takiowaki Napisano 1 Stycznia 2016 Napisano 1 Stycznia 2016 Dzień dobry jestem żółtodziobem i mało znam się na rowerach (jeśli to zły dział proszę o przeniesienie) Mam identyczny rower jak na tej aukcji http://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-mtb-felt-q520-roz-15-5-alivio-25-i3584348933.html Zależy mi na jakimś serwisie gdzie pracują fachowcy. Nie ludzie którzy każą sobie zapłacić a nic nie zrobią. Kiedyś oddałem do naprawy rower i właściwie nic nie zrobili koło jak było nie wycentrowane tak jest, hamulce nie działają jak powinny, przerzutka przednia ma problem z 3 biegiem i przekrzywiła mi się jak zjeżdżałem po małych schodkach (brat mi próbował naprawić ale jeszcze bardziej chyba popsuł) rower kupiłem na ul. 7 kamienic (nie ma już tego sklepu), złapałem gumę to oddałem właśnie tam rower, to Pan który naprawiał rozwiercił mi felgi żeby zmieścił się wentyl samochodowy. No cóż nie mam szczęścia do fachowców. Kiedyś dawno temu miałem też debilny pomysł żeby pojechać nim do szkoły (nie powiem jak to się skończyło) Chciałbym sprawdzić czy widelec jest dobry czy ma prostą rurę sterową, jeśli tak to czy da się to jakoś naprawić. Przerzutka przednia: chce żeby ładnie wchodziły biegi, czy da się to jakoś naprawić/dostroić, naciągnąć linkę. Tak myślę że znając model przerzutki powinno się wiedzieć jak ją dostroić. Hamulce też jakoś dostroić, naciągnąć linkę żeby dobrze hamowały ale wydaje mi się, że klocki są już starte Na koniec chciałbym wycentrować przednie koło, tak żeby było proste, na internecie widziałem że są maszyny do centrowania kół rowerowych. Dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto mi doradzi który serwis jest profesjonalny, albo jak wybrać, na co zwrócić uwagę przy wyborze dobrego serwisu.
ezios Napisano 1 Stycznia 2016 Napisano 1 Stycznia 2016 Ja odpowiem ogólnie. Rower jest do jeżdżenia więc nie wiem skąd pomysł że jazda do szkoły jest debila. A że coś się stało to inna sprawa, może nie mądre było to co zrobiłeś. 1. Jeżeli widelec jest prosty to nie ma co naprawiać. A czy jest uszkodzony to powinno być widoczne na oko. A rurę sterową zdiagnozujesz kręcąc kierownicą i poruszając nią we wszystkie możliwe płaszczyzny, jeżeli będą objawy że się zacina, ciężej chodzi lub są jakieś luzy to trzeba się zainteresować i rozkręcić. 2. W pierwszej kolejności prawidłowa regulacja przerzutek i sprawdzenie ich stanu. 3. Hamulce też wyreguluj sam, jest to nawet dla laika prosta procedura. Klocek powinien fabrycznie posiadać nacięcia w poprzek jeżeli są całkowicie gładkie lub minimalny rower to czas na wymianę. W najgorszym wypadku będzie widać metal który zniszczy ci obręcz. 4. Jeżeli masz problemy z pierwszymi 3 pytaniami i je zadajesz to są duże szanse że sobie nie poradzisz i zmarnujesz pieniądze. Poczytaj forum i przyklejone tematy a wiele ci się wyjaśni.
takiowaki Napisano 1 Stycznia 2016 Autor Napisano 1 Stycznia 2016 Wiem rower jest do jeżdżenia ale wyprawa rowerem do szkoły była złym pomysłem, powyrywane linki od hamulców, przerzutek, poprzebijane dętki, no cóż dobrze, że kół nie schowali bo są odpinane co do widelca to właściwie tak tylko napisałem, właściwie to mi nie przeszkadza w niczym ale fajnie byłoby wiedzieć czy z nim wszystko w porządku przerzutki to coś na czym mi najbardziej zależy i byłbym happy gdyby wchodziły łatwo wszystkie trzy przednie drugą rzeczą która mi przeszkadza to wycentrowanie koła przedniego nie jest jakoś bardzo krzywe ale jednak jest, i chciałbym oddać gdzieś gdzie mają do tego maszynę, nie mam zamiaru żeby mi to naprawiali młotkiem ani po tym skakali. hamulce aż tak bardzo mi nie przeszkadzają ale podobnie jak w przypadku widelca chciałbym wiedzieć czy z nimi wszystko w porządku, bo nie hamują jak dawniej, jeśli mógłbyś podrzucić jakiś link z youtube jak je wyregulować itp. byłbym bardzo wdzięczny. Klocki na pewno nie trą o metal myślę że bym to zauważył. No cóż ja tylko chcę żeby rower był w 100% sprawny, żeby był jak nowy. Niestety ja mam dwie lewe ręce i nie mam odwagi żeby rozkręcać/skręcać rower. Nawet dętki rzadko zmieniam, sklep miałem po drodze i chyba za 14 złotych robili mi to w sklepie. Jednak chciałbym oddać rower gdzieś gdzie się znają, nawet jak ktoś nie jest z mojego miasta to proszę mi powiedzieć czym się charakteryzują dobre serwisy jak poznać, może jest jakaś sieć dobrych sklepów w polsce.
Marcin9 Napisano 1 Stycznia 2016 Napisano 1 Stycznia 2016 wyprawa rowerem do szkoły była złym pomysłem, powyrywane linki od hamulców, przerzutek, poprzebijane dętki, no cóż dobrze, że kół nie schowali bo są odpinane Gdzie ty mieszkasz? W afryce czy gdzie? Osoby odpowiedzialne za uszkodzenia poniosły konsekwencje? Daj zdjęcia uszkodzonych części. Większość napraw spokojnie dasz radę zrobić sam. A płacenie za wymianę dętki to głupota i marnowanie kasy. Co zrobisz jeśli do serwisu będziesz miał daleko i nikt po Ciebie i będzie mógł przyjechać? przerzutki to coś na czym mi najbardziej zależy i byłbym happy gdyby wchodziły łatwo wszystkie trzy przednie drugą rzeczą która mi przeszkadza to wycentrowanie koła przedniego nie jest jakoś bardzo krzywe ale jednak jest, i chciałbym oddać gdzieś gdzie mają do tego maszynę, nie mam zamiaru żeby mi to naprawiali młotkiem ani po tym skakali. Każdy dobry serwis ma centrowiec ale i tak ważniejsza jest osoba która będzie to robić. Więc nawet o naprawi młotkiem nie może być mowy hamulce aż tak bardzo mi nie przeszkadzają ale podobnie jak w przypadku widelca chciałbym wiedzieć czy z nimi wszystko w porządku, bo nie hamują jak dawniej, jeśli mógłbyś podrzucić jakiś link z youtube jak je wyregulować itp. byłbym bardzo wdzięczny. Klocki na pewno nie trą o metal myślę że bym to zauważył. Daj zdjęcie kloców, http://blog2kolka.pl/2011/10/04/regulacja-tarczowek-mechanicznych/
kuku83 Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Cześć Nie będę się już odnosił do Twojego pierwszego postu i odpowiedniego zachowania po tym co zrobiono Ci z Twoim rowerem pod szkołą, taka sytuacja może spotkać każdego i wszędzie, ale myślę, jak już koledzy wspomnieli, najważniejsze jest zgłoszenie takich sytuacji, aby sprawcy ponieśli konsekwencje i nie myśleli, że są bezkarni, tym bardziej, że cały incydent miał miejsce pod szkołą. Dobra, do tematu, jestem z Częstochowy i jeśli chodzi o polecenie serwisu rowerowego, z własnego doświadczenia mogę polecić: "Dobre Sklepy Rowerowe" koło Filharmonii. Robili mi tam przegląd roweru i nie mogę narzekać, usterki które miałem do naprawienia naprawili, miałem jeszcze problem z hamulcami tarczowymi, głównie chodziło o odpowietrzenie i dolanie płynu, też zrobili na miejscu i dobrze, więc myślę, że wywiązali się ze swojego zadania, nie mam na co narzekać i jestem zadowolony. Drugi sklep rowerowy: "BikeMania" na Wolności 54/60 Pracuje tam kolega Adam, który zna się na rzeczy przez to, w sezonie na przegląd rowerowy musisz czekać ok 2 tyg. ma dużo klientów, ale robi dobrze, dokładnie, przy tym wszystko wytłumaczy, też znam go z autopsji i mogę szczerze polecić, póki co jeszcze sezon się nie zaczął, więc możesz Spróbować i u niego. Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.