erdoka Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Może się wydać niektórym ,że to głupie ,ale w jaki ,,cywilizowany" sposób można zdjąć odblaski z kół? Ściągnołem już jeden siłowo i się rozwalił , a chciałbym je przełożyć do starego roweru.
GZA20 Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Tyle ile róznych jest rodzajów odbalsków tyle sposobów zdejmowania. Ztrzel jaką fotke to może cos sie poradzi.
erdoka Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Napisano 22 Sierpnia 2006 Psztryk . http://img201.imageshack.us/my.php?image=dsc00572vs3.jpg http://img247.imageshack.us/my.php?image=dsc00573gt6.jpg Przód i tył tego duperelka.
Blue Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 przekrecasz kluczem tą "srube" w poprzek[wtedy nie jest zakleszczona na szprysze] no i zsuwasz sobie odblask..[a moze tą srube sie po tym wykłada]. W kazdym razie musisz ja przekrecic tak zeby rowek byl wzdloz szprychy.
goly33 Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 moje nie chcialy zejsc po dobroci to je po prostu obcielem:) wzialem duuze obcegi w wersji do ciecia i nie ma problemu:) pozdro
lesiu13_z Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Psztryk . http://img201.imageshack.us/my.php?image=dsc00572vs3.jpg http://img247.imageshack.us/my.php?image=dsc00573gt6.jpg Przód i tył tego duperelka. To się chyba odkręca śrubokrętem, ma jakieś rowki jakby na śrubokręt. A jeśli nie to może spróbuj coś wsadzić w tą szparę między odblaskiem a punktem mocowania i odczepić - może to jest naczepiane.
Ulf Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Śrubokrętem obróć ten nieprzeźroczysty plastikowy (widoczny na pierwszej focie) zatrzask o 90 stopni w lewo (możliwe ze troszkę siły będziesz musiał użyć żeby tego dokonać) odblask poluzuje się i bez problemu go ściągniesz.
erdoka Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Napisano 22 Sierpnia 2006 Próbowałem właśnie śrubokrętem ,ale to nie jest taki prosty rowek jak na śrubokręt tylko taki , a zresztą psztrykne jeszcze jedno foto i to chyba nie jest wkręcane tylko wciśnięte chyba musze sprubować to podważyć albo zabrać się do tego z szerszym śrubokrętem . Dzięki za rady. http://img209.imageshack.us/my.php?image=dsc00574bj1.jpg
Blue Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 WEz szerszy srubokret ja takie odblaski zdjemowalem troche ten plastik w tym rowku zjechalem ale co tam .
Maki Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Przekręcasz o 90* i wyjmujesz. Nic nie musisz podważać.
Mefisto Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 miałem identyczne mocowania do odblasków. Normalny mały/średni śrubokręt nie daje rady. Trzeba użyć albo dużego śrubokrętu (ja tak zdobiłem) albo jakiegoś płaskiego cienkiego przedmiotu, do przekręceia tego. Możesz spróbować też z małym śrubokrętem, ale musisz go ułożyć nieco inaczej. Załączam zdjęcie na którym jest pokazane ułożenie śrubokrętu w rowku. Wariant 1) z dużym śrubokrętem (lub jakimś jego substytutem), 2) z mniejszym śrubokrętem (jednak nie wiem czy jest on skuteczny i nie spowoduje tylko zniekształcenia plastiku). Aha, nie wiem też czy w dobrą stronę zaznaczyłem strzałki. Ale naturalnie jak nie będzie szło w tę stronę spróbuj w przeciwną
Iron Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 mozna tez chwycic odblaske i przekrocic na szprysze ( btw dobrze odminiłem ?? ) 2 sie zlamaly , 2 nie w moim przypadku ale poszlo szybko i nie musialem szukac narzedzi
Mefisto Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 i nie musialem szukac narzedzi Jeśli mnie wzrok i pamięć nie myli można się tutaj spróbować posłużyć monetą zdaje się 5-groszówka będzie najwłaściwsza :wink:
ZyGmUnT Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 wy zdejmujecie a ja zakładam Czy jestem wiochmenem jeśli jeżdże po zmroku z oblaskami na kołach ??
Schwefel Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 Nie jesteś, ale ja nie lubię jak mi coś w szprychach brzęczy. Druga sprawa, że po wyprawie w góry nie mialem ani tych na kołach ani tylnego. Ja to zdejmowałem złotówką.
Mefisto Napisano 22 Sierpnia 2006 Napisano 22 Sierpnia 2006 wy zdejmujecie a ja zakładam Czy jestem wiochmenem jeśli jeżdże po zmroku z oblaskami na kołach ?? tylko po zmroku?? Jeśli tak to podziwiam za upór Oczywiście, że nie jesteś. Jesteś człowiekiem przezornym i ostrożnym. Dbającym o bezpieczeństwo bardziej niż o opinię wśród "ziomali". Tak jak ja. A opinię ludzi którzy zdrapują lakier z ram żeby tylko rower był lżejszy mam tam gdzie światło nie dociera :twisted: Ja to zdejmowałem złotówką. nooo, a myślałem, że monetą grubszą niż 5gr nie da rady :surprised:
erdoka Napisano 23 Sierpnia 2006 Autor Napisano 23 Sierpnia 2006 Dzięki za rady , w końcu zdjąłem jeszcze tylko jeden odblask , zostawiłem po jednym na każdym kole ,nie wygląda to znowu jak choinka w boże narodzenie Posłużyłem się do tego śrubokrętem z szeroką końcówą. Temat można zamknąć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.