Gość Napisano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Hej, Mam Hamulce BR-M395 w których klocki trzymają się na miejscu dzięki zawleczce. Zawsze mnie to denerwowało, raz że zawleczka już po pierwszym wyjęciu wyglądała mało estetycznie, dwa że potrafiła zadrapać zacisk a trzy że trzeba męczyć się kombinerkami. Z racji że jestem estetą postanowiłem wymienić zawleczkę na śrubę ( tak jak w wyższych modelach). Niestety wyższe modele mają gwint po jednej stronie, ja nie chcąc ryzykować gwintowaniem postanowiłem użyć śruby i nakrętki. Śruba M3x30 jest trochę za długa, natomiast M3X25 mogłaby być delikatnie za krótka, nakrętka nie złapała by gwintu na całej swojej długości. Najlepiej kupić nakrętkę samohamującą, ja niestety się zgapiłem i wziąłem normalne. Śrubę ewentualnie można ciąć, ale wiadomo że nigdy nie wyjdzie tak ładnie i estetycznie jak to zrobi fabryka. Zdjęcia wrzucę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
headbanger Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Kup dłuższą śrubę i skontruj dwie nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Grudnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 jaki jest sens takiego kombinowania skoro główna zaleta oryginalnej śrubki jest taka ze można ją bezproblemowo odkręcić zwykłym imbusem? Zawleczka jest be, bo trzeba kombinować kombinerkami, ale taka śruba sklepowa jest nie lepsza, bo trzeba kombinować z kluczem płaskim. Ja polecam swój patent z ciętą na wymiar szprychą, jako zawleczką. Używam od lat, sprawdza się świetnie, do skręcenia/odkręcenia wystarczy śrubokręt płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Kto gdzieś pisał o blokowaniu? Nakrętka sama blokuje się o zacisk Dzisiaj będę przy rowerze to strzelę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 W nowych hamulcach czasem jest problem z odkreceniem tej śrubki i lepiej sprawdza sie zawleczka ktora na dodatek nowa kosztuje 10 gr(testowane na sobie). Proste i skuteczne rozwiazanie wiec po co kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Gdzie tu jest jakaś kombinacja? Używałem zawleczek, także dokupowałem. Tak jak pisałem w pierwszym poście, funkcjonalność jest u mnie na równi z estetyką, praktycznie zerowym kosztem wymieniłem sobie coś co mnie zawsze denerwowało na coś co mi się podoba a przy okazji jest wygodniejsze. Obiecane fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Zacisk masz przykręcony aluminiowymi śrubami? (czerwone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Tak, wiem, odważnie. Cały czas zastanawiam się czy nie wsadzić stali a tych nie przerzucić na manetki. Na szczęście mam jeszcze sporo czasu na decyzję do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 W najgorszym przypadku urwiesz zacisk z przewodu, urwiesz szprychy i/albo złamiesz rurki tylnego trójkąta ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Aluminiowe śruby to nie tyle odważne , co proszenie się o kłopoty. Sam wymieniłem śruby aluminiowe uwaga z mocowania koszyka bidonu. Niby nie ma tam dużych sił, ale podczas wyścigu oberwała mi się jedna, później przy próbie odkręcenia druga , też pękła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Serio sa az tak slabe? Z zaciskow chyba wywale w takim razie, bidon tez mam na aluminiowe ale chyba zostawie. Szkoda, bo sa naprawde ladne, powedruja do manetek w takim razie Edytowane 26 Grudnia 2015 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Może nie aż tak. Z tym, że gdzie jak gdzie, ale w okolicach hamulca aluminium to bardzo zły pomysł. Są natomiast dostępne barwione stalowe śruby i to już można zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Masz link z takimi śrubami? Pierwsze co szukałem właśnie barwionej stali ale nic nie mogłem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) 1- mam takwe alu i fakt do zaciskow bym nie dal, alem anetki, koszyk i przednia zmieniarke obsluguja od roku. 2- co ciekawe firma Dartmoor raczej nie moze pozwolic sobie na psucie renomy mimo to oferuje alu srubki do tarcze, gdzie obciazenia sa nieliche- http://www.mojrowerowy.com/product-pol-3969-Dartmoor-Sruby-aluminiowe-do-tarczy-czarny-.html 3- stalowe srubki kolor, np - http://allegro.pl/sruby-m6x18-np-do-mocowania-hamulca-reverse-i5006285113.html Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Ogólnie aluminium jest dostępne i to w dużych ilościach, czytałem trochę o tym i nadal mnie zastanawia ile jest w tym dmuchania na zimne a ile realnych przypadków że komuś pękły śruby. Mam kolorowe stalowe śruby Dartmoor'a do tarcz, świecą ładnie ale powłoka to jakiś żart. Po jednym wkręceniu NOWYM kluczem widać w środku ubytki koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Poszukaj pod marką Reverse, kilka sklepów ma je w ofercie. Na pewno Bicyklon i rowerowy.com A śruby Dartmoora, dziwne. Moje kilka lat i dwa komplety kół wytrzymały bez problemu. Dopiero wyciek płynu hamulcowego pozbawił koloru zestaw z jednego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Chyba (?) żaden producent hamulców tarczowych nie stosuje do mocowania tarcz i zacisków śrub alu. Zamiennie za stalowe stosują tytanowe. Nawet najlepsze ostrzyzone z masy modele nie mają takich w zestawie, mimo powszechnej manii odchudzania. Widocznie coś w tym jest. I tarcza ma 6 śrub mocujących a zacisk tylko dwie. Fizykiem nie jestem ale zerwanie 1 z 2 punktów zaczepienia zacisku to trochę coś innego niż 1 z 6 tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Montując aluminium liczyłem się z tym że może pęknąć, po prostu pomyślałem że jak śruba pęknie to się kupi nową i tyle. Jednak wizja którą kolega opisał wyżej ( wyrwanie zacisku, wpadnięcie w szprychy itd) dała mi do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Pomyśl że nie stosuje tego rozwiązania żaden producent, a śruby alu są lżejsze niż tytanowe, dziś skrobie się materiał za wszelką cenę, ale nie tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Miałem ochotę na Tytan ale po zobaczeniu ceny odpadłem. Płacąc 5 zł za śrubę aluminiową już trochę się gryzłem, taka sama Tytanowa kosztuje już 15. No nic, śruby powędrują w inne mniej narażone miejsce, czyli pewnie manetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi