizji że arab zabija swoją matkę to też to zrobisz? to kompletnie sensu nawet nie ma, jeśli nie chcesz mi odpowiedzieć na pytanie to nawet nie zaczynaj wypisywać takich głupot, bo to ma się nijak, do tego co chce z tym rowerem robić...
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Kolega @@pablo102425 nie jest w temacie ale trzy grosze musi wtrącić. Więc wyjaśniam - w środowisku dirtowo-streetowym poprawnie bądź nie przywykło się określać rowery na większych kołach jako MTB, ot w odróżnieniu od X-ów, BMX-ów znaczy się Stąd może na tym forum takie określenie wydaje się dziwne ale nie jest niczym nadzwyczajnym. Spośród tych dwóch ciężko wybrać. Ja na pewno celowałbym w rower na stalowej ramie, więc w tym przypadku NS Bikes. Metropolis to w pewnym sensie sprzęt kultowy Można katować ile wlezie a rama zniesie to bez problemu. Nie wiem jak wygląda sprawa z widelcami, RST generalnie uchodzi(ł) za markę "rozbij sobie twarz" ale może ten model jest coś wart. Marzocchi też miał problem z sobą i widelcami ale możesz poszukać opinii na temat nowych DJ. Więc jeśli miałbym wybrać spośród tych dwóch to na pewno Metropolis z ewentualną zmianą widelca na starcie. Bardzo możliwe że będzie gdzieś do kupienia model z poprzedniego roku czy coś takiego, gdzie w zakładanym budżecie byłoby coś właśnie na lepszym amorze.
SkulHead311 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Odpowiedź taka jakiej oczekiwałem. Uważam, że są ludzie którzy jeżdżą na rowerze tylko do przodu, i ci którzy lubią się zatrzymać w jakimś miejscu i po przypadkowej poręczy grindować Przejdźmy do sedna. Rozumiem, że widelec nie jest pierwszej klasy i się nie nadaje, więc raczej byłoby go wymienić, ale na jaki? Który byłby odpowiedni, od razu mówię, że większość czasu spędzana z rowerem byłaby na drodze, na skateparku, rzadziej gdzieś po jakiś drogach szutrowych. Będzie dosyć często upadał, bo trzeba się "przerzucić" z bmx'a na mtb, ale zdaje mi się że nie będzie aż tak koszmarnie i będzie to granica 5 godzin.
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Można zmienić na sztywny, ale ma to swoje plusy i minusy Wydaje mi się że Dirt Jumper 3 będzie w porządku, tak samo Suntour Duro. Napisz do Piotrka (użytkownik ACTIVIA) może jest w stanie ściągnąć go w dobrej cenie. Albo szukaj Metropolisa z takim widelcem. Jeśli będzie słabszy to zmieniłbym go na starcie, zanim poobijasz. Wtedy masz szansę sprzedać go za jakieś w miarę sensowne pieniądze i przeznaczyć je na lepszy.
SkulHead311 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Być może zrobię w ten sposób że poskacze trochę na stockowym widelcu, a potem wymienię najwyżej na tego Dirt Jumper'a 3. Nie wiem jak wygląda sprawa z widelcami, RST generalnie uchodzi(ł) za markę "rozbij sobie twarz" ale może ten model jest coś wart. Marzocchi też miał problem z sobą i widelcami ale możesz poszukać opinii na temat nowych DJ. a mógłby Pan wytłumaczyć dlaczego tak? Z góry dziękuje.
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Na forum wszyscy jesteśmy na "ty" Być może zrobię w ten sposób że poskacze trochę na stockowym widelcu, a potem wymienię najwyżej na tego Dirt Jumper'a 3. Jest to jakieś rozwiązanie ale z drugiej strony zmieniając sprzęt od razu po zakupie jesteś w stanie odzyskać jakieś pieniądze, potem odzyskasz mniej. RST po prostu gorzej pracują, ale nie rozpadną się od razu po paru skokach. Wersja RA ma już tłumienie olejowe także jest cokolwiek warta no i nie sądzę żeby NS Bikes wrzucił do swojego roweru jakiś badziew. A co do Marzocchi to pamiętam że jest spory rozrzut jakościowy pomiędzy wersjami z różnych lat, były lepsze i gorsze. Ale tylko uczulam na tą sprawę bo niestety nie śledzę tematu i nie wiem który jest wart polecenia.
SkulHead311 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Hmm.. zastanawiam się nad sprzedażą mojego bmx'a. 700zł co najmniej dostane, dlatego doszedł teraz do propozycji rower http://rowerowy.com/sklep/rowery/dirt-street/prod/nsbikes-metropolis-2 cenowo byłoby to prawie równe wtedy z metropolis 3. Myślę, że rozumiesz o co mi chodzi. Nic wielkiego nie tracę a dostać można coś lepszego. Zauważyłem przypadłość w tych modelach im bliżej 1, tym lepiej a co z tym się niesie drożej. Jest ten rowery lepszy od metropolis 3 i co mogłoby być słabym ogniwem.
MikeSkywalker Napisano 6 Stycznia 2016 Napisano 6 Stycznia 2016 Słabych ogniw nie ma, są tylko lepsze. Rama w całości ze stali CrMo, dużo droższy widelec, dwa hamulce tarczowe w tym hydrauliczny z przodu. Pozostałe podzespoły też nieco lepsze. Czy to odczujesz - ciężko mi powiedzieć. Możesz popatrzeć za rowerami z poprzedniego rocznika, coś jeszcze powinno się znaleźć. Na Allegro wisi Metropolis 2 na DJ3. Na stronie 7Anna jest troszkę poobijany Metropolis 2 z tego roku, na Circusie. Biorąc pod uwagę że ten rower i tak będzie raz dwa porysowany może to być ciekawa oferta
SkulHead311 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Napisano 6 Stycznia 2016 Różnica cenowa w widelcu 1 300zł Rower jest lżejszy o niecały kilogram. Na pewno zrobiłoby to różnicę Na 100% zostaną wymienione gripy, pedały, sztyca wraz ze siodełkiem i pewnie potem opony z dętkami, ale to według upodobań i celowego wymienienia komponentów na lżejsze. Temat uważam za zamknięty i dziękuje za pomoc
Piotrek383 Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 Nie ukrywam, że się na tej dyscyplinie totalnie nie znam, ale chyba w dobrej cenie jest Kross Spade 2012 http://www.dobrerowery.pl/kross-2012-spade-m-czerwony?from=blog
MikeSkywalker Napisano 7 Stycznia 2016 Napisano 7 Stycznia 2016 O ile na Sign-ie Krossa wychowało się wiele pokoleń miłośników wszelkiego skakania to nie wiem co jest warta ta rama, ale stalówka NS Bikes będzie nieporównywalnie lepsza. Niemniej jednak samą ramę też idzie kupić i przełożyć zawartość roweru także jest to jakaś myśl A tą sprzedać jako nową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.