MasterOfDarkness Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Witam! Potrzebuje na już aluminiową ramę mtb pod koła 29" z bardziej sportową geometrią. Rama krossa ogólnie mi się podoba bo ma teoretycznie wszystko co trzeba chowane linki w całości bez żadnych prowadnic, gładkie spawy itp. i cena nowej to tylko 700zł ale mam mieszane uczucia do marki. Wiem, że były trefne pękające ramy z 2013 głównie w modelu b6. Czy w modelu B7 z 2014 również jest się czego obawiać? Jest też 2 opcja kupna ramy Cube ltd pro z 2015 w jaskrawym kolorze w podobnej cenie i nie wiem czy to nie była by lepsza opcja bo w sumie nikt nie narzeka na ramy cuba i chyba jednak lepsza jakość niż kross. Dodam, że ważę 100kg i roweru nie oszczędzam. Co będzie pewniejsze?
Marcin9 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 A może Accent Peak 29? Używam tą ramę już rok i nie mam z nią żadnych problemów. Tutaj masz temat dotyczący tej ramy http://www.forumrowerowe.org/topic/100027-rama-accent-peak29/
Piotrek383 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Ramki Cube są do kupienia za 100 Euro tutaj -> http://www.bike-discount.de/en/shop/hardtail-29-8670 Czytałem temat o pękających ramach Krossa i na pewno były tam modele serii B z 2014
MasterOfDarkness Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Peak jest mi znaną ramą, niektóre egzemplarze mają niedociągnięcia ale ogólnie nie są złe. Jednak jak już teraz brać peaka to najlepiej trzeba by było poczekać na dostępność modelu 2016 bo aktualnie nawet w hurcie nie ma. Mimo wszystko wole jednak coś z chowanymi linkami wewnątrz ramy. Rama krossa bardzo podoba mi się wizualnie jednak boje się tej jakości... że po kilku ostrych jazdach pojawią się pęknięcia na tylnym trójkącie albo przy sztycy bo wygląda bardzo delikatnie, a swoje warze... Czaje się właśnie na tą ltd pro żółtą z B-D za 119 euro + wysyłka. Kolor akurat mi pasuje, rozmiar też i cena bardzo dobra. Jak do końca tygodnia nic nie znajdę to chyba na nią się zdecyduje. Troszkę mnie tylko dziwi zastosowany w tej ramie system chowania linek, które idą w środku ramy bez pancerza, a za to z dołu w najgorszym miejscu są na wierzchu i chodzą w ślizgu. Mogły by tam iść pełne pancerze jak w innych modelach cube lub innych firmach, chociaż może to da się wykonać po drobnych modyfikacjach. Również martwi mnie ten nietypowy otwór gdzie wychodzą linki przez, który rama tak jakby nie jest zaspawana do końca do mufy suportu (fotki niżej). Nie będzie to miało wpływu na wytrzymałość? No chyba, że to tak tylko wygląda z zewnątrz. Niestety tego modelu nie miałem okazji widzieć na żywo i ciężko ocenić...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.