Skocz do zawartości

[4000-5000] MTB 29er ze sztywnym widelcem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No jak widać nie jest to karbonowy widelec :(  Kurcze problem jest rzeczywiscie z tymi 29er na sztywnym widelcu, sam mam dylemat miedzy takim mtb a rowerem przełajowym

Napisano

No jak widać nie jest to karbonowy widelec

dobrze że się nie dajesz robić w konia, węgiel to węgiel a carbon to carbon  

Napisano

Znalazłem na allegro nowy rower przełajowy cannondale CAADX Tiagra (2016) w cenie 4499 zł (cena cennikowa na stronie cannondale: 5999 zł). Czytając opinie nt. tych rowerów ludzie bardzo sobie chwalili i nie mieli zbytnio nic do zarzucenia odnośnie takiego roweru. Czy rama 54 byłaby dobra pod moj wzrost 1,80 m? Jak oceniacie geometrie ? Na jazde po kostce brukowanej i po założeniu odpowiedniej owijki na kierownice będzie jeździło mi się dobrze takim rowerem ? Jaką max rozmiar opony mozna do niego włożyć ?

tutaj link: http://allegro.pl/nowy-rower-cannondale-caadx-tiagra-54cm-2016-i5874092673.html

Na stronie Cannondale jest opis taki: 
Od zawodników przełajowych, trenujących również zimą, aż po codziennych rowerzystów, szukających uniwersalnego roweru o sportowym charakterze i o szerokich możliwościach.

Proszę o jak najwięcej opinii na ten temat. Bede wdzieczny ;)

Napisano

Witam.

Planuje zakup dla siebie odpowiedniego roweru, który służyć mi będzie tak naprawdę do wszystkiego i będzie dla mnie wygodny. 

Rowerem będę jeździć w 80% w mieście: ścieżki rowerowe (kostka brukowa)/krawężniki, 20% jakieś dłuższe wyprawy drogami pozamiastowymi, czyli jakieś drogi szutrowe/las.

Rower przełajowy odrzuciłem ze względu na brak komfortu i wygody w jeździe

oraz odrzuciłem

Rower crossowy - chciałbym coś bardziej "mocniejszego".

Przy takich warunkach użytkowania zakup przełajówki ma podobny (czyli słaby) sens jak roweru MTB...

Napisano

Na jazde po kostce brukowanej i po założeniu odpowiedniej owijki na kierownice będzie jeździło mi się dobrze takim rowerem ? Jaką max rozmiar opony mozna do niego włożyć ?

Będzie trzepało i tyle. Komfort na przełaju na kostce brukowej to odczuwa szosowiec na co dzień cisnący na szosie. 

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Czy jesteś w stanie mi powiedzieć jaki jest rozmiar tego roweru i czy gość sprzedaje samą ramę z widelcem czy coś jeszcze jest w zestawie.

Sam frame set, rozmiar wygląda na 18-stkę. 
Napisano

Ciekawe, że dla mnie na dłuższe wyprawy akurat rower przełajowy daje bardziej komfortową pozycję. Ale to zależy od punktu widzenia. Dla jednego komfort to kanapa w rowerze miejskim i wyprostowana pozycja, ale po 100km oj marny jego komfort. Pozycja sportowa pochylona jak się takiej nie zna nie wydaje się komfortowa, ale naprawdę jest ok. 

@Diablo94 Ja bym ci poradził, nie klasyczną przełajówkę, tylko gravel bikea, Przeważnie to to niemal to samo tylko gravele mają lżejsze przełożenia, więcej bajerów jak np. mocowania na bidon,, bagażnik błotniki, nieco bardziej ucywilizowaną pozycję. Np. taki Giant Revolt jest świetny bo można do niego kapcie nawet 29 2.0 (50mm) wsadzić na obręcz, która już jest w rowerze. No i też można slicki 28mm wsadzić i mieć naprawdę komfortową szosówkę - amator różnicy prawie nie zauważy. Rower przełajowy przeważnie jest w 100% nastawiony na zawody, a taki gravel to rower biorący to co jest fajnego w przełaju, ale do korzystania użytkowego, a nie zawodowego.

Zobacz fotki ludzi przykładowe: https://www.instagram.com/explore/tags/giantrevolt/
Jeżdżą w szerokich kapciach, slickach szosowych, czy oponach przełajowych i to wszystko na tej samej obręczy. Używają roweru też do wypraw z sakwami, czy objeżdżania tras MTB i to bez amortyzatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...