Skocz do zawartości

[rower] Pierwsza szosa

mike1232

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć nowy rower to na Twoim miejscu dołożyłbym 200 zł i kupił to http://www.decathlon.pl/triban-520-id_8322663.html

Jeśli nie, to tak jak kolega wyżej wspomniał na aukcjach internetowych zdarzają się nie raz naprawdę świetne okazje, więc również warto przeglądać.

Gwarantuję, że do 2000 tysięcy kupiłbyś już niezły sprzęt. Aczkolwiek wtedy nie ma możliwości przymiarki tak jak w sklepie, więc ważne żeby celować w swoje rozmiary.

Biorąc pod uwagę, że jest poza sezonem, jest to najlepszy czas na poszukanie czegoś z drugiej ręki. Pierwsze z brzegu ogłoszenie:

http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-bh-na-campagnolo-szosa-kolarka-CID767-IDbJWyh.html#c75b730534

Na pewno będzie lepszy niż "chińszczyzna" z marketu i na zdecydowanie lepszym osprzęcie (w większości Campagnolo). Odpowiedz sobie również na pytanie jak często zamierzasz go używać. Jeśli czysto rekreacyjnie, taki egzemplarz w zupełności wystarczy. Jeśli masz zamiar robić kilkaset kilometrów tygodniowo, trzeba będzie zwiększyć budżet...

Sprawa wygląda tak że ten sezon jeździłem na góralu jakieś 4-5 razy w tygodniu po średnio 40-50 km i chciałem w tym roku zwiększyć długość tras i spróbować szosówki. Myślałem nad tym Tribanem 520. A o tym co sądzicie ? Jeśli używany wchodził by w grę musiał bym go zobaczyć przed zakupem :)

W tym budżecie też szukałbym używki, niedawno sprzedałem półrocznego kellysa ARC za 1700 zł, prawie jak nowy.

Trzeba polować na okazje bo jak coś się pojawi to potrafi szybko zniknąć. Możesz też zapodać pytanie w dziale giełda albo na forum szosa.org

Nie podałeś jaki rozmiar Ciebie interesuje ale tak na szybko znalazłem:

http://allegro.pl/kolarzowka-trek-1-2-alpha-sora-w-carbon-2013r-54-i5885177650.html

http://allegro.pl/rower-szosowy-scott-speedster-50-model-2015-i5896711703.html#thumb/5

http://olx.pl/oferta/kolarzowka-szosowka-kellys-arc-2-9-godny-uwagi-CID767-IDcCfal.html#ad014e96b5

http://olx.pl/oferta/kellys-arc-2-9-szosa-widelec-karbon-CID767-IDcNrjB.html#d51d7af2ae

Wydaje mi się, że trochę przesadzacie z magią kupowania używek. Nie tak łatwo jest znaleźć coś w dobrym stanie, żeby nie trzeba było po 2 tygodniach czegoś wymieniać lub od razu po zakupie serwisować. A np ten Giant Defy 3 za 2300? Za tyle można było na dostać nówkę. Jeśli nie ma możliwości oglądnięcia roweru na żywo to odradzałbym zakup używki.

Wydaje mi się, że trochę przesadzacie z magią kupowania używek. Nie tak łatwo jest szybko znaleźć coś w dobrym stanie, żeby nie trzeba było po 2 tygodniach czegoś wymieniać lub od razu po zakupie serwisować. A np ten Giant Defy 3 za 2300? Za tyle można było na dostać nówkę.

Długo nie szukałem tych rowerów, dałem przykład że można zaleźć coś prawie nowego z minimalnym przebiegiem w okolicach 2000 zł co będzie lepszym wyborem niż rower na microshfcie z decathlonu. Podejrzewam że nic przy nich nie trzeba wymieniać.

Poza tym w rowerach używanych można jeszcze wynegocjować niższą cenę.

Rzuć przykładem gdzie takiego Defy można kupić nowego za 2,3k pln.

Poza tym w rowerach używanych można jeszcze wynegocjować niższą cenę.

Rzuć przykładem gdzie takiego Defy można kupić nowego za 2,3k pln.

Niższą cenę można tez wynegocjować kupując nowke w sklepie, szczegolnie przy wyprzedazach posezonowych i to nie żaden wyczyn, wiec dla mnie to zaden argument. Z wyjatkiem Canyona, Rosa itp sprzedazy wysylkowej.

"Można było kupić" - tak jak napisalem, teraz nie wiem. Sam 2 miesiace temu kupiłem ze swietnym rabatem, wiec nie piszę tego z sufitu. Cena na stronie sklepu internetowego to tez nie cena ostateczna :)

Ale to tylko moja opinia. Kupilem juz kilka rowerow, zaczynalem poszukiwania na uzywkach a ostatecznie kupowalem nowke. Moze pechowo trafialem z ogledzinami uzywek, kto wie ;)

Ja mam pytanie do tych co tak napieprzają na micrshift  co wam się w tym nie podoba? przerzutka działa precyzyjnie a klamkomaanetki sa wygodne i praktycznie niczym nie ustepują shimano. Zastanawiam sie czy osoby które tak nawalają na ten sprzęt chociaż raz miały okazje sie na nim przejachać czy tylko powtarzaj to co inni mówią oraz że są tylko dwie słuszne firmy.

Ja polecam tribana 500, tez bałem się microshiftu a okaząło sie że niczym nie ustępuje sorze w codziennym użytkowaniu a dla mnie nawet praca na dóch manetkach jest przyjemniejsza niż na jednej.

Co ciekawe wczęsniej miałem crosa na deore u tam co chwile grzebałem przy przerzutce aby chodziła idealnie (a tak naprawdę nigdy nie chodziła długo), odkąd mam ten znienwidzony microsh*t nawet nie tykałm ani przedniej ani tylnej przerzutki a machnałem już troche km.

Natomiast słabej jakości jest łańcuch oraz kaseta. Z przodu blaty tez by mozna wymineić i w moim odczuciu to sa najsłabsze elementy nowego tribana 500 

Ja dałem 1200zł i polecam ten rowerek. 

Ja mam pytanie do tych co tak napieprzają na micrshift  co wam się w tym nie podoba?

Miałem okazje testować ten sprzęt i działa to wg mnie gorzej i mniej intuicyjnie niż np Shimano Claris. Ale to tylko moje odczucie. Może autor tematu musiałby się przejechać do decathlona i pokręcić tym rowerkiem (Triban 500) po sklepie i sam się przekona czy mu to pasuje czy nie.

Nie zmienia to faktu że i tak szukałbym lżejszej używki bo ten Triban 500 waży prawie 11kg - trochę dużo jak na szosę.

Pierwsze nie pasuje Ci że sa dwie dźwigienki zamist jednej jak w shimano wstawionej w hamulcu?, powiem Ci że jest to bardzo wygodne wystarczy kwałek sie przyjechać i staje sie to balanalnie proste i intuicyjne. Druga sprawa z Decathlonu to od razu można zawieść rower na regulacje, jak lubie decathlon to serwisu nie polecam i radzę omijać szerokim łukiem.

Pierwsze nie pasuje Ci że sa dwie dźwigienki zamist jednej jak w shimano wstawionej w hamulcu?, powiem Ci że jest to bardzo wygodne wystarczy kwałek sie przyjechać i staje sie to balanalnie proste i intuicyjne. Druga sprawa z Decathlonu to od razu można zawieść rower na regulacje, jak lubie decathlon to serwisu nie polecam i radzę omijać szerokim łukiem.

Wiesz jak ktoś jeździł już na innym rozwiązaniu to potem ciężko się przestawić dlatego mi to nie pasowało. Pewnie jakbym nastukał 1000 km to bym się w końcu przyzwyczaił :)

A jak z wytrzymałością tych manetek? Bo wydawało mi się że są one strasznie delikatne... 

Triabana mam od wakacji , zrobiłem na nim tylko 2500km więc nie za wiele. na razie śladów zużycia brak. Teraz smigam na trenażeże ale nie mam licznika kilometrów bo cisne czas/puls no i na trenażerze to raczej przęłożeń się za wiele nie zmienia. Tak czy siak za 1200 jako nowy rower na którym mozna dłuższy czas pojeździć bez wkładu to polecam. Jednak róznica 900zł jak kupowałem do tribana 520 była zbyt duża. 

Również zastanawiam się nad zakupem pierwszej swojej szosy i planuje zakup najtańszego tribana. Można w nim wymienić osprzęt z tego Microsifta na coś Shimano? Jestem całkowitym laikiem technicznym stąd moje pytanie.

Można wymienić ale czy to się opłaca? Moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej pojeździć i potem ewentualnie sprzedać i kupić coś lepszego...

Albo od razu kupić coś lepszego :) 

Moim zdaniem nie ma sensu , zresztą jak pisałem złego slowa nie moge powiedzieć na ms. Kup pojeździj zobaczysz czego Ci potrzeba i co ci nie odpowiada. Moim zdnaiem najsłabszy w Tribanie jest napęd łańcuch, korba, kaseta i to sobie zmienia na shimanowskie a przerzutek czy klamkonaetek nie będe nawet tykał. Co najwyżej korbe bym sobie wsadził z dwoma blatami ale nie wiem czy ta przerzutka od Microshiftu ma taka opcje. A i napęd w triabnie jest nodajże firmy sunrace,i jest trochę głośny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...