Skocz do zawartości

[ładowarka] niewyczerpalne źródło prądu za 550 zł? !

Lemur2016

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma już jakieś doświadczenie z Busch & Muller E Werk Adapter do zasilania urządzeń elektronicznych

jeśli mamy dynamo w piascie to właściwie możemy zapomnieć o power bankach bateriach itp bynajmniej tak twierdzi producent ...

wszystko spoko tylko ta cena? !?!?! podróbka tego bajeru kosztuje na allegro ponad 100 zł

jestem ciekawy czy wie ktoś co tam włożyli do środka że chcą za to aż tyle kasy ? bo średniej klasy smartfona można dostać za takie pieniądze

pozdrawiam

Co włożyli to nie wiem ale kiedyś wygrzebałem temat gdzie chłopaki pokazywali schematy własnej konstrukcji stabilizatorów na dyanamo. Ostatnio też oglądałem przednią lampkę 50 lux B&M i 70 LUX Axa z wyjściem USB do ładowania. Ceny tych lampek od 680 do 250 zł. Lampki ładują kiedy oświetlenie nie jest używane przy szybkości 15 do 30 km/h. To też ciekawe rozwiązanie. Może nawet bym się skusił ale jesienią kupiłem nową AXA na dynamo 30 lux i mi teraz szkoda jej.

Przykładowe lampki z dwóch stron cennika takiego sprzętu

B&M

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-lumotec-iq2-luxos-u-led-czarna-busch-muller,143793.html

AXA

http://archiwum.allegro.pl/oferta/lampa-axa-luxx-70-plus-steady-auto-usb-fv-krakow-i5245044283.html

Odnośnie Luxosa, to jak dla mnie kiepsko ładuje. Zrobiłem sobie kiedyś jazdę testową i słabo to wyszło, bo przez kilka godzin jazdy telefon tylko o jeden poziom stanu baterii się podładował.

Jak ktoś chce, to niech kombinuje ze swoimi konstrukcjami i jeszcze pobawi się w wyciągnięcie większej mocy z dynama, żeby z jakimś sensownym prądem ładować.

I co oznacza "niewyczerpalne" Jak najbardziej wyczerpalne - jak przestaniesz jechac i wyczerpiesz ogniwa to będziesz miał THE END a nie perpetuum mobile :D

Widzę, że wszyscy wstali w dobrych humorach :)

Odnośnie Luxosa, to jak dla mnie kiepsko ładuje. Zrobiłem sobie kiedyś jazdę testową i słabo to wyszło, bo przez kilka godzin jazdy telefon tylko o jeden poziom stanu baterii się podładował.

Jak ktoś chce, to niech kombinuje ze swoimi konstrukcjami i jeszcze pobawi się w wyciągnięcie większej mocy z dynama, żeby z jakimś sensownym prądem ładować.

Ciekawa opinia. Jak do tej pory nie widziałem właśnie recenzji kogoś, kto użytkuje ustrojstwo. Ma to sens tylko wtedy jeżeli jesteśy w stanie "Ładować". Samo podtrzymanie życia to trochę mało. Szkoda kasy jeżeli tak.

Generalnie to w teorii nie wygląda to skomplikowanie. Jakiś mostek prostowniczy triak 5V ograniczający napięcie i kondensator na stabilizację. Wydajność 1000mA - 15000mA z 3W, które mają dynama w piaście to rzeczywiście szału nie ma ale pewnie z 1000mA da się uzyskać.

Tak w ogóle to autor tematu nie napisał, co on chce tym urządzeniem ładować. Ta uniwersalna przetwornica - pominąwszy cenę - jest dobra, gdy potrzebujemy zróżnicowanych napięc i natężeń prądu dla różnych urządzeń.

Tylko że: 99% osprzętu elektronicznego w stylu smartfony i GPS ma ładowanie przez USB. W takim wypadku to co podał sedymen wystarczy w zupełności, aczkolwiek nie wiem - nie doczytałem - jakie parametry ładowania ma to gniazdo USB w lampce. USB "tradycyjne" czyli 1.1 i 2.0 podaje 500mA, USB 3.0 900mA (dedykowane charging porty 3.0 dają do 1.5A( a USB 3.1 od 1.5 do 3A w trybie do ładowania np smartfonów ładowarki lub porty "charging USB" z reguły mają 1A.

Tutaj podejrzewam, że mamy porty zgodne ze specyfikacją USB 2.0 a więc 0,5A. Do powolnego ładowania smartfona (w zalezności od jego wykorzystania) wystarczy...bardzo powolnego ładowania a raczej utrzymania...

Czy ktoś ma już jakieś doświadczenie z Busch & Muller E Werk Adapter do zasilania urządzeń elektronicznych

jeśli mamy dynamo w piascie to właściwie możemy zapomnieć o power bankach bateriach itp bynajmniej tak twierdzi producent ...

wszystko spoko tylko ta cena? !?!?! podróbka tego bajeru kosztuje na allegro ponad 100 zł

jestem ciekawy czy wie ktoś co tam włożyli do środka że chcą za to aż tyle kasy ? bo średniej klasy smartfona można dostać za takie pieniądze

pozdrawiam

W necie mozna znaleźc m.in. http://www.peterwhitecycles.com/ewerk.asp, gdzie jest link do instrukcji http://www.peterwhitecycles.com/Downloads/E-WERK-Manual.pdf. Czytajac tę instrukcje natrafiłem na

Other power sources (e.g. E-Bike/car):The E-WERK (input) can also take continuous current up to 50 V.   Therefore, you can alsouse E-Bike batteries or car cigarette lighters(12 V) as power sources"

Myślałem , ze opis tego "cuda" na http://rowertour.com/busch-muller-e-werk-adapter-do-zasilania-urzadzen-elektronicznych.html "Jako źródło prądu może być wykorzystana bateria roweru elektrycznego (do 50V) lub zapalniczka samochodowa (12V)" to złe tłumaczenie, ale ja widać dosłowne". Ale co z tego, że autor oryginału pisze bzdury? Ktoś tlumaczący instrukcję na polski powinien zadbać tez o poprawność techniczną tekstu.
Co do samego urzadzenia...ściema i wyciąganie kasy od naiwnych. Kumpel kupił na Allegro za kilkadziesiąt zł adapter dynamo-USB i jest zadowolony, bo w trasie ładował sobie i telefon i GPS. Co do "podręcznego akumulatora" Jest bardzo duży wybór powerbanków, można za kilkadziesiąt zł kupić i pojemny i dobry.
reasumując - szkoda wyrzucać pieniądze na kosmicznie drogi bajer dla naiwnych.

Ciekawa opinia. Jak do tej pory nie widziałem właśnie recenzji kogoś, kto użytkuje ustrojstwo. Ma to sens tylko wtedy jeżeli jesteśy w stanie "Ładować". Samo podtrzymanie życia to trochę mało. Szkoda kasy jeżeli tak.

Tak uzupełniająco, telefon to był Samsung Solid, który normalnie ładuje się >2h z ładowarki 0,7A.

Czy się ładował cały czas nie wiem, bo miałem go w kieszeni. Niestety ciągle nie mogę znaleźć odpowiedniego kabla, żeby mi wszedł w futerał na kierownicy. Wtedy miałbym pogląd cały czas jak się ładuje.

Tutaj podejrzewam, że mamy porty zgodne ze specyfikacją USB 2.0 a więc 0,5A.

Tak ta lampa daje 0,5A jak się odpowiednio szybko jedzie. Na postoju teoretycznie 0,1A z podtrzymania akumulatorowego, ale przy tak małym prądzie to telefon nawet nie próbuje ładować.

Przy własnej konstrukcji można z dynama wyciągnąć więcej i spokojnie dać na wyjściu 5V i 1A (zwiększenie napięcia z dynama do 12V przy zachowaniu 0,5A).

bajer to to na pewno jest ALE miałem okazję używać go wczoraj :) i jest to super bajer

właściwie to zwykle gniazdko rowerowe :D oczywiście grzejnika nie podłączenia ale mój samsung s6 edge lądował się godzinę z 30% do 100% z włączona nawigacja Google która je akumulator jak nie wiem

na pewno cena tej zabawki jest mocno przesadzona :( ja na szczęście załatwiam sobie trochę taniej coś koło 300 zł

ale sprawdza się jako jak mówiłem źródło niewyczerpalnego prądu, bez problemu naśladuje telefon utrzyma przy życiu GPS czy tablet

SZKODA ŻE TAK DROGIE

ale myślę że z czasem zacznie taniec

a co do power bank. ..bezsensowne rozwiązanie dla sakwiarza bo gdzie na odludziu to coś naładować już nie wspominając że ładuje się to strasznie długo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...