Skocz do zawartości

Pytanie o istote treningu

MariuszKawka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od dłuższego czasu zastanawiam się nad pewną sprawą trenowania.

Mam stary rower mtb przerobiony na szosę (cienkie koła, węższa kierownica itd.) osiągam na nim średnią prędkość  około 25-27 km/h przy utrzymaniu tętna treningowego około 70-75% HRmax. Nie ukrywam, że jeździ się na nim ciężko, ale dzięki oporom jakie sprawia mi każdy element tego roweru jestem w stanie osiągnąć zadawalający poziom tętna. I jest okej trasę 50 km zrobię w dwie godziny i wychodzi fajny trening.

Przymierzam się do zakupu szosy, przypuszczam i załóżmy, że na nowym rowerze będę osiągał zdecydowanie wyższe średnie prędkości np. 30 km/h i więcej, a sądząc po moich doświadczeniach z szosą jeździ się nią niebywale leciutko, praktycznie bez oporów.

I tu moja obawa, że na rowerze szosowym nie będę w stanie osiągnąć zadowalającego poziomu tętna. Że będę musiał wykręcać niebywałe prędkości aby się zmęczyć i jeździć w tętnie.

To to jest trochę bez sensu, lepiej jeździć bliżej i wolniej osiągając ten sam efekt. Chyba, że moje wyobrażenia o szosie są wyolbrzymione.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...