Skocz do zawartości

[gps] Garmin edge 520 - kilka pytań

chudeusz09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się do zakupu tego urządzenia i mam do użytkowników kilka pytań.

1) Jak działa funkcja synchronizacji segmentów ze stravy? Wiem, że można skorzystać z konta strava premium i problemu nie ma. Wiem też, że można je wgrać ręcznie i o to chciałem dopytać. Czy po wgraniu ich do 520 podczas każdej jazdy (bez względu na to czy to zwykły trening czy jazda po śladzie) w pobliżu jakiegoś segmentu urządzenie o tym poinformuje?

2) Jak działa funkcja synchronizacji ze smartfonem? Chodzi o wyświetlanie smsów oraz połączeń na ekranie 520. Czy potrzebuję do tego aplikacji Garmin Connect? Pytanie w związku z tym, że posiadam telefon z WP a garmin nie wspiera tego systemu.

3) Czy 520 można ładować podczas jazdy/treningu? Czytałem, że niektórych urządzeń garmina nie można było używać podczas ładownia.

4) Czy wszystkie wersje bundle mają w zestawie czujniki "bezmagnesowe"?

Miałem wątpliwości więcej ale wyleciało z głowy.... Jak sobie przypomnę to dopytam. Pozdro

1:tak,100m przed rozpoczęciem segmentu dostaniesz info. 2[emoji14]arujesz garmina z telefonem poprzez GC i w nim ustawiasz jakiego typu powiadomienia maja sie pojawic. Jesli masz wp to chyba moze byc problem ale sprawdz lepiej.3:jak chcesz go ladowac podczas jazdy?nie ma takich możliwości zaden garmin.4:wydaje mi sie ze tak. W 520 wszystko montuje sie banalnie i szybko. Sprzet jest rewelacyjny takze polecam!

Według danych producenta do 15h. Czyli w teorii wyłączając wszystko co zużywa prąd ;). W praktyce tego robić nie mam zamiaru bo nie po to wywala się kupę kasy na gadget z którego nie będę mógł korzystać bo może padnie po drodze ;). W każdym razie skoro masz ten sprzęt to możesz to sprawdzić? Będę zobowiązany.

Czytam, że do 520 można wgrać jakieś mapy, ale ze względu na małą ilość miejsca trzeba się ograniczać do wgrywania tylko jej części. Jak to wygląda w praktyce? Można np wgrać mapę dowolnego obszaru (załóżmy dowolny fragment mapy polski) czy dostępne są jakieś "gotowce" tylko? Ktoś może napisać ile np zajęła by mapa dolnego śląska?

Kwestia jak duży obszar i jak szczegółowy. Np. mapy robione z OSM (pod TrekBuddy, tar-owane) przy pomocy Mobile Atlas Creator:

Warszawa skala/warstwa: 13 14 15 17 - 100MB

Paryż 13 15 17 - 500MB

Góry Sowie 13 14 15 - 20MB

Śnieżnik 13 14 15 - 30MB

Kaszuby 12 14 15 (wybrane miasta 15 17) - 330MB

PL Topo zajmuje mi 560MB, ale to wektorowa, a nie rastrowa.

Bywają i cuda w postaci:

-nakładki na mapę z dodatkowymi elementami (np. ja używam Ścieżki_PL)

-mapa wysokościowa

-mapa z adresami (czy może raczej baza adresów - nie bawiłem się w to, bo z nawigowania praktycznie nie korzystam)

-POI np. ze schroniskami

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć,

Kupiłem tą 520 i jestem zadowolony.

1. Mapy można wgrać z OSM i są dokładne

2. Pokazuje ślad i nawiguje po nim ale nie pokazywał mi komend natomiast nawiguje tylko po śladzie a nie po jak nawigacja do zadanego punktu ponieważ nie obsługuje routowania map. Np jeśli jesteś na Czantorii i chcesz dostać się na Stożek to nie da się wpisać nawiguj do Stożek. Jedynie możesz sobie przygotować trasę wcześniej w domu i wgrać jako ślad lub trasę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...