Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower enduro do 6000zł

aufentroip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie szukam roweru enduro do około 6000.
Rower ma mi służyć ogólnie do jazdy po lesie i po utwardzonych nawierzchniach np drogi szutrowe, do jazdy po lesie hopki 1.5 m szybka jazda po korzeniach, dropy. Planuje wycieczkę w góry w te lato. 
To moi faworyci:
Giant trance 27.5 3 2015
Giant trance 27.5 4 (dobry ten tylny amor gianta?)
Kellys Swag 10 (warto dopłacić do 30?) 
Jeszcze przy kellysie 30 i giant nie jestem pewien czy napęd 2x10 to nie będzie za mało
Jestem również ciekaw waszych propozycji

Napisano

Pytanie, które z tych rowerów są dostępne bo przynajmniej jak idzie o Gianta to może być z tym ciężko. I co to znaczy, że 2x10 to będzie mało bo chyba nie myślisz o korbie 3-blatowej. 

Napisano

To oczywiste tylko co to ma do rzeczy. Na razie zadałem proste pytanie i brak odzewu więc może na tym zakończmy. Poza tym temat w nie tym dziale co trzeba. 

Napisano

Korba 2x daje dużo lepsze możliwości wykorzystania przełożeń. Chcesz podobno kupić fulla AM więc na co tam patelnia z nawet 40-oma zębami na blacie?? W 3-blatowych korbach zazwyczaj środkowy blat to 30-32 zęby a to znowu trochę za mało więc lepiej wsadzić 2-blat gdzie masz tarczę 36/38 zębów. Poza tym jak się takim rowerem jeżdzi po górach to liczy się "każdy minimetr" mniejszego prześwitu co by nie pourywać zębów największej tarczy.  

Napisano

2 rzędy całkiem zamieniają rfilozofię używania przedniej przerzutki. W 3 blatach musisz dbać o przekosy, unikanie skrajnie skoszonych przełożeń, w efekcie ciągle musisz tym przodem machać. W dwublacie zębatki są popchnięte do środka i możesz obydwu używać z całą kasetą więc traktujesz przód bardziej jak reduktor w terenówce a nie jak element skrzyni. Ustawiasz raz i zapominasz, bawisz się głównie tyłem który jest zawsze sprawniejszy od przodu.

Napisano

Był tu już raz magik, co udowadniał że on uprawia „enduro” gdzieś na Pomorzu z napędem 1x10 z patelnią 42T bo inaczej na zjazdach mu mało, a podjeżdża na tym jak szatan :D

Możliwe, że tu mamy podobne „enduro” sądząc z opisu i lokalizacji... Niestety Polska to nie Chorwacja i nie ma gór obok plaży.

Napisano

A co to przy 2x nie ma przekosów?? Są więc nie wymyślajmy, że 2-blat wyparł gdzie nie gdzie 3-blat z tego powodu. Na góry w HT z miłą chęcią przytulił bym napęd 3x11 ze stopniowaniem 40-30-22T. Tym bardziej do mniejszego koła. 

@modrzew ciśniesz gościowi chyba trochę za mocno. Nie chce kupić Reginy tylko Trance a tutaj wydaje mi się choć znam tylko z opowieści Lasy Pomorskie, że taki rower nie będzie dużo na wyrost. Chociaż kolega za rozmowny nie jest więc nie wykluczam, że masz ciut racji :002:

Napisano
  W dniu 23.12.2015 o 20:50, beskid napisał:

Pytanie, które z tych rowerów są dostępne bo przynajmniej jak idzie o Gianta to może być z tym ciężko.

Fakt Trance 2015 można zapomnieć, ale 2016 mam już praktycznie pełną kolekcje.

Jest też cos z Kellysa 2015 więc zapraszam autora pw a podam ceny i uzgodnimy szczegóły :).

Pozdrawiam

Marcin

Napisano

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Już wiem jakie są różnice między 2 a 3 blatami czyli Kellysa Swag 10 radzicie odrzucić ze względu na kąty ramy i na 3 blatową korbe

To moim faworytem zostaje Giant Trance 3 tylko jego dostępność i cena jest problemem. A trance 4 jak ten tylny amor sobie radzi? 

Napisano

Co do dostępności to Marcin już Ci odpowiedział, że jest pełna opcja. Rabaty są nie małe więc wydaje mi się, że minimalnie powyżej 6K jest opcja na Trance 3. Jest dużo lepszy bo oparty na tłumiku RS'a, który lepiej pracuje z tym zawieszeniem. Poza tym co ważne jest już napęd 2x10 z tylną zmieniarką ze sprzęgłem. Opony też lepsze. Hamulce są bardzo kiepskie i jak była by możliwość to już na starcie zapytaj czy nie dało by się ich wymienić. 

Napisano

Beskid, od razu że cisnę... ;) Wystarczy poczytać forum od czasu do czasu żeby wyłapać tę modną ostatnio manierę. Co drugi robi się na „hardkorowego bajkera”, sami endurowcy, frirajderzy i dałnhilowcy co się potem pytają o tor do DH na warszawskim Bródnie. Albo robią z siebie uzależnione od sprzętu kaleki, jak ten co ostatnio do miasta musiał mieć fulla, bo wygodnie na krawężnik wjechać. Warto czasem sprowadzić na ziemię.

Z jednej strony kto bogatemu zabroni, a z drugiej jak się pyta to można zasugerować narzędzie pasujące do zastosowania jeśli opisze dokładnie co ma zamiar robić zamiast „chce enduro, jeżdżę w lesie”.

Ja też jeżdżę w lesie i moja 60-letnia sąsiadka też ;) Szutrówki i szybka jazda po korzeniach to jest na byle jakim mazowieckim szlaku.

Napisano

modrzew to co proponujesz do jazdy jak opisałem hopki dropy korzenie, kamienie? Jak na razie nie wypowiedziałeś się jeszcze w tym temacie :P

Napisano

Tak masz raję @modrzew ale tutaj jest jeden problem bo Wawa to nie 3-Miasto gdzie jest fajny teren jak na AM czyli TPK. Od zainteresowanego tylko zależy czy będzie chciał wykorzystać potencjał Trance, który zresztą nie jest najwyższy bo i sam model do takich nie należy. Według mnie sprzęt w sam raz na takie tereny. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witaj

Jeżeli interesują Cię fulle na dobrym osprzęcie, podsuwam propozycję Krossa: Soil lub Moon

Dobre zawieszenie, jeszcze lepszy osprzęt. 

W skrócie:

Soil- typowe all-mountain, jakieś ścieżki, lasy góry bez problemu

Moon- maszyna w trudny teren, przejedzie po wszystkim co wymieniłeś bez większego problemu

Tutaj masz jeszcze z bonem rabatowym, także wiele więcej nie dasz, a masz fajny sprzęt z tego roku (!).

Napisano

Dziękuje za odpowiedź niestety moon przekracza mój budżet o ponad 1000zł nawet z bonem. Dodatkowo Soil jest o ponad kilo cięższy od tranca to chyba dość duża różnica do podjazdów 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.