gnomon69 Napisano 2 Stycznia 2016 Napisano 2 Stycznia 2016 Witam jestem na etapie kupna mojej pierwszej ramy amortyzowanej. Troszkę się naoglądałem i poczytałem. Całe życie jeździłem na ramie 16'' i przód 150-170 mm głownie fr i enduro ale tez chętnie w mtb. W skrócie jeździłem gdzie się dało. Rama 16 '' i przód 170 to dla mnie uniwersal w każdy teren. Podepchac można zawsze rower. Mam 172 cm wzrostu oraz 56 kg wagi. Nie wiem co za bardzo szukać celowałem na początku w kone stinky która bardzo mi sie podoba, treka 77 a kończąc na dziku Muddy Fox Descent. Jakieś doświadczenia co można kupić do budżetu 1000 zł z damperem. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc.
tobo Napisano 2 Stycznia 2016 Napisano 2 Stycznia 2016 Przy takim budżecie to musisz być pewien na 101 procent że oferowany towar jest znośnej jakości. Oprócz dosyć łatwo ocenialnych niedoborów wizualnych pozostaje kwestia stanu łożysk (a tych bywa 2-10 sztuk) i dampera, którego pracę można zweryfikować praktycznie tylko w praktyce i na słuch.
gnomon69 Napisano 2 Stycznia 2016 Autor Napisano 2 Stycznia 2016 Dlatego szukam coś w dobrym stanie technicznym oraz w starszym roczniku.
Mod Team sznib Napisano 3 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2016 Szukaj klasyków, czyli Reigna od Gianta lub Pitcha/Enduro od Speca. Obecnie posucha, ale jakbyś naciągną budżet do tych 1500pln były by większe szanse wyrwać coś fajnego. Np. jest teraz na OLXie ReignX za 1400pln.
Galvatron Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Do ceny używanej ramy zawsze trzeba doliczyć koszt serwisu amortyzatora (ok. 200-400 zł), bo nigdy nie wiadomo jak poprzedni właściciel dbał o sprzęt.
Mod Team sznib Napisano 3 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2016 Damper jest do ogarnięcia za 100pln z wliczonymi wysyłkami. No i nie zawsze jest konieczność serwisu, ja jak sprzedawałem swoją ramę na jesieni to damper chodził idealnie.
gnomon69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Napisano 4 Stycznia 2016 Witam znalazłem Dartmoor wish 2012 od gościa z 170 cm wzrostu ma górną rurę w kroku wiec rozmiar ok m-ki. Bez dampera za 800 zł. Damper dopasuje pod siebie. Co po tym sądzicie ramka da radę z przodu z 150 mm F1. Na damperek zdaję sie na kolegę Józka mrmorty- iego z forum.
Mod Team sznib Napisano 4 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2016 Fajna ramka, ale pamiętać należy ze to jednozawias i nie będzie zawieszenie tak ładnie pracować jak w systemach czterozawiasowych czy tych z wirtualnym punktem obrotu. Doliczając koszt dampera i tulejek powinno wyjść tak1200-1300plnów najtaniej.
gnomon69 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Napisano 4 Stycznia 2016 Sprzedający twierdzi ze łożyska były wymienione 3 miesiące temu. Zobaczę jak sie będzie na tym jeździć. Prosty full z przeznaczeniem do fr.
gnomon69 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Niestety wish mi nie wypalił. Szukam dalej ramki. Byle nie miała sztywnej osi na tylne koło. Niestety wish mi nie wypalił. Szukam dalej ramki. Byle nie miała sztywnej osi na tylne koło.
Bejker Napisano 5 Stycznia 2016 Napisano 5 Stycznia 2016 Ja bym szukal big hita prosta rama, nie najgorzej pracująca. Ew. Kona stinky. Obie te ramy mozna dosc tanio dorwac. To co zostanie przeznaczasz n serwis zawieszenia.
Mod Team sznib Napisano 5 Stycznia 2016 Mod Team Napisano 5 Stycznia 2016 Może ten Marin: http://allegro.pl/marin-quake-i5899500022.html ? Sprzedający buja się już z tą ramą kilka miesięcy, więc można by coś ponegocjować. Idzie na tej ramce złożyć b. fajny rower.
gnomon69 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Napisano 5 Stycznia 2016 Marin za bardzo masywny. Chcę coś o Delikatniejszej budowie. Ten dart był właśnie taki i rocznikowo młody.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.