cns Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jako że to jest mój pierwszy post, chciałem się po pierwsze przywitać Forum przeglądam od kilku miesięcy i w końcu nadszedł czas by o coś zapytać Mianowicie. Kupiłem na bikestacji hamulce hydr. LX DC. Nie mam piast na Center Lock, w związku z tym chciałem zamówić u nich hamulce bez tarcz - niestety bez nie chcieli sprzedać. Wziąłem więc z jakimiś wg nich 'odpowienikami' (tańsze o 50zł, przysłali Promaxy). Tarcze, ( w porównaniu z shimanowskimi, które oglądałem w sklepie) są takie, że 5 groszy bym za nie nie dał Założyłem dzisiaj, lecz mam pewien niedosyt, przynajmniej jeśli chodzi o przód. Tylne koło bez problemu mogę zablokować jednym palcem, przednie hamuje, ale duuużo bardziej skuteczne są, plastikowe Vki w starym rowerze (potrafiłą blokować koło). Teraz mam pytanie. Czy ten brak siły spowodowany jest raczej niedotarciem elementów, czy też wątpliwą jakością tarcz? Kolega ma 1,5 letnie LX DC z tarczami LX i nie ma porównania. Jest sens docierać te promaxy czy lepiej kupić porządne tarcze? Wstępnie myślałem o zamianie przedniego promaxa na XT 160mm. Teraz kolejne pytanko Jeżdżę głównie po górach, często zdarzają się też kilku-kilkunasto kilometrowe zjazdy po stromych, leśnych, kamienistych drogach. Boję się o możliwość przegrzania promaxa 160mm. XT ma lepsze właściwości odprowadzania ciepła. Czy tarcza ta wystarczy, czy może lepiej zamiast XT kupić 180mm magurę lub avida? Proszę o komentarze. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Jak masz hydrauliczne to prawdopodobnie masz zapowietrzony przewód. A do tarcz to nie zmieniaj promax jest dobrą firmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 zapowietrzone nie są, klamka nie jest luźna, łapie sztywno. Nic, poczekam może się polepszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 22 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Promax dobra firme i dobre hamulce ? :034: Ja bym zmienil jednak , fakt faktem ze nie dotarta to one sa na pewno , dopiero kilkadziesiat km moze cos zmienic. Jak amorek jest porzadny to spokojnie mozesz dac 180mm , ja kupilem poki co na przod 203 Accent/Bop taka lekko falowana xt juz troche sie dotarl i sprawuje sie bdb a cena stosunkowo niska za tarcze , kilka osob mi ja polecalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 promax i accent to ta sama klasa ja bym poczekal az sie dotra i wtedy ocenial. moze nie bedzie trzeba wymieniac, a jezeli jednak sie na to zdecydujesz, to uzywane dotarte/niedotarte tarcze sprzedasz za taka sama cene. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wookie Napisano 23 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Jesli mowa o tych tarcza promaxa o ktory mysle czyli zwykle nie falowane takie jak daja do tych spowalniaczy promaxa to co innego jest niz tarcza accenta ( tak naprawde te tarcze ide od bikershopu wszystkie o ile sie nie myle ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 promax i accent to ta sama klasa Czy ja wiem? Accenty są przynajmniej ze stali nierdzewnej. Te moje promaxy to jakieś g..no. Przy miejscach na śruby miały wyraźne ślady korozji. Koło jednej z dziurek na obwodzie odszczypał się malenki kawałek wierzchniej warstwy - obserwacja: stalowe tarcze są czymś galwanizowane z wierzchu (prawdopodobnie cynk). Faktem jest, że pojeździłem dzisiaj koło domu i hamulce hamują jakby troszkę silniej. Nie zmienia to jednak, że im szybciej się ich pozbędę tym lepiej. to uzywane dotarte/niedotarte tarcze sprzedasz za taka sama cene. Wątpię żeby ktoś chciał kupić taki sh*t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 24 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Ja Ciebie nie rozumiem zamówiłes hamulce z tarczami promax dlatego ze nei mas ztarcz pod cl? Ja też nie mam a zamówiłem u nich deore xt z tarczami xt pod 6 srub. Tez tak trzeba było zrobić, chyba że cene chiałes o 50 zł mieć niższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cns Napisano 25 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Nie mieli tarcz XT, więc wziąłem z innymi. Tak kombinowałem, że te 50zł spokojnie wystarczyłoby na XT na przód, a z tyłu nie potrzebna mi lepsza tarcza. I dlatego się pytałem się o opinie, czy docierać promaxy i czekać aż skuteczność się poprawi, czy od razu kupić lepszą tarczę (160 lub 180mm ?) i używać zamiast niej. Dzisiaj przestało wreszcie padać więc pojadę w górki już na nowym bike'u i zobaczę jak te tarcze sprawuję się 'w praniu' pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.