Skocz do zawartości

[Rama] Dartmoor Primal 2015

Smialek81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Z racji tego, że jestem nowicjuszem na tym forum z góry chciałbym prosić wszystkich o wyrozumiałość odnośnie braku wiedzy w niektórych tematach.

Jestem właśnie w trakcie budowy hardtaila który ma mi posłużyć do jazdy trail/allmountain. Wybór padł na ramę Dartmoor Primal 2015 (nie ukrywam, że z racji nie wysokiej ceny). Problem polega na tym, że nie wiem czy wybrać rozmiar M czy L?

Mam 182cm wzrostu i dość długie kończyny. W  tej chwili jężdżę na rowerku XC Bergamont o rozmiarze 20 cali (podsiodłowka 510mm) ze sztycą wyciągniętą na dobre kilkanaście centymetrów. Stąd moje obawy, że rama Primal 17'' (podsiodłowka 432mm) będzie trochę przymała. Z drugiej strony czytałem opinie na różnych forach, że rama Primala L jest dosyć duża i z racji docelowego przeznaczenia może być lekko za duża na moje gabaryty. Zwracam się zatem z pytanie do doświadczonych forumowiczy i włścicieli rowerków na bazie ramy Primal o sugestię i pomoc!

Napisano

17" będzie dla Ciebie raczej za mała. Sam się zastanawiam nad ramą Primal ; aktualnie pomykam na ramie XC 17" i w taki też rozmiar Primala strzelam, tyle że ja mam 175cm wzrostu. Przy Twoich ponad 180cm, nie pchałbym się w 17", bo Primal to już nie rama do XC, gdzie mniejszy rozmiar można potraktować czasami za plus.

Napisano

Mała rama do XC to plus? W grawitacji mała rama to plus, w XC nie bardzo.

Wracając do tematu... Może być troszkę przymała, chyba że dasz długi mostek i sztycę z offsetem.

Ja przy wzroście 178-9 (zależy na czym się mierzę) miałem Horneta 16" skonfigurowanego niby pod XC/Trail  i niby było ok, tylko że....

Miałem 7cm mostek i sztycę z offsetem no i wydaje mi się że Hornet ma (chyba) dłuższą górną rurę.

Gdyby to była inna rama to bym się na tak mały rozmiar nie odważył.

Teraz jeśli chodzi o sztywny rower mam Eccentrica 17,5 i o mniejszej ramie nawet nie ma co mówić a nawet 18 by nie zaszkodziła.

Napisano

Dzięki Panowie za cenne uwagi!

Głównym parametrem który zasiał u mnie niepewność odnośnie zakupu ramy w rozmiarze L (18") jest wysokość przekroku (standover hight), który według producenta ramie Primala wynosi aż 803mm. W moim obecnym rowerku XC (20") wysokość ta wynosi 770mm. Fakt, że rama jest slopowana ale mimo wszystko to prawie 3cmm różnicy, a rama 2" większa. No ale nic, mam nadzieje, że poprawiająca się technika jazdy spowoduje że nie będę za często lądował na klejnotach hehehe. Tak więc nie pozostaje nic jak zamawiąć Lkę  :thumbsup: .

Napisano

Ja mam 182 wzrostu i jeżdżą na primalu rozmiar M, mniejsza rama daje więcej Funu xD
NIe zawsze jest to regułą :) znam typów co wolą długie ramy i krótkie mostki bo to sprawia im więcej przyjemności - ile ludzi tyle opinii, imho warto to przetestować na własnej skórze :)
Napisano

Dzięki panowie za sugestie i podpowiedzi!

Niestety przede mną zakup nowej ramki i niestety nikt z mojego otoczenia nie dysponuje Primalem abym mógł przetestować który rozmiar był by dla mnie odpowiedni. Decyzja już zapadła więc zamawiam L 18''. Mam tylko nadzieję że nie będzie ona na tyle duża by odebrać mi satysfakcję ze szlifowania (nauki) techniki jazdy oraz zdobywania nowych miejscówek. W ostateczności na kolejny sezon pomyślę nad czymś mniejszym :thumbsup: .

Napisano

Jak już pojeździsz to napisz wrażenia. Mam 180 cm i też nastawiam się na rozmiar L.  Praktycznie czekam tylko na jakąs promocję na ramę. Zdradzisz gdzie swoją kupiłeś ? 

Napisano

Rok temu bodajże rowerowy.com miał promocję na ramy i Primal kosztował w granicach 600-700, ale czy tej zimy będą coś jeszcze wyprzedawać - nie mam pojęcia. Na pewno poniżej 700 możesz kupić tę ramę na Allegro i to znośna cena jak za nową. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...