Skocz do zawartości

[unibike expedition] czy to dobry wybór?

Lemur2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam i pozdrawiam wszystkich jako nowy użytkownik. 

Chciałbym poradzić się na (domyślam sie) oklepany temat a więc... Co Pan/Pani powie o tym rowerze ? 

rower o który się rozchodzi to 

UNIBIKE EXPEDITION GTS cena 2749 zł za model 2015 model 2016 (w którym nie będzie zmian od strony technicznej) ma kosztować 2849 zł. PODOBNO 

całe życie dotąd jeździłem na najtańszych rowerach do 1000 zł, stalowe, na najniższej grupie shimano. Nigdy nic nie pękło nie zerwała się wszystkie szprychy całe  ale zawsze bałem się jechać bardzo daleko a wyprawy na dystanse do 200 km w jedną stronę już mnie trochę znudziły i na ten rok planuje dojechać nad polskie morze i jak dam radę to do Norwegii. 

Dużo czytałem o tym modelu dużo osób podrozojacych na rowerach baaaardzo daleko polecały go z paroma zastrzeżeniami 

ALE... ale we wszystkich sklepach bynajmniej Lublinie (sklepy promujące GIANT KROSS AUTHOR itd) polecają inne modele z reguły cross z opcją + bagażnik itd i bedzie cross/trekk odradzają UNIBIKE polecają modele swoich flagowych firm z reguły 500 zł tańsze WIĘC generalnie mam już kłopot bo wybór ogromny a ten expedition zwyczajnie przypadł mi do gustu estetycznie  nie chce tylko płacić prawie 3000 zł za coś co być może nie jest warte tej ceny a przyznam że budżet mam średni i raczej 2500 zł to i tak już dużo.

Fajnie by było przeczytać jakieś "recenzje" tego modelu :)

Napisano

Ha! Kolego borykam sie z identycznym problemem( bratnia dusza?:-)) rowniez poszedłem do sklepu po rower trekkingowy a wyszedłem nie wiedząc nic( jestem z Wrocławia) rowniez mi polecają Crossa + bagażnik, błotnik itp.

Może razem dojdziemy do jakiegoś consensusu

To co ja juz zebrałem to:

- do sklepu poszedłem z myślą o

http://allegro.pl/luxusowa-koga-f3-2-0-s-2014-xl-jak-mercedes-unikat-i5830369115.html

Albo

http://allegro.pl/koga-lightspeed-igla-stan-rower-2014-i5881132508.html

Poszedłem do sklepu gdzie kolega załatwił mi zniżkę i wyszedłem z myślą o:

- za około 3k. Moge mieć nowy rower z gwarancja Trek 8.4 ds 2016 z bagażnikiem i błotnikami

http://www.dobrerowery.com/trek84ds-p-14477.html

- potem polecono mi Rometa- lepszy osprzęt/ gorsza rama ale tańszy

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5874514920.html

I co zrobić? Nie wiem

Napisano

szczerze to te propozycje które zaserwowales nie przypadają mi do gustu :/ jak je widzę to ciągnie mnie do tego ecpedition wiele lat gwarancji na rame itp

PLUS ostatnio czytałem o Marcinie Gienieczko który zdobywał Amerykę południowa w tym 700 km przejechał na rowerze właśnie marki UNIBIKE ZETHOS RAMA taka sama :) więc to mi daje do myślenia

Napisano

szkoda tylko że wpuchają tam hamulce tarczowe :/ a to bardzo zbędny detal który w dalekich dystansach 1000-3000km w jedną stronę sprawia tylko problemy

Napisano

szkoda tylko że wpuchają tam hamulce tarczowe :/ a to bardzo zbędny detal który w dalekich dystansach 1000-3000km w jedną stronę sprawia tylko problemy

tutaj akurat się nie zgadzam :) ja nigdy więcej nie kupię rower z innymi hamulcami niż tarczowe ;) klika tys kilometrów przejechanych i żadnych problemów a hamują bardzo dobrze.

Temat na forum poruszamy już tyle razy ze jest co czytać ;)

Napisano

Jakie problemy?

Napisano

Co do TARCZY to mija opinia

nie będę się tu rozpisywał tym bardziej że temat o czym innym a jak ktoś dodał już tyle o tym tu było

nigdy nie polecę a wręcz odradza temat hamulców tarczowych w rowerze ekspedycyjnym (nie to samo co trekking )

ludzie którzy mają za sobą Amerykę Północna Afrykę i Islandię zrozumieją :)

pomocy żadnej nie dostałem jeśli chodzi o temat wpisu ale i tak za późno bo już w domu model z2015 roku jest (expedition )

na razie zapowiada się bardzo dobrze :)

Napisano

2200 zł

Lublin

po wielu e-maila ch z podróżnikami dotarłem do wniosku że kupując za cenę sugerowana przez firmę place duuuużą marzę za naklejkę ALE jest to dobry materiał by w przyszłości ulepszać tą rame i jest to na pewno rower który spełnia wiele oczekiwań jeśli chodzi o dalekie wyprawy

więc jeśli uda się go znaleźć w promocji brać nie gadać :D

na allegro używany w idelanym stanie z 2013 roku jest za 1600 zł ja kupiłem nowy bo wolę mieć ten magiczny papierek zwany gwarancja niech chociaż przez te dwa lata a podobno można za darmo można rozszerzyć o kolejne 3 będzie iluzja że w razie co naprawia :D

Napisano

Kupiłeś, więc sprawa zamknięta ale... pocieszę się.

Ja ujeżdżam Unibike Expedition i mogę polecić. Bardzo solidny rower. Rama budzi moje pełne zaufanie. Ma wzmocnione mocowania i nigdy nie zdradziła zachowań wskazujących na brak sztywności. Mój ma już swoje lata i przebieg, nie wygląda też tak bajerancko jak obecne... ale nie zawodzi. Teraz powoli nadchodzi czas wymiany podzespołów. Tyle, że to już wiele lat i wiele z siebie żelastwo dało. Generalnie to tak długo jak rama będzie trzymać standardy wydumane przez producentów głównie średnic sztyc i mocowań różnych badziewi  to nie widzę żadnej potrzeby zmian.

Dobrze kupiłeś. Dobry POLSKI rower a to też się liczy. Bagażnik masz przystosowany do Crosso :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...