Skocz do zawartości
  • 0

[Zwykły rower] gdzie kupić

Gość Robert

Pytanie

Gość Robert

Witam.

Szukam roweru. Żaden tam ze mnie spec, ale po przeczytaniu internetu, i kilku osobistych doświadczeniach sprecyzowałem swoje potrzeby.

I tak :

- zwykła stalowa rama, może być z powszechnie pogardzanego hi-ten.

- równie zwykły stalowy widelec

- rozmiar ramy 19-20 cali ( wprawdzie w teorii do mojego wzrostu pasuje 21, ale przekrok jest za wysoki), geometria trekingowa, klasyczny trójkątny kształt

- koła 26 cali - to ważne, na 28 mam problem sięgnąć nogą do ziemi siedząc na siodełku.

- przerzutki - też ważne Sram S7 - bo mają największy zakres przy jeszcze możliwej do ogarniecia cenie

- hamulce - przód v-brake, tył torpedo

- mocny bagażnik

- kierownica jaskółka

- żadnych amortyzatorów, hydrauliki, aluminiowych, tytanowych, karbonowych ram, dynam w piaście czy czegoś w tym guście.

Cel :

- dojazdy do pracy przez cały rok 2x9km

- wyjazdy w weekend do 100-200km

- wożenie zakupów

Czyli po prostu osioł roboczy który ma wymagać minimum serwisu, nie mieć atrakcyjnego wyglądu i minimum części które mogłyby się zepsuć.

Czemu pytam na forum, o tak zdawało by się banalną rzecz?

Bo nie idzie takiego roweru znaleźć. Wszędzie aluminiowe ramy, uparcie wtykane koła 28 ( które po prostu są dla mnie za duże), amortyzatory, szmery bajery, i koniec końców większość rowerów kosztuje 2,5-3KPLN co jest dużo powyżej moich możliwości. Max co mogę przeznaczyć to 1500, dlatego wolę mniej dodatków ale przerzutkę w piaście.

Pomożecie znaleźć coś takiego? Może jest jakaś firma która takie prostactwo produkuje?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Całego roweru raczej ze świeczką szukać, jednak przy odrobinie samozaparcia uda Ci się poskładać całość samodzielnie. Ramę z widelcem (CroMol) znajdziesz tutaj: http://cyclosport.pl/rama-mtb-crmo-oval-schauff-z-wid-srebrna-48cm.html do tego musisz dokupić przerzutki, korbę, suport, koła, siodło, hamulce, stery i kierownicę. Ale cenowo powinieneś się zmieścić (sama rama z widelcem kosztuje 230zł)

Pytanie czy faktycznie masz na tyle doświadczenia i samozaparcia aby samemu poskładać rower,bo wiem że może być z tym naprawę ciężko. Warto poszukać podobnej konfiguracji osprzętowej w sklepach internetowych z rowerami,może akurat coś fajnego się trafi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...