Skocz do zawartości

[8 500] XC/maraton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

krótka piłka:

- 60kg, 170 cm wzrostu.

- nacisk na XC, trochę maratonów też będzie jeżdżone.

- hardtail, karbon.

Wydawało mi się, że założony budżet jest wystarczający, ale w tej cenie jest tyle paździerzy, że głowa boli. Dlatego proszę was koledzy o najrozsądniejsze propozycje z tą granicą cenową.

Pozdrawiam!

Napisano

ale w tej cenie jest tyle paździerzy

To złóż sobie nie paździerza, bo coś czuję, że cokolwiek zaproponujemy, to i tak będzie złe ;)

Napisano

XTC 1,5 Gianta.

Beskid prawdę rzecze, a ja zafunduję Ci go od ręki.

W tym przedziale moim zdaniem osprzęt bedzie rzeczą wtórna, skupił bym sie na ramie i widelcu.

Choc w Giancie 1.5 masz wszystko na wysokim poziomie.

Napisano

Poszukaj Speca Stumpjumpera z 2015 moze bedzie gdzies na wyprzedazy, oryginalna cena 10kzl.

nikt nie sprzeda speca z tak duzym upustem 1.5k pln z rocznika 2015,

znajac zycie, to moze byc wystawiony nawet lekko drozej niz te 10k, bo dolar i euro poszly w gore.

w tej cenie masz wypasione alu

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-9-9.html

ale karbon, zapomnij. no chyba ze chcesz rebe albo sid, ale sid i tak tysiac zlotych ponad to twoje 8.5k,

mowie tutaj o ofercie canyona, bo inne scotty, spec to cenowo duzo duzo wiecej.

Napisano

Spec kusi. Stumpjumper Comp Carbon 2015 w rowmixie stoi za 9k, spróbuję negocjować.

Jeśli się nie uda, to najlepszym wyjściem wydaje mi się Canyon CF SL 7.9 - jednak naciągnie to budżet. Stosunek cena/jakość u Canyona wydaje się być na wysokim poziomie(SID, dobre koła DT 1700gramów, Sram GX, świetna rama), więc może warto?

Alu rama odpada, nierentowna inwestycja, myślę, że amor czy koła można wymienić, a kupno samej ramy w przyszłości to zbyt duży wydatek.

Co do Gianta to odpada z nieco prozaicznego powodu - nie przypada mi do gustu jego wygląd.

Napisano

Jak już masz nagiąć budżet to niech to chociaż będzie konkretnie. Tu piszę głównie o tym jak "idzie" 29er Speca. Cenowo wyjdzie prawie to samo a jednak "szpec to szpec". I ten Canyon ani nie ma świetnej ramy ani GX tyłka nie urywa. Zwykły standard. 

Napisano

@beskid a jak sie ma to porownanie spec reba VS canyon terralogic:

heh

spec reba VS canyon terralogic kashima

http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/stumpjumper-ht/stumpjumper-comp-carbon-29#specs

https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/2016/grand-canyon-cf-sl-8-9.html

cenowo prawie identycznie.

ile musi kosztowac sam napis na  ramie "specialized" ?

paranoja

wiec jezeli nawet zjada z cena tego spec'a to masz reba VS sid canyona (lekko drozszy)

ze sid jest lepszy od reby to mowic nie trzeba.

ale moze rowery specialized sa ogolnie lepiej wykonane,

lepsza carbonowa rama, lepsza dokladnosc wykonania, nie wiem.

Napisano

Gdybym miał do wydania 11 500 a nie 8500 to Canyon 8.9 nie ma konkurenta (no można by się kłócić z Superiorem).

Ale ten spec jest to wyjęcia sporo taniej. Za niższego Canyona 7.9 nadal trzeba zapłacić 9500 z przesyłką.

Jeździłem na nowej rebie i nowym sidzie - różnica w pracy pomijalna dla amatora. Z masą nie ma co dyskutować, ale z ceną też.

Napisano

ze sid jest lepszy od reby to mowic nie trzeba.

Ale że w czym? Dla ściganta być może. Inny tak, niekoniecznie lepszy, a raczej może być lepszy lub gorszy zależnie od preferencji.
Napisano

@beskid a jak sie ma to porownanie spec reba VS canyon terralogic:

Wież nie obraż się ale strasznie zawracasz tutaj gitarę z tymi Twoimi wyborami, przemyśleniami. Nie jestem fanem Speca jak idzie o fulle ale jak już wspomniałem tu kiedyś gdybym miał kupować za grubą kasę dla siebie 29er to Spec był by liderem listy. Oczywiście, że płacisz za markę ale płacisz też za doskonałe prowadzenie się ich rowerów. Canyon, żeby na rzęsach stawał nie będzie Specem. To samo a nawet dużo gorzej bo coś tam rozmyślałeś nad Cube z RS1. Cena to też wypadkowa sposobu sprzedaży i mamy cenę jaka mamy za produkty Speca.  

Od kiedy to Sid jest lepszy od Reby?? Ma inne zastosowanie i inną charakterystykę bo jest do ścigania. Dlatego jak w moim przypadku ze względu też na sporą wagę jest zwyczajnie ujowy i tyle. 

Napisano

to w tym wypadku ten spec

Stumpjumper Comp Carbon 29 rocznik 2016

Cena: 11 499 zl

jest lepszy niz ten canyon na terralogic ?

a zawracam gitare bo 12k pln to duzo pieniedzy, i nie chce je po prostu wyrzucic w bloto,

chce kupic mozliwie jak najlepszy rower w tej cenie. dybym byl zawodnikiem mtb i mial sponsorow, to pewnie nie obchodzilo by mnie ile moje rowery kosztowaly.

Napisano

Wypunktuje Ci:

Canyon CF SL 8.9 ma lepsze:

- amortyzator (FOX działa lepiej niż jakakolwiek reba - nie obrażając Twojego nicku oczywiście :thumbsup: )

- koła, i to dużo lepsze koła

- hamulce

- jest lżejszy, i to mimo zachowania przedniej przerzutki i dwóch blatów z przodu

- ma impact unit i nie rozwalisz ramy uderzeniem kierownicy (fajny patent)

Spec ma lepsze:

- możesz na nim usiąść zanim go kupisz

cechy których nie możemy porównać:

- jak się na którym czujesz.

W Twoim przypadku ten Canyon jest lepszy od Speca pod praktycznie każdym względem jaki można ocenić z danych z monitora.

Napisano

to w tym wypadku ten spec

Stumpjumper Comp Carbon 29 rocznik 2016

Cena: 11 499 zl

jest lepszy niz ten canyon na terralogic ?

a zawracam gitare bo 12k pln to duzo pieniedzy, i nie chce je po prostu wyrzucic w bloto,

chce kupic mozliwie jak najlepszy rower w tej cenie. 

Co się tak na tego Canyona uparłeś?

Mało to jest marek co najmniej takich samych albo lepszych?

Weź pod uwagę, że kupując w polskim sklepie jakiś tam rabat -czasem większy, czasem mniejszy- otrzymasz i wtedy może okazać się, że zakup Canyona wcale nie jest taki opłacalny.

Dla przykładu: kupując Focusa MTB  dostałem 15 % rabatu, kupując szosowego Treka 24%, na szosowego Scotta proponowano 20%.

Napisano

Zamiast skupiać się na tym co jest bardziej opłacalne, to jest bez sensu bo i tak pewnie wielkie różnicy nie odczujesz, 

lepiej przeanalizuj geometrię roweru i skup się na dobry dopasowaniu rozmiaru.

Taki spec jest zupełnie inny niż canyon, to są rowery dłuższe a canyony bardziej kwadratowe, wiesz, która geo Ci bardziej pasuje?

Napisano

Z tych dwóch ja wybrał bym Speca. Czemu już wyjaśniłem i trochę w tą stronę skierował się @erzurum. Dywagacje czemu Canyon nie będzie Specem sobie odpuszczę. Sory ale nie jaram się ani Fox'em z cudowną kashimą ani takimi niby kołami co tą są dużo lepsze od tych w Specu. Żaden z tych rowerów ani nie jest  paździerzem ani też go kupując nie wywala się kasy w błoto. Fakt, że za Speca się trochę przepłaca jest do przyjęcia tym bardziej, że są lepsi "zawodnicy" z tym przepłacaniem. 

• Mod Team
Napisano

Spec kusi. Stumpjumper Comp Carbon 2015 w rowmixie stoi za 9k, spróbuję negocjować.

Jeśli się nie uda, to najlepszym wyjściem wydaje mi się Canyon CF SL 7.9

Bierzesz pod uwagę,że Canyon w rozmiarze S według oficjalnych danych ma przekrok prawie 80 cm :icon_question:

U Speca już lepiej,bo 76 cm,a zakładam że przy Twoich warunkach fizycznych ma to znaczenie,bo chyba nie chcesz siedzieć na ramie :icon_question:

Napisano

Mówienie, że Fox działa lepiej niż jaka kolwiek Reba jest słabe, śmieszne i bez sensu.

Podawanie rabatów jakie się dostało jest kreceniem bata na siebie i na sprzedawcę a do tego nie wiele mówi. Przykładowo Giant sprzedaje na znacznie nizszych marżach niż Trek które ma obecnie chyba najwyższe w PL.

Podawane wagi przez Canyona są moim zdaniem nie realne. Czy to Giant, Trek czy inna marka z góry na takim samym osprzęcie jest grubo ponad 1kg różnicy. Na samej ramie nie możliwe.

Porównywanie Speca do Canyona jest bez sensu. Nigdy i żaden model Speca nie wygra takiego porównania. Ale.to na jaki poziom Spec wyprowadził 29er też moim zdaniem nie da się porównać. W większym kole jest Spec i długo, długo nic.

Co do wygladu XTC 1.5 z rana wstawię real foto bo wyglada znacznie lepiej niż w katalogu.

Napisano

Ja przy 170 cm wzrostu zastanowiłbym się w ogóle czy chcę 29 cali. Ja mam taki sam wzrost i mam Gianta XTC 27,5 w rozmiarze S, realne 15,5 cala. Zarówno Spec jak i Canyon są krótszymi rowerami przy rozmiarze S (M nawet bym nie brał pod uwagę bo rura górna będzie na styk), a w 29 cali masz jeszcze inny problem, wyżej kiera, więc może się nie obejść bez mostka 25*, chyba że nie myślisz o stromych podjazdach. Nie mówiąc o trudnym terenie, jeśli jeździsz ostrzej to dobre kilka cm zapasu przy górnej rurze powinieneś sobie zostawić. W każdym razie bez przymiarki ja bym nie kupił.

Ja bym się na Twoim miejscu zastanowił nad Giantem XTC 27,5 1.5. Masz pełne XT, karbon (i to bardzo dobry), a koła możesz w przyszłości zmienić i mieć dobry sprzęt o wadze <10 kg ;) On na żywo wygląda dużo lepiej ;)

Napisano

Podawane wagi przez Canyona są moim zdaniem nie realne. Czy to Giant, Trek czy inna marka z góry na takim samym osprzęcie jest grubo ponad 1kg różnicy. Na samej ramie nie możliwe.

Co do wagi, to Canyon akurat nie zaniża. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie z ważenia jednego roweru. Ale wystarczy wejść na rowerowawaga,pl i się przekonać, na przykładzie wielu modeli, że wagi są blisko tego co Canyon podaje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...