radko10 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Dzień dobry Chciałbym skorzystać z wiedzy forumowiczów. Przymierzam się do zakupu roweru 29er. Do tej pory jeżdzę na ramie 26 CrMo z sztywnym widelcem. Miałe okazje próbować rowery zbudowane na ramie aluminiowej i kompozytowej. Jeśli są jeszcze jakieś firmy robiące gotowce 29 ze stali to proszę o podpowiedź, które są godne uwagi. Moje wymagania to rower stalowy widelec może być sztywny, przełożenia 1x10/1x11. Większość czasu spędzam na jeżdzie po płaskim w Parkach Narodowych. Jeśli chodzi o finanse to zakup powinien zamknąć się w kwocie 5000 pln. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Powitoł 5kPLN na samą ramę+widelec czy cały rower? Bierzesz pod uwagę sprowadzanie ramy? Jeśli za samą ramę/widelec to można się pokusić o robienie ich na zamówienie. Polecić konkretnie nie polecę nic bo nie siedzę w nowych 29erach, natomiast przejrzałbym temat rzekę http://www.forumrowerowe.org/topic/103354-rower-romet-29er-czyli-pretekst-do-dyskusji-o-stali/ Od końca najlepiej bo tam są aktualne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 http://www.on-one.co.uk/i/q/CBOOIN29FS/on-one-inbred-29-steel-mountain-bike-sram-x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Z tego co wiem to Polsce w zasadzie dostępna jest tylko Kona Unit, tyle że wychodzi jako singiel (1 bieg) w 2015 kosztował 3600 ale już ich nie ma... modele 2016 będą od marca. Można kupić samą ramę z widelcem za 2200 i złożyć co się podoba http://www.konaworld.com/unit.cfm Przez chwilę nawet myślałem żeby go kupić jako gotowca, wymienić tylną piastę na Shimano Alfine i śmigać, ale jednak poszedłem w HT 27,5 bo jakoś nie czuję 29... ZAKLAMRUJ temat bo zaraz wyląduje w śmietniku!!! Edytowane 30 Grudnia 2015 przez Alsew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 w zasadzie dostępna jest tylko Kona Unit No bez jajeczek... U Horizonów kupisz Nimble'a lub może udałoby się zeszłorocznego Meciola HT. A jak śpisz na kasie to możesz tam łyknąc Mikołajka... Beastie Bikes może Ci zaoferowac Niner'a... Zawsze cuś... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) U Horizonów kupisz Nimble'a lub może udałoby się zeszłorocznego Meciola HT. A jak śpisz na kasie to możesz tam łyknąc Mikołajka... Myślę, że autor tematu może nie do końca "załapać", co miałeś na myśli. No i te 5 klocków, to jest chyba budżet na całość, a nie tylko na frame-set, więc powyższe propozycje ram będzie chyba musiał wykreślić z listy i szukać czegoś innego. Ja bym proponował poczekać do marca/kwietnia przyszłego roku i przyczaić się mocno na Mariana Pine Mountain 1... Albo zrobić teraz pre-order... I choć nie będzie to pełnoprawny najner, to cenowo chyba będzie wypadał najlepiej na rynku. Edyta: Ewentualnie Krampus i rzeźbić, ale budżet będzie ciasny. Edytowane 30 Grudnia 2015 przez adamos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 hehe... Albo pogonić ciągle poniewierajace się po Kraju-Raju Unplugged'y... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Albo pogonić ciągle poniewierajace się po Kraju-Raju Unplugged'y... Z Kross'em jest ten problem, że jest tylko w jednym rozmiarze, a autor wątku się jeszcze do końca nie przedstawił. No i ma sporo zniechęcających do niego wad. Na szybko i chyba najważniejsze: alu-sztuciec, brak otworów montażowych, no i w porównaniu z powyższymi marne prześwity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nie wiem czy budżet wydoli ale może coś u naszych południowych sąsiadów? SingleBe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 30 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 No można spróbować, ale też tanio nie będzie. No i trzeba mieć dużą świadomość tego, czego się potrzebuje i chce, bo to ramy na zamówienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Powitoł Autor wątku chciał tylko zdaje się zamieszać bo coś go ubyło Jest ci u nas jeszcze Csepel Woodlands i zdaje się znajomy handlorz je ma w ofercie http://bikepark.com.pl/sklep/ramy/rama-csepel-woodlands-expert-cro-mo-29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Horyzonty mi się poszerzyły i o to chodziło. Ramę mogę sprowadzić. Wzrostu jestem mizernego (170cm) tak więc rama S. Maniak Nie chcę mieszać tylko tak jak napisałem robię rozeznanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Przy 170 cm nie kupiłbym ramy/roweru 29 bez porządnej przymiarki choćby nawet był z tytanu. Nie rozumiem tego owczego pędu w stronę 29. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Alsew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 31 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Tym bardziej opcja "Marian" do rozpatrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Nie rozumiem tego owczego pędu w stronę 29. Tu nie ma co rozumieć, takie są poprostu realia rynku... 26 jest dostępne tylko z drugiej ręki lub jeśli chodzi o sztywniaki na bardzo budżetowym spektrum wyboru, lub wyspecjalizowanym, pełnozawieszonym, cięższym łomocie.. Jednakowoż, przy 170cm wzrostu rozważyłbym poważnie 27.5 lub 27.5+ Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Rozmiar koła ma znaczenie, i nie bardzo jest tu o czym dyskutować. Co do 29 versus 27.5 racja. Przy moim wzroście muszę uważać. Zauważ jednak że np. polecany przez Ciebie inbread ma ramę S dla mojego wzrostu. Rozważałem zakup 27.5 jednak zalety trakcyjne 29 są tym czego potrzebuje. Gdy różnica byłaby 1.5 pozostałbym przy tym co posiadam, modernizując napęd. W moim przypadku większe znaczy lepsze. Gdybym kupował pierwszy rower to pewno byłoby to 27.5. A jaka jest różnica między 27.5 i 27.5+? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 31 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 A jaka jest różnica między 27.5 i 27.5+? Głównie w szerokości i wysokości opon, a co za tym idzie także trakcją.Przy Twoim wzroście raczej nie pchałbym się w najnera, tylko właśnie w 27,5+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 czyli ten plus to taki fat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Ja mam 175 cm i 20 lat smigalem na 26, od 2 tyg mam 27.5 i jestem wniebowziety. Zanim kupiłem przymierzalem różne maszyny w tym sporo 29 i za wyjątkiem jednego BMC na wszystkich czułem się jakbym kierował tirem. Ale wiadomo jak kto lubi. W moim odczuciu powinny być zachowane jakieś proporcje między wielkością koła, rozmiarem ramy i wzrostem bikera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 31 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Plus to opony 2.8-3.5 cala. Fat to wszystko od 3.8 wzwyż Opony 27.5+, na szerokich (40-50mm wewnętrznie) obręczach mają średnicę bardzo zbliżoną do standardowych (do 2.4 cala) kół 29-erowych. Dodatkowy bonus to ilość powietrza pod zadkiem i trakcja... W moim odczuciu powinny być zachowane jakieś proporcje między wielkością koła, rozmiarem ramy i wzrostem bikera. Uhmmm... Czyli masz zadatki na policję rozmiarową... Napisałeś, co kto lubi i tego się trzymaj Szacunek.. I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radko10 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 No nie mogę znaleźć edycji tematu wątku! Może ktoś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Post możesz edytować najeżdżając na niego kursorem wybierając opcję edytuj(znajduje się w dolnej części postu) ale na edycję tematu już jest za późno. Jeśli dobrze pamiętam to jest na to chyba godzina teraz musisz prosić o to moderatora Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Marcin9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Plus to opony 2.8-3.5 cala. Fat to wszystko od 3.8 wzwyż Opony 27.5+, na szerokich (40-50mm wewnętrznie) obręczach mają średnicę bardzo zbliżoną do standardowych (do 2.4 cala) kół 29-erowych. Dodatkowy bonus to ilość powietrza pod zadkiem i trakcja... Uhmmm... Czyli masz zadatki na policję rozmiarową... Napisałeś, co kto lubi i tego się trzymaj Szacunek.. I. Żadna tam policja rozmiarowa. Jak komuś przy 160 cm pasuje rama 15,5 cala i koła 29 to niech smiga, a jak to wygląda to inna sprawa. Najważniejsze żeby na rowerze się dobrze czuć, a reszta schodzi na drugi plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Stycznia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Żadna tam policja rozmiarowa. Ale jednak: a jak to wygląda to inna sprawa. Daj se siana chopoku. 29ery nie są obowiązkowe dla wszystkich, a jak Ci nie pasują to masz jeszcze kilka innych rozmiarów kół do wyboru i cała ciężarówke opcji geometrycznych. Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Na rodzimej stalowej pustyni są jeszcze takie rodzynki jak: http://rower.com.pl/breezer-lightning-29-team-rama-cr-mo-467889 http://www.cyklomania.pl/ritchey-rama-p-29er-15,id5185.html http://www.cyklomania.pl/ritchey-rama-p-650b-15,id5186.html http://www.cyklomania.pl/ritchey-rama-timberwolf-27-5,id6561.html i ramy Salsa, Surly do zamówienia przez http://velove.pl/pages/Velove_aboutus.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi