Skocz do zawartości

[rower] Nada sie pod DownHill?

KyKy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Jakoś rowerami Rockrider fr6 jeżdżą na trasach downhillowych." skoro wiesz że jeżdżą o po co zakładasz temat i pytasz czy się nada?

Jak jeżdżą to się nada, zapewniam Cię że i moja 6kg szosa się nada. Uwierz mi, nada się. Bo można przejechać. Pytanie jak. Ten rower co najwyżej nadaje się na dojazdy do... DECATHLONU na reklamacje :-) Chcesz rower który nada się do DH, bierz to gówno. Chcesz rower którym naprawdę fajnie polata się na trasach DH, dozbieraj jeszcze 3 razy tyle i coś kupisz.

No i napisz co masz na myśli pisząc DH, bo jesteś z Warszawy, czyli do najbliższej miejscówki DH masz jakieś 300-350km. A widząc Twój poprzedni temat " http://www.forumrowerowe.org/topic/194511-rower-jaki-sobie-rower-kupic/?do=findComment&comment=1770969 " raczej na prawdziwe DH nie pojedziesz przez co najmniej kilka lat. No chyba że DH po bułki do sklepu przez park, to co innego :-)

Napisano

Do ceny 2tys zł nic lepszego nie znajdę, chyba że sztywniaka a tak poza tym to nie mam, jakiś tras a chce wiedzieć, czy za ta cenę będzie okej i czy na start to jest dobry wybór w cenie półkowej 2tyś zł wiem, wiem to bardzo mało jak na rower do dh.

Napisano

Dh w środku warszawy... 

Szukaj lepiej sztywniaka xc nie fula dh.

W takim budżecie ciężko znaleźć dobry rower xc a tych chcesz fulla dh :w00t:

Ps. Pisałeś że będziesz szukał roweru na własną rękę... Więc po co zadajesz kolejne pytania?

Rodzice wiedzą że chcesz kupić rower do dh? :whistling:

Napisano

@Marcin9

" Dh w środku warszawy... "

Nie w środku warszawy to po pierwsze, po drugie to już znam kilka bo kilka małych tras dh w warszawie i po trzecie pytam się o rower w linku...

Napisano

Prosiliśmy Cię uprzejmie byś nazywał rzeczy po imieniu a Ty nadal z tym DH. Sprawa druga to po jakiego grzyba Ci takie parchowate fulle. Weż się rozglądnij za sztywniakiem ale z większym skokiem od Dartmoora. Coś w stylu Primala/Horneta. Możliwości techniczne w sensie jazdy podobne a sprzęt w sensie znowu technicznym sporo pewniejszy. 

Napisano

Nie wiem czy wiesz ale dh to zjazdy w górach nie w warszawie no chyba że wyrosły góry w warszawie... :whistling:

Tak wygląda prawdziwe dh a nie jakieś pseudo dh w warszawie

Amortyzator przedni sprężynowy czyli niezbyt dobrze

hamulce Tektro Comp niezbyt dobre

Zębatki 42-32-22 trochę nie pasują do dh :whistling: 

Amortyzator tylni ciekawe kiedy był serwisowany jeśli dawno to musisz doliczyć 200-300zł

@@beskid,Niestety nie dociera. :whistling:  Niektórych trudno przekonać że zjazd w lesie to nie dh :w00t:

• Mod Team
Napisano

rama jako tako da rady - prosty jednozawias, ale na początek ok;

damper do bani - ani to nie pracuje ani tego nie da się dobrze regulować, choć przyznam że kiedyś na KS 501 skakało się dropy z których teraz patrząc w dół mam zawroty głowy... Na początek może być, choć nie gwarantuję że sprężyna bedzie pasowała pod Twoją wagę(mało kto bawił się w zmianę sprężyny w tych damperach)

Hamulce na początek mogą być - pod Twoją wagę wystarczą
Koła - bez szału, ale też pod wagę wystarczą.
Teraz kwestia najważniejsza - widelec... Tak jak pisali przedmówcy - to jest wideł do XC i do latania się nie nada. Nie i koniec. Wiem że ktoś skakał ale cenisz sobie swoje zdrowie? Jeśli tak to posłuchaj rad. 10 skoków wytrzyma a na 11 się złamie i szczęka do drutowania jak nie lepiej...
Może uda Ci się dogadać ze sprzedawcą że weźmiesz całość ale bez widelca? Wtedy coś doradzimy. Za kilka stówek można wyrwać w dobrym stanie Drop Off'a 2 lub 3 Na początek wystarczy. 
I na koniec sprawa arcyważna - założyłeś kilka bzdurnych tematów, gdzie popisałeś się na ten czy inny sposób. Jeśli ten temat też powstał bo masz chwilową zachciankę to publicznie Ci obiecuję że dam bana!
Jeśli zaś nie - to spoko, damy rady.

Napisano

Ja nie wiem co ludzie (przeważnie młodzi) widzą w tym całym DH...Nie mają budżetu,tras i pojęcia o tym a pchają się w to jakby każda dziewczyna leciała na to...Nie chcę nikogo obrazić, ale nie oszukujmy się sprzętem za 2k na dh trochę strach, ale ja w tym nie jeżdżę, więc zostawiam rady dla ekspertów. Pozdrawiam :D

Napisano

Pozostaje jeszcze kwestia skoku widelca. Gdybam że fr po decathlonsku miał jakieś 150 skoku (Może ciut więcej). Widelec 100 mm zmienił dość drastycznie geometrie roweru. Jeśli z tylu bylo więcej to zmiany są jeszcze większe. Proponuję żebyś poczytał na ten temat.

Składał to ktoś bez pojęcia i używał bez sensu.

Napisano

Gość wraca z tym tematem jak bumerang. Miał już tłumaczone w 2 czy 3 wątkach o co chodzi w DH.

Niestety ten typ chyba tak ma, ta sama historia jak inne ludki co koniecznie muszą mieć MTB do jazdy ddr-em po bułki, tylko tu mamy element „będę hardkorę”. Już sobie nawet wstawił w awatar jakiegoś ostrego zawodnika ;)

KyKy, zapomnij na razie o tym nieszczęsnym dałnhilu, bo o ile pamiętam to był problem z ruszeniem się poza Bródno, a co dopiero w góry, dozbieraj trochę i kup typowego hardtaila XC. Na lokalne trasy starczy aż nadto, czegoś się nauczysz, podrośniesz i zabierzesz się za DH o ile zajawka nie przejdzie. Ewentualnie możesz iść w kierunku dirtu, o ile będziesz w stanie odwiedzać Miejscówki typu Kazura.

Napisano

Gdzie w Wawie być trasa DH?? Ja chcieć być na niej i polatać trochu

Gdybym miał kupić taką padlinę to lepiej dozbierać i kupić sobie kucyka przynajmniej więcej radochy da dzieciakom w okolicy i kasy można zarobić  :icon_mrgreen:

Napisano

Oho, kolegę to i ja zaczynam kojarzyć z wątków o DH 

A może zamiast DH to jakieś Enduro? Tyle że to nadal o wiele za mało kasy. Zresztą, najpierw trzeba się zastanowić czy będzie gdzie wykorzystać taki rower, męczyć się z takim czołgiem to też nic przyjemnego.

A do autora: proponuję spojrzeć na budowę roweru do DH, Enduro i XC. O kątach nie będę pisał bo sam dopiero zaczynam się edukować, ale na pierwszy rzut oka widać że rower z linku nijak ma się do DH, no chyba że po zmianie amora na dość wysoki, wtedy powiedzmy że to będzie jakieś naciągane DH, z naciskiem na naciągane. Kolejna sprawa to taka że chyba nie masz do końca pojęcia czym jest DH i uważasz że 50 metrowy zjazd po leśnej dróżce to DH. Obejrzyj sobie zawody XC, tam górek i przeszkód jest sporo a ludzie jakoś na HT dają radę więc raczej celuj w taki rower.

A jeżeli chcesz koniecznie rower do Dałhilu bo to modne i trendy, to kupuj, zakatujesz się na pierwszej ścieżce rowerowej.

Napisano

Ja myślę że on obejrzał raczej coś w tym stylu :whistling:  i marzy mu się coś podobnego w warszawie... :woot:

Tylko nie zwrócił uwagi na jeden drobny szczegół... ukształtowanie terenu. 

Oraz na to że nikt takich zawodów nie zorganizuje w warszawie i taka jazda może się komuś nie spodobać. Ciekawe co by powiedziała straż miejska/policja. :w00t:

Napisano

Nie wiedziałem skąd wiedziałem, ale teraz już wiem, przeszukałem zawartość autora i znalazłem temat o rowerze przeprawowym. :)

Więc już rozumiem skąd kolejny temat i dylematy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...