Skocz do zawartości

[Rower] Opinia na temat roweru.

Jakub96w

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, pisałem juz jeden temat na tym forum, ale nie mogę go znalesc, w każdym razie dziękuje za tamte odpowiedzi i pytam dalej :D

Znalazłem w internecie taki sobie rowerek:

http://olx.pl/i2/oferta/rower-gorski-mtb-26-alufelgi-hydraulika-rst-woow-CID767-IDcSmQf.html#:8422196b95

Fajnie wyposażony - jak na moje oko, ale ono jest słabe hehe - i cena widac duzo obniżona. Chciałbym poznać wasze opinie na jego temat, bo miałem juz dzis zamawiać Lazara ev-3, patrząc po opiniach na forum :) no ale znalazłem to ogłoszenie i teraz nie wiem, czy warto dopłacić 200zł? Bo na zdrowy rozum i moje oko patrząc na ten rowerek to warto w porównaniu do Lazara:

http://allegro.pl/full-alivio-wysoka-polka-mtb-lazaro-ev-3-men-2015-i5867214045.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Rowery-16420_Crossowe-125055

Żeby była jasność dodać mogę, że rower bedzie użytkowany w lekkim terenie lecz czesciej po mieście, sezonowo przewidziane wypady 100km. Oczywiscie rozumiem ze te rowery są przewidziane bardziej w teren ;)

Napisano

Znalazłem twój poprzedni temat, to nie takie trudne. http://www.forumrowerowe.org/topic/194292-rower-wybor-roweru-rockrider-340-czy-kands-1100/?do=findComment&comment=1768914

Ile bym dał, żeby mieć takie alufelgi w moim rowerze...  :whistling:  Żartuję, nie patrz nawet na tam ten rower, badziewiak, a felgi zwalają z nóg  :woot: Lazaro jest ok, ale kup sobie crossa, lepiej będzie się nim jeździć. Nie ma sensu zakupu rower mtb do jazdy w większości po mieście, a w lekkim terenie cross spokojnie da radę. Zobacz sobie rowery crossowe Kands/Lazaro, ewentualnie jeśli możesz dołożyć to warto rozważyć zakup Rometa Orkana 4.0 -> http://allegro.pl/rower-romet-orkan-4-0-hydraulika-alivio-bonus-i5866434064.html

Jeszcze tylko pytanie, ile masz wzrostu? Najmniejsza rama to 19". 

Napisano

To coś z OLX trąci jakąś makrokeszową chinszczyzną na kilometr, zwłaszcza te fikuśne koła.

A druga sprawa, w czym do jazdy po mieście przyda się posiadanie roweru pseudo-mtb/ATB?

Napisano

Właśnie rozważałem crossa, ale na ta chwile nie jest dostepny. A dokładnie Lazara integral v3. Tylko nie wiem czy ceny nie wzrosną po nowym roku dlatego na gwałt chciałem kupic tego Lazaro ev-3 bo to na takich samych czesciach stoi co integral tylko, ze to jest mtb, tak? Cos mi sie tak przewinęło w internecie.

Co do wzrostu to mam 179cm i juz wiem ze ramą 19" dla mnie, a na allegro są integrale ale tylko z ramą 21" :/

Napisano

Na kandsa patrzyłem, ale szukałem takiej firmy która ma serwis w Łodzi, a lazar własnie ma, Kands nie :/

Co do rometa, kurdę ... Nie wiem, przyzwoity, ale drogo jak na moje fundusze, z przesyłką wyjdzie jakieś 1700 a lazar 1400zł. A po za tym ten romet jakoś wizualnie tak mi nie podchodzi, kwestia gustu zapewne no, ale ... :P

Napisano

Kurde, nie powiem, korci, ale nowy sztywny widelec, a stary jaki był? Tez sztywny czy z amorkie? Nie wiem czy widelec z amorem tez nazywa sie widelcem czy jakoś inaczej juz, wiec za to przepraszam :D i jeszcze - tam są normalne łożyska kulkowe czy maszynowe bo nie poznaje na oko :P i z tylu jest kaseta czy wolnowbieg? (nie zauważyłem czy jest tam gdzieś to napisane, jesli jest to przepraszam)

Napisano

Można mówić amortyzator, jak i widelec amortyzowany :) Seryjnie ten rower wychodzi z amortyzatorem, jednak nie każdemu jest on potrzebny, jak i dodatkowe kilogramy, więc wymieniają na sztywny widelec. Rower oczywiście na kasecie, osprzęt Deore/Deore XT to już naprawdę dobrze. Łożyska które masz na myśli?

Napisano

Wcześniej był amortyzator, ale imo do takiego roweru znacznie bardziej pasuje sztywny, lekki widelec. Łożyska w większości są maszynowe, korba o ile się nie mylę hollowtech, z tyłu kaseta.

Napisano

Nie rozumiem kompletnie tego fenomenu kandsa i innych lazarro... Za takie same pieniądze można mieć 5-cio letni rower z o wiele wyższej półki, o niebo lepszego producenta.

Mam dwa kandsy w otoczeniu, i jestem załamany jakością ramy, sprzętu... siodełko, gripy, wszelkie plastiki, gumki, piasty, obręcze - to wszystko jest tak podłe, że szkoda gadać. Modne malowanie i "nowy z pudełka" a w życiu bym się nie zamienił za mojego Gianta z 2008 roku. Kupiłem wtedy nówkę, walę kilka tysięcy rocznie, serwisuję i wszystko śmiga i wygląda lepiej niż w kandsie po roku. Obecnie się nad sprzedażą zastanawiam i czy nie zmienić roweru na wiosnę, a wyceniam go na rejon 800pln... Nie mogę tego pojąć, po prostu nie mogę.

Napisano
walę kilka tysięcy rocznie, serwisuję i wszystko śmiga i wygląda lepiej niż w kandsie po roku

Jako użytkownik Lazaro napiszę przewrotnnie, że walę 2 x kilka tysiecy w rocznie, serwisuję i wszystko śmiga. Dziwne bo nie mam roweru "o niebo lepszego producenta". Liczy sie stosunek jakości do ceny i tutaj taki Lazaro, Kands i im podobne biją na głowę te tzw. markowe. A i ludzie mniej obcykani w rowerach wolą kupić nowe niż używane.

Napisano

Jakoś romet bardziej mi się podoba, ale dzieki za propzocyję, widze ze co osoba to inna propozycja i juz się gubię, raczej zostanę przy tym romecie, bo zaczynałem od roweru za 1000zl a skończyłem na tą chwilę na 1700zł :D

Napisano

Ok, zdecydowałem się na tego rometa :) dzieki wszystkim za propozycje, podpowiedzi, odpowiedzi i wszelką pomoc, nie powiem, niezły mętlik w głowie mam po waszych opiniach i wypowiedziach. Kiedyś rower dla mnie to był rower - dwa koła, kierownica pedały i jazda :D mam nadzieje ze ten romecik posłuży mi na lata.

Macie jeszcze czas na odwiedzenia mnie od tej decyzji lub utwierdzenie w niej, bo w weekend bede zamawiał (tak pisałem ze wczesniej bede zamawiał, ale nie wyszło, teraz juz na 100% bedzie zamawiany)

Jeszcze raz dzieki ;)

Napisano

@up Alivio to jest średnia półka a nie najniższa. Jakby to było na jakimś wolnobiegu czy Tourney, Altusie a tu jest przyzwoity osprzęt za rozsądną cenę. Co do hamulców czy amortyzatora się nie wypowiem bo się na tym nie znam ale w tej cenie (1649 zł) i jak na rower crossowy wydaje sie ok (poprawcie mnie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...