Skocz do zawartości

[Zmiana napędu] z altus 3x8 na używane deore xt 3x9

mdhlodz

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne, można podszlifować hak, sam miałem taki plan. Jednak mówimy tutaj o zakupie nowego sprzętu, lepiej dobrać coś co działa niż kombinować. No chyba że autor koniecznie chce mieć wąski zakres kasety

Nie mam o tym zielonego pojecia. To jest tak ze jeżdżę na wycieczki 50-100km po zróżnicowanym terenie, wsie, lasy, pola. Zjezdzam na single trackach leśnych. Mam koło 29cali, ramę 21,5, wzrost 196cm, waga 95kg. Bardzo odczuwam podjazy i jazde pod wiatr. Chciałbym polepszyc sobie jazde ale nie stracić na.prędkości po asfalcie. Nie sciagam sie,nie startuje w zawodach.chciałbym zeby rower tez trochę stracil na wadze ale nie kosztem wytrzymałości.

Ja przechodzisz na 9sp to przynajmniej zrób to najlepiej jak się da. Manetki XT http://allegro.pl/nowe-manetki-shimano-sl-m751-deore-xt-3x9-kpl-i5884361206.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Sport+i+Turystyka-3919_Rowery+i+akcesoria-16414_Części-16416_Manetki,+klamki,+klamkomanetki-251532_Manetki-251534 Tylna zmieniarka też XT http://allegro.pl/shimano-deore-xt-rd-m772-gs-przerzutka-tyl-shadow-i5761659573.html Reszta może być no może poza korbą bo po jakie licho Ci patelnia 44 zęby w 29er?? Kup sobie albo FC-M523 40-30-22Tna octalinku czyli żywotniejszym mocowaniu albo na osi zintegrowanej Deore FC-M612 z takim samym stopniowaniem. 

Ja bym tak nie piał na tymi manetkami XT, są to bardzo stare manetki więc istnieje szansa ( a jest to nawet pewne) że już dawno niższe grupy przejęły wszelkie rozwiązania. Nie wiem kiedy wyszły te manetki, ale widzę posty z 2005 roku gdzie są wspomniane.

Ja na Twoim miejscu w takim razie wziąłbym kasetę 11-36 a korbę 22-32-42

Podałem przykład z manetkami XT 9rz bo są wyrażnie lepsze od reszty. Od kiedy to patenty z XT przeszły do SLX'a bo jakoś nic mi na ten temat nie wiadomo. Grupa 9sp już dawno zdechła więc kto i po co miał by cokolwiek ulepszać do grup niżej?? 

Przynajmniej jak masz mufę gwintowaną to jak wspomniałem kup korbę na octalink. 

780 to już 10s więc odpada.

Właściwie to dlaczego nie chcesz przejść na 10s skoro kupujesz już wszystko? Piasta Ci obsłuży 10s, więc co stoi na przeszkodzie? Ja u siebie wsadziłbym 10s ale blokowała mnie przerzutka kupiona dosłownie kilka miesięcy wcześniej.

@beskid- a co ta SL-M751 ma takiego że warto ją kupić mimo że ma ponad 10 lat? Nie traktuj tego jako ataku, po prostu jestem ciekawy.

Z tym że 9s zdechło to odważnie, może zdechło na poziomie PRO, ale na średniej półce nadal się trzyma. Alivio na 2015 rok to 9s, właściwie jest to wcześniejsze Deore z naklejką Alivio.

naprawdę nie chciałem słuchać opinii że jak się zmienia napęd z 8 rzędów na coś lepszego to tylko 10 rzędów... wstrzymałem się kilka miesięcy skompletowałem od kilku dostawców na allegro i wszedłem w komplet napędu 10 rzędów... naprawdę dopiero 10 rzędów daje lepsze odczucie precyzja zmiany szybkość... przy jeździe na maratonach to już w ogóle nie ma porównania o ile szybciej wszystko trwa przy zmianie... polecam koledze się zastanowić jeśli obecnie brakuje może trochę  PLN to kupić nawet stopniowo teraz łańcuch przerzutka... za miesiąc korba... za następny miesiąc dalszą resztę... na wiosnę na początek sezonu nawet tak jak dla ciebie wyłącznie rekreacyjnego będzie jak znalazł... zmiana całego napędu... naprawdę wtedy będziesz czuć że to jakby inny rower 

Zmieniałem korbę kwadrat na zintegrowaną oś. Żadne planowanie mufy nie było potrzebne. Jak zmieniałem napęd na "lepszy" to też zabierałem się do tego od dooopy strony jak Ty. Teraz zrobiłbym to w takiej kolejności:

Korba ze zintegrowaną osią

Manetki XT 770

Kaseta alivio łańcuchem hg93 (lub lepszym)

Nie wiem tylko co z Twoją tylną przerzutką? W sensie wiem, że powinno to śmigać z 9rz ale spoko.... jak się mylę to mnie zabijcie.

No tak ale kolega ma u siebie 3x9 deore xt z manetkami deore i mu to wszystko smiga. Dla mnie robi sie za drogo.

Temat 2x10 uważam za zamknięty, gdyż pomysłodawca nie przeczytał jak ja jezdze. Zostaje przy 3x9.

można trafić taniej przerzutki na 10 niż na 9... naprawdę lepiej pomyśleć o 10tce

2x10 jest na wyścigi i maratony, ja nie uczestnicze. Nie chce mielic na asfalcie kopytami i jechac 15km/h.

Zmieniałem korbę kwadrat na zintegrowaną oś. Żadne planowanie mufy nie było potrzebne. Jak zmieniałem napęd na "lepszy" to też zabierałem się do tego od dooopy strony jak Ty. Teraz zrobiłbym to w takiej kolejności:

Korba ze zintegrowaną osią

Manetki XT 770

Kaseta alivio łańcuchem hg93 (lub lepszym)

Nie wiem tylko co z Twoją tylną przerzutką? W sensie wiem, że powinno to śmigać z 9rz ale spoko.... jak się mylę to mnie zabijcie.

Ale jak od dupy strony. Jakbym mial robic na raty to korba i tylna przerzutka i tyle. Ale i tak wole to zrobic na raz, nie chce w serwisie placic kilka razy za.regulacje przerzutek i jesze wciaz im oddawac rower.Klikam wszystko i nie mam wplywu, czym kurier najpierw przyjedzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...