mo2 Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Witam. Szukam zamiennika nobby nic'a 2.35 na tył. Planowane użycie na singlach (pod smrkiem i rychlebskie) oraz sudeckiej strefie mtb . Generalnie chciałbym coś w miarę lekkiego więc polecany ardent odpada. Jest coś wartego uwagi do 160pln, czy brać nowego nobby? Jakie są różnice między performance a evo w użytkowaniu ?
Sol Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Nie wiem czy jest jakaś konkurencja dla NN jeżeli chodzi o lekkość - w tym rozmiarze. W Evo masz kilka rodzajów gum, w tym TrailStar specjalnie pod kątem terenu (bardziej miękka mieszanka). Akurat ujeżdżam i dobrze to trzyma, na singlach i Rychlebach da radę spokojnie. W Evo masz poza tym SnakeSkin, no i są przystosowane do mleka. Nie wiem jak jest w przypadku Performance pod ostatnim względem.
mo2 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Napisano 3 Stycznia 2016 Ok. Ale czy te kilka rodzajów gum i snake skin przekłada się na 2x większą cenę niż performance ? Czy kilka rodzajów gum nie przyspieszy zużycia opony? W HT na NN performance 26" przejeździłem ostatni sezon i jak dla mnie rewelacja w porównaniu do poprzednich fast fred. Full 29er czeka na sezon z założonymi NN performance, jednak jedna jest łatana i wolę mieć zamiennik przy sobie.
Sol Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Miękka mieszanka na pewno zużyje się szybciej, natomiast na ile szybciej nie wiem, bo to zależy od człowieka - czyli kto, jak i gdzie jeździ. To samo dotyczy ceny. Dla jednych lepsze trzymanie, SS i mleko są warte ceny, inni wybiorą Kendę. Co nie zmienia faktu, że Schwalbe zawsze się ceniło. Są inne opcje ale poza chyba Specem nie liczyłbym na mniej niż 800g.
mo2 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Napisano 4 Stycznia 2016 Więc chyba zostanę przy NN i zamienię Performance na EVO. Postawię na wadze jeszcze ardenta , są spore rozbieżności w opisach wagi. Posiadam felgi inferno 25 i z tego co wiem da się je przerobić na TL jednak nigdy nie jeździłem na bezdętkowych kołach
seraph Napisano 4 Stycznia 2016 Napisano 4 Stycznia 2016 Wersja Performance bez problemu się uszczelnia mlekiem tak jakby co - sprawdzone na RoRo 29x2,25.
wojtas7 Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Jak nie jesteś zafiksowany na Schwalbe to możesz pomyśleć o Bontrager XR3 są bodajże w wersji team issue w rozmiarze 26x2,35. XR2 troche lzejsze ale pewnie w blocie juz gorzej.
mo2 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Szukam 29x2,35 . Z tego co znalazłem to tylko XR2 i 695g za ok 199pln co przekracza budżet. Generalnie bieżnik jak RR - 705g. Ważyłem ardenta - 940g.... definitywnie odpada.
Sol Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 No to pomyśl jeszcze nad tym http://www.specialized.com/pl/pl/ftb/mtb-tires/xc-trail-tires/ground-control-grid-2bliss-ready
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.