Skocz do zawartości

[Szosa] Porady przy szukaniu

Moorzyn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. Niestety, o ile na MTB jakoś się znam, trochę doświadczenia mam, o tyle z szosą miałem kontakt jedynie na jakichś dniach testowych, czy "karnięcie" się na szosie kolegi. Dlatego też, potrzebuję Waszej pomocy.

Czy powinienem zacząć się spieszyć i kupić już coś teraz, czy później też coś się znajdzie?

Mógłbym iść na łatwiznę i prosić Was o znalezienie jakiejś za mnie, ale sam chciałbym coś z tego wynieść, więc nie będę [emoji14] (przynajmniej teraz :) )

Zacznę może od danych ;)

Mój wzrost: 186 cm

Noga: 90 cm

Budżet: do 2500 zł

Przeznaczenie: treningi i długie wypady.

Stan: używany lub nowy

Chcę kupić tę szosę i ma sobie jeździć. Jakichś hiper bajerów nie potrzebuję. Ważne, żeby był w miarę przyszłościowy (czyt. Wynalazki typu stery jeden cal odpadają).

Rama.

W tej cenie karbonu nie dorwę. Tylko jaki rozmiar powinienem wybrać? Celuję w 57-60. Jakie znaczenie ma długość mostka? Chodzi mi o to, że w góralach wolę dłuższą górną rurę, a krótki mostek. Z kalkulatorów wychodzi zwykle rozmiar 58, więc jak będzie się różniła opcja krótka rama - dłuższy mostek a dłuższa rama - krótki mostek?

Widelec.

Tu chyba nie ma się co rozwodzić, w tej cenie karbon powszechny i raczej alu odrzucam.

Koła.

Tutaj jestem kompletnie zielony. Na co zwracać uwagę?

Osprzęt.

Chciałbym napęd 2/10. W tych widełkach cenowych czasami się zdarzają. Ale czy jest duża różnica między 105/Sora/Tiagra? Wspomnę, że niedzielnym rowerzystą nie jestem, w mtb jestem już trochę wyczulony na pracę całego roweru (ale oczywiście pół milimetrowego luzu nie czuję ;) ). Czy w szosach też więcej daje lepsza manetka niż lepsza zmieniarka? Jak z kompatybilnością 10sp i 9sp? Shimano a Sram czy Campą?

Liczę na pomoc i dzIękuje za każdą odpowiedź ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...