Skocz do zawartości

[szosa] używany do 3,5 tys. - nowy do 4 tys.

Mayger

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Mam pytanie odnośnie wyboru roweru. Po sezonie na tribanie poszukuję czegoś lepszego, bo złapałem zajawkę. Chciałbym kupić albo jakąś w miarę pewną używkę, albo porządny nowy rower. Na oku mam na razie dwa rowerki (szukam w okolicach Krakowa):

B'twin ULTRA 700 AF:
http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-btwin-ultra-700-af-rozmiar-m-CID767-IDdixjT.html

Osprzęt to pełna 11 rzędowa 105'tka w kompakcie, rama aluminiowa i karbonowy widelec, waga ~9kg, cena 3000zł co jeśli to prawda przy przejechanych 50km (-1000zł) jest naprawdę okazją.

Lappiere Sensium 300:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-rower-szosowy-lapierr-sensium-300-nowa-cena-2900-zl-CID767-IDd5uH7.html

Osprzęt to pełna 10 rzędowa Tiagra. (kaseta i łańcuch ultegry, serwisowany u Poręby). Karbonowa rama, widelec, waga ~7,5-8kg, ale muszę to jeszcze potwierdzić. Cena to również okolice 3tys. zł, w tym wypdaku 2900zł.

Za B'Twinem przemawia, że jest to praktycznie nówka i niby lepszy napęd bo 105tka. Znowu za Lapierkiem przemawia karbon i możliwość ewentualnej rozbudowy o lepszą grupę w przyszłości.
Proszę o wszelkie opinie zarówno o pierwszym, czy o drugim rowerze i ewentualne inne propozycje, bądź jaki wybór jest dla was bardziej rozsądny. Rower tak na minimum najbliższe 2 sezony.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Mam pytanie odnośnie wyboru roweru. Po sezonie na tribanie poszukuję czegoś lepszego, bo złapałem zajawkę. Chciałbym kupić albo jakąś w miarę pewną używkę, albo porządny nowy rower. Na oku mam na razie dwa rowerki (szukam w okolicach Krakowa):

Pozdrawiam,

Mariusz

Tu Tiagra i dobry osprzęt:

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-1000-bike-now-852768/aid:852770

mankamentem potrójna korba

@Paulsen

Czy to jest ta sama rama co w  ROSE PRO SL-2000? Jedyna róznica to nieszlifowane spawy?

Tak to ta sama rama, dwie wersje tej samej ramy różnią się: malowaniem i oszlifowanymi spawami (biała) i bardziej ascetycznym wystrojem tj spawy widoczne, anodyzowana (czarna). Rama czarna jest lżejsza. 

Odnośnie rozmiarówki w ROSE - wielkość ramy dobiera się według długości wewnętrznej strony nogi: 

https://www.rosebikes.pl/zawiera/pomoc/wybierz-waciwy-rozmiar/jak-zmierzy/

Ważne by zrobić to dokładnie, bo ramy są wymiarowane co 2 cm. 

W zakładce RAMA są odpowiednie długości wew. strony nogi i ich przełożenie na wielkość ramy.

• 3 tygodnie później...

Ja również się podepnę :) Budżet ten sam i interesujące modele podobne :)

1. B-Twin Ultra 700AF - 4000zł -(SHIMANO 105)

2. Kross Vento 4.0 2016 - 3400zł - (Tiagra)

3. Merida Scultura 300 2016 - 4300zł (Tiagra)

4. Giant Defy 2 Disc 2016 - 3650zł (Tiagra)

Będzie to dla mnie również pierwsza szosa, więc w tej dziedzinie nie mam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o osprzęt. Ciekawie się prezentuje Giant, ale zastanawia mnie wytrzymałośc ramy ze względu na bardzo cienkie rurki tylnego trójkąta. Pod względem wizualnym Merida i B-twin mi się spodobały, jednak  jedynie Ultra 700 jest na 105, a ten pierwszy trochę zbyt drogi porównując go do konkurencji. Jest sens dopłacać do osprzetu klasę wyżej?

Podjadę jeszcze do Krossa i zobaczę Vento, bo to również ciekawa propozycja głównie ze względu na cenę. 

Znacie jeszcze jakieś alternatywy, które są dostępne u nas w kraju? Interesuje mnie ciemna kolorystyka, najlepiej mat :) Wzrost 182cm, noga 84cm.

w magazynie bike board, jest opis wymienionych przez ciebie rowerów, tylko scultury tam zabrakło :), ja niedawno kupiłem rower szosowy, troszkę się żałuję ze nie kupiłem roweru z lepszym framesetem, Tobie radziłbym szukać, właśnie takiego roweru z całym karbonowym widelcem, gdzie rura sterowa również jest z karbonu, ewentualnie poczekać i dozbierać kasy, chodź rower to nie kończące się wydatki :P

Ja również się podepnę :) Budżet ten sam i interesujące modele podobne :)

2. Kross Vento 4.0 2016 - 3400zł - (Tiagra)

4. Giant Defy 2 Disc 2016 - 3650zł (Tiagra)

Gdzie takie dobre ceny są? Bo na oficjalnych stronach, Kross 3 999zł a Giant 4 299zł. Zwłaszcza ten Giant w Twojej cenie wygląda zacnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...