Skocz do zawartości

[8 500] XC/maraton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mówienie, że Fox działa lepiej niż jaka kolwiek Reba jest słabe, śmieszne i bez sensu.

Podawanie rabatów jakie się dostało jest kreceniem bata na siebie i na sprzedawcę a do tego nie wiele mówi. Przykładowo Giant sprzedaje na znacznie nizszych marżach niż Trek które ma obecnie chyba najwyższe w PL.

Podawane wagi przez Canyona są moim zdaniem nie realne. Czy to Giant, Trek czy inna marka z góry na takim samym osprzęcie jest grubo ponad 1kg różnicy. Na samej ramie nie możliwe.

Porównywanie Speca do Canyona jest bez sensu. Nigdy i żaden model Speca nie wygra takiego porównania. Ale.to na jaki poziom Spec wyprowadził 29er też moim zdaniem nie da się porównać. W większym kole jest Spec i długo, długo nic.

Co do wygladu XTC 1.5 z rana wstawię real foto bo wyglada znacznie lepiej niż w katalogu.

Specialized Stumpjumper HT Marathon Carbon 29 sil

http://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-Stumpjumper-HT-Marathon-Carbon-29-sil/24872

tylko 20k (z 25k) z niby nic nie warta kashima terralogic, oczywiscie reszta tez inna niz w tym specu za 9k, ale bez przesady.

reby widzimy w najtanszych modelach, a ze najtansze karbonowe spece to pulap 10k, a np canyony to 5k to juz co innego.

a jakby specialized nie byl wystarczajaco drogi to wymyslili s-works i rowerki po 30-50k . oczywiscie na pewno warte swojej ceny.

Napisano

Zaraz mnie trafi szlak. Chłopie to bez przesady to właśnie jest X0. Sama zmieniarka kosztuje z prawie 3x tyle co XT. Za myk myka tez nie liczą mało. MT6 też nie mało kosztują, ..... Reba to topowy wideł RS'a i nie wsadzają dla tego, że jest tani i ujowy tylko jest najlepszy do zastosowania w rowerach za te powiedzmy 8-10K. Potem wchodzi w sumie lżejsza Reba czyli ścigacki Sid w różnych wersjach jak z brainem u Speca. Zwyczajnie to już taki poziom cenowy, wylajtowania sprzętu, że Reba nie jest "papu". Można się spierać co lepsze czy Reba/Sid czy Fox ale potencjalna przewaga tego drugiego nie ma ani takiego odzwierciedlenia w cenie jak i użytkowaniu. Kurna zafiksowałeś się na tej kashimie terralogic jak by co najmniej bez tego nie dało się jeżdzić. 

Napisano

Że w Specu płaci się za markę wiadomo od dawna i nic w tym dziwnego - raz że duża marka wymaga dużych nakładów na utrzymanie wartości, dwa że mając dużą markę można żądać więcej za mniej, a ludzie i tak kupią.  Nosz to marka przecież panie Stasiu ...

Co nie znaczy, że nie warto brać Speca.  Warto, tylko trzeba wiedzieć co się chce i czy przypasuje, tudzież poszukać okazji. Mnie np. nie przekonuje 80 mm na widle, a generalnie pomysł przypasowania 29 do 170 cm.

Natomiast co do amortyzacji, dawno wyrosłem z bajki pt. "Fox najlepszy jest i wuj".  Nie jest, stwierdzone empirycznie, i nie pomoże tu hasło Terralogic czy inny wodotrysk.  Według mojej filozofii amor ma się nie nazywać, ale działać, być prosty w obsłudze i nie wkurzać częstymi przeglądami tudzież kosztami tychże.  Miło by było przy okazji żeby był sztywny i się nie zapadał, aczkolwiek przy 60 kg te kwestie mogą nie wystąpić, ergo można je darować (względnie).

Nadal chętnie posłuchałbym o paździerzach, bo nie wiem czy wrzucać np. to

http://www.bikeid.pl/produkt/6027/Rower-Lapierre-2015-Pro-Race-627-45-M

Napisano

W większym kole jest Spec i długo, długo nic.

Czy ten Spec to rozpyla jakieś środki odurzające albo feromony, co tak poniewierają dosiadających iż nic w promieniu wzroku swego poza Specjalistą nie widzą?

Ile oblatałeś tych 29erów by stwierdzać coś takiego? :)

Producenci ładują do rowerów te same/bardzo podobne graty i zżynają od konkurentów geometrię, albo całkowicie albo w znacznym stopniu. Ale oczywiście w czasie jazdy to jest tylko On a potem.... nic. 

Na rynku są dziesiątki firm z doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami, z których nie robią takiego widowiska i szumu jak Szpec. 

Napisano

Tobo w Specu od Stumpa ht, fsr, Epic, Enduro w kilku wersjach wyposażeniowych. I wiem, że jeżeli juz wejdę w 29er to już bedzie to Spec właśnie. Mimo, że obecie 29er nie leży mi w żadnym aspekcie.

Spec to nie marka, to stan umysłu :).

• Mod Team
Napisano

Chyba coś w tym jest,bo ja np. mimo,że rozglądam się głównie w temacie zakupu 650B ,robię wyjątek dla koła 29 na razie tylko w przypadku Speca :icon_cool:

PS

Mam 180 cm i zastanawiam się czego w 29 " szukają niższe osoby :icon_question:

Napisano

Czy ten Spec to rozpyla jakieś środki odurzające albo feromony, co tak poniewierają dosiadających iż nic w promieniu wzroku swego poza Specjalistą nie widzą?

Ile oblatałeś tych 29erów by stwierdzać coś takiego? 

Może i tak być. Ja tam obiektywny nie jestem ale mam kilku znajomych śmigających na produktach tej marki. Zwykłe HT i fulle XC. Paru nie raz klęło jak szewc z powodu problemów technicznych ale jakoś żaden nie kupił nic innego tylko nadal te parszywe Szpece. A goście za te kilka lat mają nie jedną okazję polatać na innych markach. Dalej nie ma się co spierać bo zaraz ktoś wyjedzie z tekstem, że Szpec to największy syf pod słońcem. Opinie są skrajne ale trzeba być naprawdę srogim ignorantem by negować konkretne dopracowanie 29er przez tą firmę. 

Kolega zapodał wymagania. Jest z Krk więc ma w czym wybierać czy nawet potestować. Gianta podałem nie bez powodu bo jak zamierza wjechać tym co kupi w góry to przy tym wzroście musi naprawdę się postarać bo będzie kupa i 80mm skok widła będzie najmniejszym zmartwieniem. Zresztą @MartinH wyjaśnił w czym rzecz i żadne bzdurne teksty o zawodowcach w stylu Majki Włoszczowskiej tego nie zmienią. Przy tym wzroście i 29er to moim zdaniem bez czegoś dużo więcej niż jazda wokół sklepu to spore ryzyko. 

Napisano

W przypadku Speca działa głównie "prestiżowość" tej marki i tyle. Na rynku jest co najmniej kilka firm, które które tworzą równie zaawansowane technicznie ramy i w niczym specowi nie ustępują. Nie ma więc co tworzyć legend. Ale jestem ostatnim co rzuci kamieniem w nabywcę speca, bo sam stumpiego HT chciałem wyjąć. Niestety geometria mi nie podeszła. 

Napisano

Panowie, decyzja o 29erze nie jest wynikiem piątkowego widzimisię.

Jeździłem na kilku rowerach znajomych i różnica na trudnej technicznie trasie jest moim zdaniem bardo widoczna. Podjazdy z korzeniami czy większymi kamieniami gdzie na swoim 26 musiałem się sporo nagimnastykować -  29 calowe koło po prostu połyka. Trakcja w razie mokrego terenu jest kolejnym atutem, byłem kiedyś na objeździe traski xc, popadało, ścianki krótkie ale dosyć strome - małe koło mimo mleka i niskiego ciśnienia po prostu zaczynało się kręcić, na za dużym 29 kumpla wjeżdżałem z zadowoleniem klnąc na małe kółka. Krótkie i strome techniczne zjazdy pokonywało mi  się pewniej mimo obcego roweru. Maratony i długie wykańczające ręce zjazdy są kolejnym miejscem gdzie 29 cali pokazuje zalety. To wszystko sprawia, że kilka zakrętów, w które szybciej złoże się na mniejszym kole przestaje mieć znaczenie.

Już praktycznie zdecydowane, będzie Spec i bodyfiting. Zdam relacje z jazdy ;)

PS

Mam 180 cm i zastanawiam się czego w 29 " szukają niższe osoby :icon_question:

Szybkości. Bierz pod uwagę, że niższej osobie ciężej jest pokonywać elementy techniczne na trasie XC, 29" ułatwia to tak samo niskiemu jak i wysokiemu. Zresztą to nie jest rozmowa na ten wątek :P Czytałem tu niejeden gdzie "krasnale" za nic nie wróciłyby to swoich małych kółek  :teehee:

Napisano

Całkiem jak bym czytał marketingowy bełkot. Tym gorzej, że nikt nie namawia do 26" tylko 650B a to wbrew znowu innym marketingowym bzdetom nie to samo co mała kiszka. Tyle plusu, że piszesz raczej o trasach xc i ma być Spec więc pewnie uzyskasz tą magiczną szybkość. Nie ma co zatem dorabiać ideologię tylko zwyczajnie napisać, że na to co robisz wolisz 29er i tyle.  

Napisano

Panowie, decyzja o 29erze nie jest wynikiem piątkowego widzimisię.

Jeździłem na kilku rowerach znajomych i różnica na trudnej technicznie trasie jest moim zdaniem bardo widoczna. Podjazdy z korzeniami czy większymi kamieniami gdzie na swoim 26 musiałem się sporo nagimnastykować -  29 calowe koło po prostu połyka. Trakcja w razie mokrego terenu jest kolejnym atutem, byłem kiedyś na objeździe traski xc, popadało, ścianki krótkie ale dosyć strome - małe koło mimo mleka i niskiego ciśnienia po prostu zaczynało się kręcić, na za dużym 29 kumpla wjeżdżałem z zadowoleniem klnąc na małe kółka. Krótkie i strome techniczne zjazdy pokonywało mi  się pewniej mimo obcego roweru. Maratony i długie wykańczające ręce zjazdy są kolejnym miejscem gdzie 29 cali pokazuje zalety. To wszystko sprawia, że kilka zakrętów, w które szybciej złoże się na mniejszym kole przestaje mieć znaczenie.

Już praktycznie zdecydowane, będzie Spec i bodyfiting. Zdam relacje z jazdy ;)

Szybkości. Bierz pod uwagę, że niższej osobie ciężej jest pokonywać elementy techniczne na trasie XC, 29" ułatwia to tak samo niskiemu jak i wysokiemu. Zresztą to nie jest rozmowa na ten wątek :P Czytałem tu niejeden gdzie "krasnale" za nic nie wróciłyby to swoich małych kółek  :teehee:

zalinkuj specyfikacje tego speca

u czechow mozna trafic na 22% rabat (rejestracja w sklepie 2% + obnizka 20%)

http://www.heureka.cz/ - czeskie ceneo

i ten rower z rocznika 2015 stumpjumper ht carbon na rebie w przeliczniu okolice 8k pln.

mozna tez poszukac w niemieckich sklepach.

tylko dziwne, tam wysylaja rowery, a w polsce tylko i wylacznie odbior osobisty.

gdybym sie zdecydowal na tego speca do 12k to i tak lipa, bo w okolicy zaden sklep rowerowy nie sprzedaje,

tylko i wylacznie szroty kross, romet itd..

Napisano

zalinkuj specyfikacje tego speca

u czechow mozna trafic na 22% rabat (rejestracja w sklepie 2% + obnizka 20%)

http://www.heureka.cz/ - czeskie ceneo

i ten rower z rocznika 2015 stumpjumper ht carbon na rebie w przeliczniu okolice 8k pln.

mozna tez poszukac w niemieckich sklepach.

tylko dziwne, tam wysylaja rowery, a w polsce tylko i wylacznie odbior osobisty.

gdybym sie zdecydowal na tego speca do 12k to i tak lipa, bo w okolicy zaden sklep rowerowy nie sprzedaje,

tylko i wylacznie szroty kross, romet itd..

tu jest specyfikacja

http://www.rowmix.com.pl/stumpjumper-ht/4777-stumpjumper-comp-carbon-29-2015.html?search_query=stumpjumper&results=37

Napisano

@tylkoNiedzielny,

recepta na 29er'a to lepsza technika, jakbyś trochę pojeździł po trudniejszych trasach i odsunął z głowy obawy to na 27,5 pojechałbyś równie szybko ;)

Przymierzałeś się do tej S'ki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...