Skocz do zawartości

[Koła] Mavic One Disc - zamiennik ?

shancez

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem tu nowy więc mam nadzieje że dobrze z tematem się wstrzeliłem w dział. Dodam na początku że jestem laikiem i dopiero wchodzę w tematykę rowerową. Ogólnie lubię poszaleć na rowerze jeśli chodzi o to do czego roweru używam.

Obecnie śmigam na rowerze Grand Canyon AL 6.9 2014. Niestety ostatnio rozwaliłem tylne koło Mavic CrossOne Disc wraz z piastą Mavic. Niestety w chwili obecnej widziałem tylko do kupienia komplet kół, a potrzebuję tylko jednego. Stąd pytanie jakim modelem obręczy mógłbym zastąpić obecną ?

Zależało by mi na tej samej firmie. Drugie pytanie domyślam się że jeśli piast jest dobra to można ją bez problemu przenieść do nowego koła ? Jeśli nie to co byście polecili ?

W sklepie gość polecił mi obręcz DT Swiss 533d ale niestety nie wiele mi to mówi. Czy jest to coś lepszego od obecnego mavic-ka czy gorszego ?

Z góry dziękuje za pomoc :) 

Napisano

W swoich mavicach masz obręcze na 24 szprychy a DT 533d występują 28/32 tak więc tu nie zatrybi. Pozostaje szukanie oryginalnej obręczy do tych kółek ( tanio raczej nie będzie ) , pytaj u dystrybutora http://www.harfa-harryson.com.pl/ .

Nie wiem czy nie lepiej byłoby poskładanie nowego kółka na bardziej uniwersalnych komponentach .

Napisano

No to że tanio nie będzie to niestety już się przekonałem ;) 

Jeśli chodzi o coś bardziej uniwersalnego to co byś polecił ew. z gotowego kompletu ? Rozumiem że 24 szprychy to nie jest  popularne rozwiązanie ? :)  

Przeglądałem wszystkie obręcze Mavic w sklepie tak by piastę przerzucić ale wszystko jest pod 28/32.

Zapytam jeszcze inaczej. Obręcz jest zniszczona w poniższy sposób (zdjęcia ). Wydaje mi się że nie powinno się na nią zakładać już nic. Ale to tylko moje zdanie a się uczę dopiero ;) 

01bb4b55d2d95755gen.jpg

8ef33be9e3a01e1emed.jpg

fc3918a73fb9d883med.jpg

Napisano

A jesteś pewien że to są Mavic CrossOne Disc ? Na fotkach wygląda mi to na zupełnie inne koło ze zdecydowanie większą ilością szprych niż 24 , poza tym Crossone  ma czarne szprychy. Zrób lepsze fotki koła samej piasty i policz liczbę szprych.

Jak doszło do tego uszkodzenia ? Jazda bez opony ?

A czy Ty czasami nie masz modelu Grand Canyon AL 5.9 http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2014,rowery,14090 :icon_question:

Na takiego mi to wygląda patrząc na koło , i jeśli jest tak w rzeczywistości to masz tam obręcze na 32 szprychy .

Napisano

Tak kolega ma rację to jest wersja 5.9 i na Alex EN24. Dziękuje ci bardzo :)  Jeśli możesz mi doradzić czy lepiej kupić  samą obręcz i dać piastę do przełożenia o ile tak się da ? 

Ewentualnie czy polecasz coś mocniejszego w podobnym przedziale cenowym ?

Napisano

Długa historia :) A tak serio to miałem zjazd z czantorii, część drogi zjechałem szlakiem i padła mi oponka. Resztę z buta ale niestety dopadła mnie burza na środku drogi (burza to mało powiedziane) i wpadłem na głupi pomysł zjechania na obręczy. Przez co jest już do wywalenia.

Napisano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...