Skocz do zawartości

[piasty] Piasta XT 8000 - ktoś ma, opinia?

lubicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Składam nowe koła. Pojawił sie temat piast. Wybór padł na DT350 lub XT 8000. Przeznaczenie piast starty w amatorskim xc.

Wiem jak bylo wcześniej z xt. Zastanawiam się na ile nowe 8000 sa lepsze od wcześniej produkowanych piast. Czy ktoś może ma, używa lub serwisował te piasty?

Napisano

Zgodnie z zasada postępujacej degradacji są najpewniej gorsze :-) musisz jeszcze sporo poczekać aż ktoś je otworzy do serwisu. Z ważnych kwestii to dostępność konusow i bebenka, dowiedz się jak to wygląda, u mnie mozna było kupić do poprzedniej generacji tylko całą piaste jako dawce.

Napisano

Muszę przyznać, że dość oryginalnie podchodzisz do sprawy bo porównywanie 350-ki do piast kulkowych Shimano jest bez sensu. Szukasz kłopotów czy chcesz być oryginalny?? Piszę to jako fan piast tej firmy ale niestety tych z przed wielu już lat. Obecnych konstrukcji kijem bym nie tknął. Jak pisze @tobo wiec radzę jak już coś kupić x2 by był "dawca" na przeszczep :laugh:

Napisano

Piastę XT 8000 rozważam bo teoria głosi, że mają mieć dużo wspólnych cech z xtr. Nikt jeszcze nie pisał jak się ma teoria do realu.

Wiem że xt 8000 vs dt 350 to dziwne porównanie ale chciałem dać szansę xt... nie wierzę zbytnio w poprawę jakości no ale... warto zawsze zapytać.

Natomiast DT 350 wybieram bo jakoś mam mało wiary w novateca. Kiedyś (kilka lat temu) zajechałem tylną piastę w 2 tygodnie.

Napisano

Piasta xt będzie miała tyle wspólnego xtr co do tej pory.:)

Być może rozwiązania konstrukcyjne ze względu na różne nowe standardy, ale materiał na pewno będzie taki jak wcześniej. 

Xt dzieli technologie i materiały z ultegrą. 

Napisano

Novatec to porażka, nigdy więcej, typowe made in china.

Mam piasty XT M785 (M8000 zbliżona konstrukcja) i po dwóch sezonach (w tym 17 maratonów) zero problemów z tymi piastami.

Napisano

Xt poza wczesnymi problemami z pękającym bębenkiem jest ok jak na swoją cenę, natomiast porównywanie jej do 350 jest zupełnie bez sensu, bo ta druga kosztuje ponad dwa razy więcej, (i jest ponad dwa razy lepsza, ale to inna bajka.)

Napisano

To nie jest temat o porównywaniu XT do 350. Przeczytaj pierwszy post. Nie stawiam znaków równości ani nie porównuję obu piast.

Co do serwisu 8000 to mam pełny dostęp do części w dobrej cenie i serwis for free. Kusi tanie XT... kusi też lepsze 350.

Zapewne na 75% kupię 350 ale podyskutować o nowym XT zawsze można.

Napisano

Hmm, ciekawe jakiej odpowiedzi oczekujesz pytając którą piastę wybrać DT czy XT? Mamy tobie wskazać która z nich jest lepsza, jednocześnie nie porównując ich? 

W XT nie ma nic "nowego" o czym można by podyskutować.

Napisano

Znajomy ostatnio znalazł w swojej rupieciarni piękne ciemnobrązowe nowiutkie piasty STX'a i o nich mógłbym porozmawiać. Widzac XT można co najwyżej wzruszyć ramionami i tyle. 350-ki tanie nie są wiec są często obiektem powiedzmy kolokwialnie marzeń. Masz budżet na nie więc nie ogarniam dylematu. No ale jak kusi Cię to tanie XT to nic nie poradzimy. 

Już Ci napisali koledzy, że nic tam nie ma rewolucyjnego. Mam Ci nagrać rozmowę z przedstawicielem Shimano bo takową odbyłem?? W 8000 nie ma zupełnie nic innowacyjnego. Innymi słowy kupujesz coś co już znasz na wylot ze wszystkimi wadami i zaletami. 

Napisano

Moje spostrzeżenia .... odkąd spadła średnica kulek łożysk głównych w XT posypała się trwałość. Chcesz taniej od 350 tek weź dartmoora, jak liczysz gramy to novateca. Jak cię stać- 350. Do wszystkich dostaniesz bębenki i łożyska. Co do piast xtr-a wymontowałem z jednej takiej pękniętą miskę i to nie z bębenka  ;-( 

Napisano

Beskid, właśnie o tym chciałem pogadać. Okazuje się, że kolejny raz to czysty marketing jak to XT ma mocno czerpać z XTR. No nic trzeba bedzie poczuć siłę pieniędzy, wydać więcej na 350, swoją drogą zawsze mi sie podobaly.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...