Moorzyn Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Cześć! Przymierzam się do zakupu pierwszej szosy. Niestety, o ile na MTB jakoś się znam, trochę doświadczenia mam, o tyle z szosą miałem kontakt jedynie na jakichś dniach testowych, czy "karnięcie" się na szosie kolegi. Dlatego też, potrzebuję Waszej pomocy. Czy powinienem zacząć się spieszyć i kupić już coś teraz, czy później też coś się znajdzie? Mógłbym iść na łatwiznę i prosić Was o znalezienie jakiejś za mnie, ale sam chciałbym coś z tego wynieść, więc nie będę [emoji14] (przynajmniej teraz ) Zacznę może od danych Mój wzrost: 186 cm Noga: 90 cm Budżet: do 2500 zł Przeznaczenie: treningi i długie wypady. Stan: używany lub nowy Chcę kupić tę szosę i ma sobie jeździć. Jakichś hiper bajerów nie potrzebuję. Ważne, żeby był w miarę przyszłościowy (czyt. Wynalazki typu stery jeden cal odpadają). Rama. W tej cenie karbonu nie dorwę. Tylko jaki rozmiar powinienem wybrać? Celuję w 57-60. Jakie znaczenie ma długość mostka? Chodzi mi o to, że w góralach wolę dłuższą górną rurę, a krótki mostek. Z kalkulatorów wychodzi zwykle rozmiar 58, więc jak będzie się różniła opcja krótka rama - dłuższy mostek a dłuższa rama - krótki mostek? Widelec. Tu chyba nie ma się co rozwodzić, w tej cenie karbon powszechny i raczej alu odrzucam. Koła. Tutaj jestem kompletnie zielony. Na co zwracać uwagę? Osprzęt. Chciałbym napęd 2/10. W tych widełkach cenowych czasami się zdarzają. Ale czy jest duża różnica między 105/Sora/Tiagra? Wspomnę, że niedzielnym rowerzystą nie jestem, w mtb jestem już trochę wyczulony na pracę całego roweru (ale oczywiście pół milimetrowego luzu nie czuję ). Czy w szosach też więcej daje lepsza manetka niż lepsza zmieniarka? Jak z kompatybilnością 10sp i 9sp? Shimano a Sram czy Campą? Liczę na pomoc i dzIękuje za każdą odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newjunior Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 nowy rower z napędem tiagra 2x10 do 2500 zł ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Moorzyn. Miałem ten sam dylemat co Ty. Mam te same wymiary. W listopadzie kupiłem Lapierre Audiaco 400 - używany w/g mnie w dobrej cenie. http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/szosowe/lapierre/42839/audacio_400 Jak na razie jestem bardzo zadowolony. W tej cenie szukaj "używki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 @KRIS00 Jaki wziąłeś rozmiar? Nie mogę edytować poprzedniego postu. Czy taperowana rura sterowa jest konieczna? Czy daje dużo? Jest ważna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wiekszy przekroj glowki ramy i sterowki, wiec przod powinien byc sztywniejszy od nie-taperowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moorzyn Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Czy zwykła sterówka jest już wypierana przez taperowaną? Tuningów nie zamierzam robić, ale dobrze jest mieć dużą dostępność części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.