chudeusz09 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Sory ale po jaką cholerę pytasz skoro "kolega ma i jest zadowolony"? Zrób jak kolega i wszyscy będą zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 On ma przerzutki xt a manetki deore a ja pytam o całość deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Całość prócz manetek czyli generalnie najważniejszej części tego wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymony Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 A teraz patrz na sztuczkę: Deore XT: Alivio 2015: Jak dla mnie to bliźniacza konstrukcja Zmień to XT na SLX, to może się zbliżysz do bliźniaków [emoji3] M-770 swoje kosztują, ale robią różnice. Miałem 3x7, zmieniłem bębenek, kasetę, lancuch i owe manetki. I to z róznej mańki np. kaseta jest srama. Reszta gratów została z 7 napędu. Czyli coś co powinno nie działać, lub działać tak sobie. A w praktyce działa o wiele precyzyjniej niż orginał 3x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Jasne, nie będzie to samo, jednak nadal uważam że kupowanie manetki sprzed 5-10 lat to średni pomysł. Ludzie w Shimano raczej nie wywalili wszystkich planów tworząc np nowe Alivio pod 9s i nie projektowali wszystkiego od nowa. Nie wiem, mogę się mylić ale takie jest moje podejście Co do całości napędu, jeżeli masz możliwość to kupuj 10s, tak jak ktoś pisał teraz to 10s jest na Topie więc masz większy wybór i może trafi się coś taniej. Niestety ale z tego co wiem 10s nie jest kompatybilne wstecz więc musisz robić cały tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Nie tylko caly tył ale i korbe inna na 10. I wtedy manetki, nie ma juz opcji robienia tego na raty. 2x10 w ogole nie biorę pod uwagę. Przy moim jezdeniu juz raczej 3x10. Nie wiem czy aż tyle mi potrzebne. Nie chce tez szalec, dopiero kupiliśmy mieszkanie, dziecko jest w drodze, musze jeszcze meble kupic. Dlatego najwazniejsza jest teraz tylna przerzutka ktora sie rozleciala i korba ktora jest brzydka. Jezdzilbym sobie znow i robil reszte zakupow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Korby, przedniej przerzutki i manetki 3 nie musisz wymieniać. Te części mogą być obojętnie pod jaką ilość biegów. Będą działać bardzo dobrze z napędem 10rz http://www.forumrowerowe.org/topic/194808-kompendium-kompatybilnosc-napedow-do-11s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Dokładnie tak, musisz zmienić tylko "tył". Pamiętaj jednak że jak kupisz nowy łańcuch i go skrócisz to potem musisz trzymać się przy identycznej ilości zębów na blatach przy zakupie nowej korby, zeby nie wyszło że łańcuch będzie za długi/ krótki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Skoro nie chcesz dużo wydawać a przerzutkę kupić musisz i tak, to łykaj jakąś fajną 9rz i lataj na tym co masz. Z czasem dokupisz resztę pod 3x9. Nie spodziewaj się tylko jakieś znacznej poprawy pracy napędu bo sama przerzutka niewiele wniesie. Jak w korbie przeszkadza Ci tylko wygląd to zainwestuj może w jakąś używaną w dobrym stanie wizualnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Czyli kupuje kasete 10, przerzutke 10, lancuch 10 i manetki do 10 i mam dzialajace 3x10? Z czasem korbe i przod bym zmienil ale do tego czasu smigalo by to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Sory, nie nadążam trochę... Raz piszesz o ograniczonym budżecie i wymianie przerzutki tylnej i korby po to, żeby móc w ogóle jeździć, a za chwilę o wymianie całego prawie napędu na 10rz. Chyba warto by się na spokojnie zastanowić . Co do pytania to tak, korba (ta brzydka ) może zostać a reszta 10rz będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Z czasem korbe i przod bym zmienil ale do tego czasu smigalo by to? Tak możesz nawet kupić tylko manetkę 10 drugiej(3) nie musisz wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Powinenem wymienić dwie bo mam acery manetki. Budżet mnie nie ogranicza a zdrowy rozsadek. Wydac furmanke pieniędzy i nie odczuc zmiany jest bez sensu dlatego tez pomyslalem o 3x10. Ale znów 3x9 tez by mi wystarczyl. 10 wychodzi niewiele drozej, tym ze myslalem ze trzeba wszystko na raz robic. W sumie mógłbym zrobic od razu 10. Kaseta, przerzutka i lancuch i manetki to ponad polowa kosztow. Co sadzicie o tej ofercie http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5881574977 Mialbym oszczędność i odbiór osobisyy bo to u mnie w mieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Korbę chcesz wymienić bo jest brzydka... Bardzo zdroworozsądkowe a i zmiany pewnie odczujesz spore . Kolego, z całym szacunkiem ale trochę mieszasz. Zdecyduj się wpierw czego tak naprawdę szukasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Kompletnego napedu 3x9 deore. Bylem zdecydowany to mi zaczeliscie pisać inne opcje, xt, 2x10 a teraz sie okazuje ze ja mieszam. Jak z ta oferta, można brac? Uzywka w godnym stanie?http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5881574977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Ja bym używek nie brał, taka jest moja zasada. To może zakończmy temat raz na zawsze: 9s- musisz liczyć się z mniejszym wyborem komponentów, coś z wyższych grup to już "dziadki" 10s- aktualnie jest na Topie, większy wybór komponentów Teraz pytanie co Ci jest potrzebne, jeżeli chcesz zostawić 3 blaty z przodu to według mnie nie odczujesz różnicy w ilości biegów między 9 a 10. Jeżeli chcesz 2 blaty to już bierz 10, jeżeli chcesz 1 blat to bierz zdecydowanie 10 ( chociaż ja jeździłem na 8 i też sobie dawałem rade, ale mieszkam na płaskich terenach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 No to kompletnego napędu deore 3x9, czy chcesz odczuć zmiany? Bo to nie koniecznie idzie w parze. 2/3x10 to przerost formy nad treścią jak sam zauważyłeś. Pozostałbym na Twoim miejscu przy opcji 3x9 i zaczął zakupy od manetek xt, przerzutki tylnej, którą i tak musisz wymienić a na koniec zostawił korbę. Chyba, że budżet Ci pozwala to poleć po całości. Manetki 300, kaseta+łańcuch 100, przerzutka 200, korba 250. Gwarantuję, że odczujesz zmiany . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Już 4 strona i nadal jesteś w punkcie wyjścia. Słuchaj dalej rad, że nie warto kupować manetek z przed 5-10 lat bo Alivio 4000 to to samo co XT M770 a daleko zajedziesz Jak wspomniałeś chcesz poczuć różnicę więc co Ci da przejście na 10sp bez znowu manetek XT porządnych zmieniarek?? Koszty podobne a nie dość, że napęd szybciej pada to jeszcze 3x10 to kompletna głupota. Ten napęd właściwie dubluje wszystko co jest w 3x9 dlatego ci co się znają i wiedzą czego chcą poprzechodzili na 2x10. Ja Tobie nie proponuję manetek XT dla widzimisię tylko z racji tego jakie one mają rozwiązania warto je kupić. To jest ta rzecz, którą czuje się od razu. Między innymi świetna precyzja zmiany biegów. O reszcie i zadowolonych klientach możesz sobie sam poczytać bo to tajemna wiedza nie jest. Sporo osób jeszcze do niedawna zostało by przy 8sp gdyby dostępne były manetki XT/XTR'a ale to nie możliwe. Zrozum, że korba, przednia zmieniarka, kaseta nie są tak istotne jak manetki i tylna zmieniarka. Jak tutaj nie wejdziesz na wyższą grupę tylko Alivio/Deore to wszystko psu w tyłek. Pytałeś o mufę więc masz ją gwintowaną a korba M523 pod wkład BB-ES25 kosztuje czasem mniej niż 200 zł. Nawet z wkładem, który trzeba dokupić za 40zł jest to dość tanio. Zrobisz jak uważasz ale jak już 10sp to tylko 2x10 bo nie wmówisz mi tutaj, że korba ze stopniowaniem 40-28T czy 38-26T nie wystarczy przy 29er. Osobiście choć śmigam na 8/9/10 sp wybrał bym 9-kę albo w konfiguracji 2x9 lub 3x9 ale z manetkami XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Ja mieszkam w Łodzi takze tu jest plasko. Są pagórkowate lasy z single trakami rower zabieram na wakacje więc naped musi byc uniwersalny, tak zebym w lesie dal rade na podjazdach i na asfalcie jechac 35<km/h. Już 4 strona i nadal jesteś w punkcie wyjścia. Słuchaj dalej rad, że nie warto kupować manetek z przed 5-10 lat bo Alivio 4000 to to samo co XT M770 a daleko zajedziesz Jak wspomniałeś chcesz poczuć różnicę więc co Ci da przejście na 10sp bez znowu manetek XT porządnych zmieniarek?? Koszty podobne a nie dość, że napęd szybciej pada to jeszcze 3x10 to kompletna głupota. Ten napęd właściwie dubluje wszystko co jest w 3x9 dlatego ci co się znają i wiedzą czego chcą poprzechodzili na 2x10. Ja Tobie nie proponuję manetek XT dla widzimisię tylko z racji tego jakie one mają rozwiązania warto je kupić. To jest ta rzecz, którą czuje się od razu. Między innymi świetna precyzja zmiany biegów. O reszcie i zadowolonych klientach możesz sobie sam poczytać bo to tajemna wiedza nie jest. Sporo osób jeszcze do niedawna zostało by przy 8sp gdyby dostępne były manetki XT/XTR'a ale to nie możliwe. Zrozum, że korba, przednia zmieniarka, kaseta nie są tak istotne jak manetki i tylna zmieniarka. Jak tutaj nie wejdziesz na wyższą grupę tylko Alivio/Deore to wszystko psu w tyłek. Pytałeś o mufę więc masz ją gwintowaną a korba M523 pod wkład BB-ES25 kosztuje czasem mniej niż 200 zł. Nawet z wkładem, który trzeba dokupić za 40zł jest to dość tanio. Zrobisz jak uważasz ale jak już 10sp to tylko 2x10 bo nie wmówisz mi tutaj, że korba ze stopniowaniem 40-28T czy 38-26T nie wystarczy przy 29er. Osobiście choć śmigam na 8/9/10 sp wybrał bym 9-kę albo w konfiguracji 2x9 lub 3x9 ale z manetkami XT. Ok. Napisz mi jakie komponenty bys wybrał 3x9. Całość napisz. Uwzgledniajac ilosc zebow itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Korba http://allegro.pl/korba-mtb-shimano-fc-m523-3x10-40x30x22-175mm-i5857259360.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Części-16416_Mechanizmy+korbowe+i+części-251527_Mechanizmy+korbowe-251529 Wkład suportu http://allegro.pl/suport-shimano-alivio-bb-es25-113mm-68mm-xtrabike-i5312107216.html Przednia zmieniarka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5325925644 Tylna http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-deore-xt-rd-m772-9rz-sgs-i5863358417.html lub z klasyczną konstrukcją http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m591-9sp-sgs-cza-i5400475350.html Manetki XT http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-sl-m770-3x9-linki-i5090275278.html Kaseta zwykła jakaś Alivio/Deore 11-32. Łańcuch sprawa indywidualna więc niech Ci doradzą. Ja korzystam z Shimano ale najwyższych grup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Manetki XT (od Alivio do SLX są rzeczywiście bliźniacze, ale XT to przepaść), tylna przerzutka Deore kaseta Alivio 11-34 Korba Alivio 40/30/22, ale na octalink, ewentualnie Deore łańuch Campagnolo C9, ale jest drogi - Connex lub Shimano HG93 też da redę Spokojnie możesz zmontować 2x9 z kasetą 12-36 i korbą 40/28 i niczego Ci nie braknie - ja w 29er na takim przełożeniu spokojnie dokręcam do 60 km/h. Przerzutka przednia może być deore, ale trzeba ją dobrać jak zdecydujesz się na korbę ostatecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Od siebie dorzucę, że manetki i przerzutki spokojnie możesz brać używane. Można w ten sposób sporo oszczędzić, bo np tylną m772 w bdb stanie kupisz za ok 100 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 Korba http://allegro.pl/korba-mtb-shimano-fc-m523-3x10-40x30x22-175mm-i5857259360.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Części-16416_Mechanizmy+korbowe+i+części-251527_Mechanizmy+korbowe-251529 Wkład suportu http://allegro.pl/suport-shimano-alivio-bb-es25-113mm-68mm-xtrabike-i5312107216.html Przednia zmieniarka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5325925644 Tylna http://allegro.pl/przerzutka-tyl-shimano-deore-xt-rd-m772-9rz-sgs-i5863358417.html lub z klasyczną konstrukcją http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m591-9sp-sgs-cza-i5400475350.html Manetki XT http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-xt-sl-m770-3x9-linki-i5090275278.html Kaseta zwykła jakaś Alivio/Deore 11-32. Łańcuch sprawa indywidualna więc niech Ci doradzą. Ja korzystam z Shimano ale najwyższych grup. Korba to niższa grupa niz deore ale doplacajac do suportu wyjdzie podobnie jak deore, proponujesz dlatego ze octanik lepiej wypada? Ja zmierzylem rame pod spodem i wydaje mi sie ze mufa ma 73mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 To zmierz dokładnie żeby wtopy nie było. O łożyskach zewnętrznych krążą różne opinie, jedni mówią że trwałe, inni że zaraz się rozpada, nie wypowiadam się bo miałem taki suport tylko z 3 miesiące. Teraz mam Octalink, taki złoty środek między archaicznym i wiotkim kwadratem a modnymi ostatnio łożyskami zewnętrznymi. Za tymi drugimi na pewno przemawia prostota montażu i szybkość demontażu korby np do szybkiego serwisu, praktycznie nie ma możliwości uszkodzenia czegokolwiek. Co do sztywności to powiem na swoim przykładzie: przesiadka z kwadratu na łożyska zewnętrzne- czuć było znaczną różnicę. Przesiadka z łożysk zewnętrznych na Octalink- brak różnicy, chociaz to pewnie wynika także z mojej znikomej wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2015 To nie jest niższa grupa tylko właśnie Deore. Nie dają już napisów ale to jest najwyższa grupa na octalink. Tak samo seria M521 9sp jak i ta M523 10sp. Potem masz już tylko osie zintegrowane od SLX'a w górę i z napisami Deore w tym samym systemie mocowania. Czemu octalink?? A czemu nie?? Liczysz gramy?? Tu masz tylko cięższy wkład ale za to odwdzięcza się długowiecznością i brakiem jakichkolwiek czynności serwisowych. W przypadku łożysk zewnętrznych już tak kolorowo nie jest. Masz możliwości techniczne, jest porządna korba to przynajmniej ja nie mam takich dylematów. Mnie już powoli zaczyna krew zalewać na HT2 i prawdopodobnie wracam do wielowpustu. Co do mufy to nie widzi mi się by Trek zastosował co innego niż standard. Podjedz na jakiegoś serwisu jak nie jesteś pewny to każdy mechanik po rzuceniu okiem powie Ci co tam masz. Lub co i tak musisz zrobić wykręć stary wkład gdzie są oznaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.