Paul Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Witam Miał ktos taki hamulec? Waze okolo 75kg rower bardziej do streetu, myslicie ze bedzie dobry? Chciałbym znac wasze zdanie:D
Paweł 13 Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 moim zdaniem tarcze shimano sa do kitu :/
Paul Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Napisano 22 Sierpnia 2006 Czekam na kolejne moze bardziej precyzyjne i obiektywne odpowiedzi...
Żaba Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Mam taki hampel u siebie i nie narzekałem na niego , niby hamuje super jak na tą klasę , ale synowi kupiłem Tektro Aqila i jest znaczna różnica. Hampel młodego dużo lepiej moduluje (lepiej go wyczuwam) i w końcowej fazie (blokowanie koła) jest skuteczniejszy.Shimano też zablokuje koło ale Tektro robi to jakby "pewniej". Różnice te wynikają pewnie z zastosowania w Tektro mniej progresywnej sprężyny , która działa bardziej "liniowo". Być moze również moje klamki inaczej wybierają niż klamki Kijani.Ja mam LX-y , on Sramy 07. Kończąc , gdybym teraz miał kupić 475 , to kupiłbym Aquilę.
Paul Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 Dzieki Żaba, zastanowie sie jeszcze które kupie ale jak bedą mieli taki hamulec(aqulia) w moim sklepie to chyba sie zdecyduje bo to niewielka róznica w cenie a jak mówisz że sa lepsze to bede za tektro
mmmak Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 kupiłem ten hampel natył bo potzrebowałem pilnie jakiegos zacisku i mogę powiedziec ze to totalny SYF, odradzam zdecydowanie, moze do xc da rade ale do czegoś cięzszego na pewno nie
Vito Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 A moze jakis Avid??? Jesli mechanik to bb5 lub bb7 (drozszy).
Paul Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 Hmmm..troche drogie avidy sa a jeszcze musze kupic obrecz i opiaste wiec z tych tanszych musze wybierac...
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 avid jest sporo drozszy. polecam blackbox'a. niewiele drozszy i ma opinie najlepszego mechanika.
mmmak Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 hahaha blackbox najlepszy mechanik? skad ty masz takie opinie:) jezeli szukasz dobrego hamulca do wez Hayes mx2 - monolityczny zacisk wiec do grawitacji bedzie b. dobry lub cos z avida , szukaj ewentualnie uzywek , mx2 kupisz za nawet 80 do 120 zł
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 skad? ze slyszenia. hayes mx1/2/3 nie maja sie co rownac z blackboxem. moze moja opinia bierze sie z tad, ze ogolnie nie przepadam za heyesami. O maly wlos zrezygnowalbym z kupna mojej obecnej maszyny tylko dlatego, bo byly tam nieciekawe hfx-9. na szczescie szprzedawca w pore zgodzil sie na zamiane na juicy 5.
bendus Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Blackboxa odradzam. Mam i.. na początku byłem bardzo zadowolony, ale im więcej kilometrów robię z nimi, tym bardziej ich nie lubię. Powód - po przejechaniu może ze 3tysi zaciski mają koszmarny luz i po porstu telepią na nierównościach. Cały ten układ dwóch ruchomych klocków nie jest zbyt trwały Ponadto zacisk jest mało sztywny - ostatnio przekonałem się, że klamkę mogę wbić do kierownicy nawet przy mocno naciągniętej lince, bo zacisk się gnie. Lipa. Poprzednie moje Tektro IO (podobne do Aquila) nie sprawiało nawet w połowie tylu problemów co BB.
Paul Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 Uzywane odpadają...a nowe hayes mx'y ile moga kkosztować?
Vito Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 Uzywane odpadają...a nowe hayes mx'y ile moga kkosztować? Nowe tutaj 209 PLN http://www.twomark.pl/ ale przeciez za 230PLN bierzesz Avida BB5 z tarcza 160mm i masz cacko A najlepszy mechanik tarczowy to Avid BB7 i kropka.
Paul Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 No własnie 230 a ja chciałem wydac max 150 moze pózniej tylko bym tarcze na wieksza zmienił i tez by chodziło (chyba)
uchmanek Napisano 23 Sierpnia 2006 Napisano 23 Sierpnia 2006 przy zmianie tarzc na wieksze trzeba tez zmienic adapter. bendus: jestes pierwsza osoba od ktorej slyszalem cos zlego na temat tego hebla. najwyrazniej reszta wypowiadala sie przed przejechaniem 3tys.
Paul Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 musze sie zastanowic i pogadac w sklepie moze znajda dla mnie jakis kompromis
Pacmen_89 Napisano 24 Sierpnia 2006 Napisano 24 Sierpnia 2006 Na Allegro masz hample Avid BB5 za 189 zł więc zawsze troche taniej niż w sklepie
bendus Napisano 24 Sierpnia 2006 Napisano 24 Sierpnia 2006 bendus: jestes pierwsza osoba od ktorej slyszalem cos zlego na temat tego hebla. najwyrazniej reszta wypowiadala sie przed przejechaniem 3tys. Hmm.. a ja spotykam się z kiepskimi opiniami o nich nawet tu na forum (które potwierdzają moje spostrzeżenia) - odkręcające się śrubiy regulujące klocek, luzy.... Większość tych hampli jakoś dziwnym trafem ląduje w rowerach młodocianych skoczków, którzy dojadą do hopy tylko i z niej wracają, więc hampel robi w sezonie kilkaset km i po d. nie dostaje. Wg. mnie porażka - gdyby miał jeden ruchomy klocek, to byłby lepszy.
uchmanek Napisano 24 Sierpnia 2006 Napisano 24 Sierpnia 2006 na forum jestem od niedawna, zawsze preferowalem precla i tam takich opinii nie wiedzialem (dlatego wspomnialem o tym hamulcu). to co piszesz brzmi logicznie, szczegolnie jesli chodzi o luzy na systemie 2-tloczkowym. skoro twoj przypadek nie jest odosobniony chyba mozna uznac go za regule.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.