Skocz do zawartości

[Piasta] Szukam piasty V-Brake 36H

cervandes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

W 2008 roku kupiłem nowego Gianta, śmigam na nim do dziś. Oczywiście regularny serwis, łańcuchy dwa w roku zajeżdżam, kasetę zmieniam co rok. Czasem linki, pancerze... No i serwisuję piasty - umiejętności mam, narzędzia i warunki też. Żyć nie umierać.

W lipcu 2015 roku padła mi bieżnia tylnego koła, tak zwana miska bębenka. Jako że się kupić nie dało samej miski zakupiłem w sklepie oryginalny, cały bębenek. Poskładałem, i jazda. Od lipca zrobiłem 2500km. Wczoraj zacząłem rozbierać maszynę i przygotowywać ją na nowy rok - dziś zabrałem się za tylną piastę.

I w tym miejscu zagadka: który zestaw ma 5 miesięcy a który 7 lat?

93303131208542174821_thumb.jpg

72460175526733191368_thumb.jpg

Tak, lewy set to ten, który padł po kilku latach, oryginalny. Prawy był oryginalnie nasmarowany, poskładany. Założyłem i jazda, tym samym sprzętem co zawsze, tymi samymi i w takich samych warunkach jak zawsze.

I tu przechodzimy do zasadniczego pytania: mam dość walki z tą piastą, kolejny kłopot, bo konusy po 20pln sztuka też już nie wyglądają tak jak powinny. Szprych mam 36, hamulce V-Brake i nie mam mocowania na ramie pod tarcze więc upgrade odpada. Muszę zmienić piastę, zapleść koło.

Jaką piastę wybrać?

Pozdrowienia i kilometrów w nowym roku!

Napisano

Nie mam budżetu. Z jednej strony wydać 500pln to nie problem ale z drugiej planuję w przyszłym roku zmienić rower. Wolałbym więc po prostu rozwiązanie, które pozwoli mi przelecieć jeszcze kilka tysięcy w tym roku.

Rozważam obecnie sh*tmano RM70, do dostania za 60pln. Ewentualnie Novatec 802SB na dwóch maszynówkach, ale nie wiem czy potrzebne mi one do szczęścia. Bo ja to taki nietypowy rider jestem, walę na 2.25" oponach góralem kilka tysięcy rocznie po... asfalcie. Raz na jakiś czas zjadę do jakiegoś lasu czy innej gruntowej drogi, taplać w błocie się nie mam zamiaru.

Napisano

Nie zapominaj o tym że zmiana piasty może spowodować konieczność zakupu nowych szprych więc koszty rosną... piasta, szprychy, zapłatanie koła... może rzeczywiście poszukać jakiegoś koła w całości na allegro, za 200 zł kupisz już coś rozsądnego tym bardziej że to jak piszesz rozwiązania tymczasowe.

Napisano

Zajrzyj do działu Sprzedam, albo daj ogłoszenie w Kupię. Może u kogoś się wala jakieś zbędne stare koło i poratuje, a jak nie to jest Alledrogo i OLX.

A jak koniecznie sama piasta, to może być przecież i pod tarczę, choć szukanie akurat 36h do takiego zastosowania to absurd, tyle że już masz taką obręcz...

Napisano

Dobra, odpuszczamy zaplatanie koła i zmianę piasty. Zrobiłem rekonesans i wpadły mi trzy ogłoszenia w oko - proszę o poradę.

Żebyście wiedzieli czego szukam - zastępstwa dla fabrycznych kółek Gianta z V-Brake pod kasetę 8. Moje mają najechane 22 tysiące i jedną wymianę konusów + jedną wymianę bębenka. Po tych 22.000km obręcz jest w idealnym stanie, żadnego śladu obicia, uderzenia, pęknięcia - poza ryskami i brudem nie widać na niej żadnego zużycia - wnioskuję więc, że sprzętu nie katuję jak niektórzy łamacze obręczy. Nawet nie miałem okazji i przyjemności ich oddawać do poprawek na centrownicę - są idealnie równe! Zważyłem je też, z zaciskaczami mam wagę 2500g i priorytetem jest dla mnie nie kupować kół gorszych niż te które mam.

Ważę 85kg max, śmigam 4000-5000km rocznie, nie topię się w błocie i używam bardzo baloniastych opon które zapewne wybaczają niedoskonałości naszych dróg. Nowe koła nie mogą być cięższe ani słabsze od starych, które wyglądają tak:

58739041558170043556.jpg

59752272548175451324.jpg

mamy więc niekapslowane obręcze, jakieś zwykłe szprychy, niezidentyfikowaną obręcz 559x19 "double wall" o wymiarach 16,8 w środku, 25mm na zewnątrz, wysokość stożka 21mm.

Aukcje, które mnie interesują to:

1. http://allegro.pl/kpl-26-lozyska-rodi-air-novatec-wyprzedaz-30-i5900810284.html

najtańsze, ale takie same wagowo, nie wiem jak z jakością obręczy, przyznaję, że białe mi się bardzo podobają. Dostałem rabat na koszty przesyłki, czyli łączny koszt 239pln

2. http://allegro.pl/mocne-kola-26-rodi-scorpion-novatec-8-9-10rz-bk-i5231002775.html

droższe, ale czy lepsze? Na pewno lżejsze. Rabatu nie ma, koszt łączny 295pln

3. http://allegro.pl/kola-26-alexrims-dh19-novatec-751-802-8-9-10s-cz-i5149310713.html

tutaj popularne alexrimsy DH19 - ok, bardzo modna obręcz, ale prawie stówę droższe od drugiej opcji - czy mi takie koła są potrzebne do szczęścia?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...